1. 5. 2018

Prepúšťanie redaktorov v RTVS pripomína normalizačné čistky

Prepúšťanie redaktorov v RTVS 
pripomína normalizačné čistky

Podľa strany Sloboda a Solidarita prepúšťanie dlhoročných redaktorov ako trest za ich vyjadrenie nesúhlasu s pomermi v RTVS pripomína normalizačné čistky. Liberáli považujú aktuálnu situáciu vo verejnoprávnom médiu za kritickú a generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka vyzývajú, aby prestal hazardovať s dôverou koncesionárov k RTVS. Uvádza sa to v oficiálnom stanovisku strany, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa Katarína Svrčeková. „Vždy sme rešpektovali úlohu a poslanie nezávislého verejnoprávneho média. Nad súčasnou situáciou preto nemôžeme mávnuť rukou a tváriť sa, že sa nič nedeje,“ uviedla poslankyňa Národnej rady SR za SaS Renáta Kaščáková. Podľa SaS sa napĺňajú obavy, ktoré vznikli hneď po voľbe nového generálneho riaditeľa. „Jaroslav Rezník sa nezmenil. Ako niekdajší riaditeľ Slovenského rozhlasu počúval priania HZDS. Neskôr, špeciálne pred voľbami, z pozície riaditeľa tlačovej agentúry TASR poklonkoval Dankovej SNS. Dnes robí všetko pre to, aby uspokojil chúťky tých, ktorí ho do čela dostali a televíziu riadi podľa hlúpeho koaličného strihu,“ dodala Kaščáková.
Opozičná strana dôrazne žiada tak generálneho riaditeľa, ako aj riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky a vedúcich odborov rozhlasového a televízneho spravodajstva, aby sa k situácii postavili čelom, vysvetlili koncesionárom dôvody svojho konania a prestali svoje zastrašovacie metódy zakrývať trápnou formulkou „interné manažérske rozhodnutia, ktoré súvisia so zabezpečením programovej služby v oblasti spravodajstva, RTVS komentovať nebude.“ Strana SaS tiež uviedla, že podporuje všetkých odvážnych a čestných novinárov, ktorí majú nezastupiteľnú rolu v demokratickej spoločnosti.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané