30. 4. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Malajzijský súd v pondelok poslal dánskeho občana na týždeň do väzenia po tom, čo sa priznal k publikovaniu falošných informácií so zlým úmyslom. Je tak prvou osobou, ktorú v krajine odsúdili na základe kontroverzného nového zákona proti falošným správam.
Salaha Salema Saleha Sulaimana, ktorý má jemenský pôvod a je v Malajzii na dovolenke, zadržali 23. apríla. Bolo to dva dni po tom, čo vo videu na službe YouTube tvrdil, že bol s vedcom palestínskeho hnutia Hamas, ktorého v krajine zastrelili dvaja útočníci na motorke. Sulaiman tvrdil, že viackrát telefonoval polícii, ktorá reagovala neskoro a záchranári prišli na miesto incidentu až o hodinu neskôr. Podľa miestnych médií však odsúdený zosnulého lektora elektrotechniky Fádího al-Batša ani osobne nepoznal.
Súd Sulaimanovi okrem trestu odňatia slobody udelil aj pokutu 10-tisíc malajzijských ringgitov (v prepočte vyše 2 100 eur). Muž podľa miestnych médií uviedol, že bol v Malajzii len desať dní a nevedel, že v krajine platí zákon proti falošným správam. Svoj čin popísal ako chybu a ospravedlnil sa zaň. Údajne tiež povedal, že nemá potrebné peniaze na pokutu a odsedí si vo väzení ešte jeden mesiac.
Zákon proti falošným správam prijal malajzijský parlament začiatkom mesiaca. Najvyšší možný trest za jeho porušenie je šesť rokov vo väzení a pokuta 500-tisíc ringgitov (takmer 106-tisíc eur). Podľa opozície a ľudskoprávnych organizácií je zákon v prvom rade nástrojom proti oponentom súčasného vedenia krajiny, ktoré sa chce zbaviť kritikov pred nadchádzajúcimi voľbami. Tie sa budú konať 9. mája.

Jeden z afganských reportérov britskej spravodajskej stanice BBC zahynul proti útoku vo východoafganskej provincii Chóst. Informovala o tom v pondelok samotná stanica BBC.
Dodala, že Ahmad Šáh (29) pracoval pre afganskú redakciu viac ako rok a "už si vybudoval meno ako mimoriadne schopný novinár, ktorý bol uznávaným a obľúbeným členom tímu".
Riaditeľ vysielania BBC World Service Jamie Angus označil smrť novinára za "zničujúcu stratu" a vyjadril "úprimnú sústrasť priateľom Ahmada Šáha, jeho rodine aj celému afganskému tímu BBC". Angus dodal: "Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme v tomto ťažkom období podporili jeho rodinu."
Hovorca provinčného guvernéra v Chóste, metropole rovnomennej provincie, oznámil, že Šáha zastrelili. Ďalšie podrobnosti však hovorca Talib Mangal neuviedol.
Novinára BBC zabili v ten istý deň, ako samovražedný bombový útočník v afganskom hlavnom meste Kábul pripravil o život najmenej deväť žurnalistov a ďalších šiestich zranil.
Šéf Bezpečnostného výboru afganských novinárov (AJSC) pre agentúru DPA v pondelok už skôr povedal, že o život prišiel v Kábule "jeden novinár z francúzskej tlačovej agentúry AFP, jeden z Rádia Slobodná Európa (RFE), dvaja z miestnej televízie 1TV, jeden reportér z miestneho spravodajského portálu ToloNews a dvaja z miestnej rozhlasovej stanice Mašál".
Ku kábulskému útoku sa prihlásila militantná organizácia Islamský štát (IS). Bol zároveň najvražednejším útokom zacieleným proti novinárom, a to od pádu režimu fundamentalistického hnutia Taliban v roku 2001, pripomenula tlačová agentúra AP.


Tisíce ľudí protestujú v pondelok v ruskej metropole Moskva proti nariadeniu vlády, na základe ktorého došlo k blokovaniu prístupu k internetovej aplikácie Telegram. Ruský server Meduza uviedol, že na demonštrácii sa zúčastňuje viac ako 10.000 ľudí.
Ruské úrady začali tento mesiac blokovať Telegram, pretože jeho vedenie odmietlo úradom poskytnúť kľúč k rozšifrovaniu komunikácie používateľov. Moskovský súd rozhodol, že aplikácia zostane zablokovaná dovtedy, kým úrady nebudú mať kľúč k dispozícii. Úrady tvrdia, že potrebujú prístup k týmto šifrovaným materiálom pri vyšetrovaní závažných zločinov vrátane teroristických útokov.
Telegram vyvinul ruský podnikateľ Pavel Durov, ktorý tvrdí, že ruská tajná služba FSB porušuje práva používateľov. Úrady argumentujú tým, že aplikácia je v značnej miere využívaná násilnými extrémistami. Durov podľa agentúry Reuters opakovane vyhlásil, že jeho spoločnosť ruským úradom kľúč neposkytne.
Telegram má celosvetovo viac než 200 miliónov užívateľov.
V úsilí poškodiť fungovanie Telegramu ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológii a masmédií (Roskomnadzor) zablokovala v uplynulých dňoch aj niektoré servery technologických gigantov Google a Amazon, čo malo nepriaznivý vplyv na funkčnosť miliónov rukých webových stránok.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.