3. 5. 2018

Jaroslav Rezník vylúčil, že by do vysielania RTVS zasahovala politická moc

Jaroslav Rezník vylúčil, že by do vysielania 
RTVS zasahovala politická moc


Žiadna politická moc nezasahovala, nezasahuje a nebude zasahovať do vysielania RTVS. Na štvrtkovom rokovaní Výboru NR SR pre kultúru a médiá to uviedol generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník.
"Zároveň zdôrazňujem, že kým na tomto poste budem, nebude do vysielania RTVS zasahovať ani žiadna iná moc," vyhlásil Rezník, ktorý pred výbor predstúpil na základe návrhu podpredsedu NR SR a člena výboru Bélu Bugára (Most-Híd).
Rezník dal svoje vyjadrenia do súvislosti so štvrtkovým medializovaným vyhlásením časti novinárskej obce, označujúcej posledné kroky vedenia RTVS ako umlčiavanie kritikov. "To, čo spustilo túto lavínu, je fakt, že sa vedenie spravodajstva rozhodlo nepredĺžiť spoluprácu so štyrmi redaktormi," skonštatoval Rezník s tým, že za éry jeho predchodcov ukončila RTVS spoluprácu so stovkami zamestnancov vrátane redaktorov.
"Napriek tomu, čo sa v médiách objavuje, deklarujem, že spravodajstvo RTVS pracuje slobodne," zdôraznil Rezník. Uviedol, že ho veľmi znechucuje spájanie RTVS s pojmom normalizácia. "Normalizácia je vtedy, keď nechcete súhlasiť, že udalosti z augusta 1968 boli bratskou pomocou, ale stojíte za tým, že to bola okupácia a následkom toho vás vyhodia z práce a ďalších päť rokov si neškrtnete ani na stavbe," povedal.
Ohradil sa i voči slovám o zrušení investigatívy v RTVS. "Urobili sme kroky, vďaka ktorým má tento druh publicistky oveľa väčšiu sledovanosť," zdôraznil. Potvrdil aj prípravu pokračovania Reportérov, ktorí by sa do vysielania mali dostať na jeseň v profesionálnejšom formáte, ako tomu bolo v predchádzajúcom období.
Podľa bývalého ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) situácia v RTVS nie je dobrá, označil ju dokonca za kritickú. "Ak 60 redaktorov napíše list verejnosti, toto nie je znak dobrej situácie,“ povedal. Myslí si, že na súčasnej situácii v RTVS majú veľký podiel viny aj politici. "Tí, ktorí pred voľbou nového generálneho riaditeľa obviňovali RTVS, že je protivládna, tí, ktorí politickú nomináciu nadradili nad profesionálne schopnosti," povedal.
Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) Maďaričove slová vníma ako potvrdenie toho, že sa exminister kultúry nevyrovnal s tým, že Rezníka zvolilo v parlamente 95 hlasov. "To nie sú len poslanci vládnej koalície, to je ústavná väčšina," upozornil. Takisto poznamenal, že ak sa spomína otvorený list nespokojných redaktorov, je potrebné spomenúť aj to, že od redaktorov RTVS dostali pred voľbou generálneho riaditeľa poslanci list, aby nevolili Rezníka, ale Václava Miku. "Tá súčasná situácia bola zasiata dlho pred voľbou riaditeľa RTVS," poznamenal Jarjabek.
Tiež pripomenul ostrú kritiku, ktorú si vyslúžilo nadštandardné odmeňovanie členov manažmentu v období Miku. Pýtal sa preto, či pretrvávajú 6 až 8-tisícové platy. "Kasty už nie sú," povedal Rezník, podľa ktorého vedenie RTVS razí cestu spravodlivého odmeňovania. "A v tomto zmysle si nemyslím, že manažment má byť úplne odtrhnutý od ostatných," dodal.
Podľa Bugára mohol manažment RTVS veci, ktoré sa „prepierajú“ v médiách, odkomunikovať lepšie. Súčasne vyjadril znechutenie nad tým, čo si o tejto téme prečíta v médiách. "Myslím si, že aj keby tu padli akékoľvek argumenty, niektorých by aj tak nezaujímali, pre nich je to rozhodnuté,“ uviedol ohľadom medializovaného vyhlásenia skupiny novinárov.

Copyright ©TASR 2018