4. 5. 2018

SSN pozval vedenie RTVS a dotknutých novinárov na mediáciu

SSN pozval vedenie RTVS a 
dotknutých novinárov na mediáciu

Slovenský syndikát novinárov (SSN) navrhuje riešiť situáciu vo verejnoprávnom RTVS mediáciou. Pozval na ňu vedenie RTVS aj dotknutých novinárov.
"Výsledok mediácie navrhujeme vydať vo forme spoločného komuniké ako výsledok konsenzu a posolstva pre verejnosť, ktorá verejne prejavila svoju nevôľu k dianiu vo verejnoprávnych médiách," píše syndikát vo svojom vyhlásení. Stretnutie by sa malo uskutočniť 10. mája o 10.00 h.
Syndikát podľa vlastných slov ponúka priestor na argumentačne zmysluplnú, vyváženú a kultivovanú komunikáciu bez ambície robiť sudcu. "Kto, ak nie práve my, novinári, 'strážni psi' demokracie, musíme ukázať, ako sa demokracia robí v praxi? Spoločenská zodpovednosť neznamená robiť z ideového oponenta nepriateľa, ale partnera pre výmenu argumentov," tvrdí.
"Verejnoprávne médiá sú garanciou objektívnych informácií o svete okolo nás. To však neznamená, že v mene pocitu ohrozenia budeme hluchí a slepí, že budeme brať veci do vlastných rúk a eskalovať napätie v novinárskej obci, bez toho, aby sme o problémoch diskutovali a hľadali zodpovedné riešenie," píše SSN. Zároveň pripomína, že kroky novinárov vníma verejnosť citlivo a rovnako citlivo si k nim buduje dôveru. "Ako novinári sme voči verejnosti za svoju prácu zodpovední," pripomína syndikát.

Copyright ©TASR 2018