14. 6. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 


Britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA) začal vyšetrovať kúpu online databázy Giphy spoločnosťou Facebook. Jej zástupcom poslal nariadenie, ktoré firme zabraňuje spojenie spoločností, a to až do konca vyšetrovania. CMA preveruje, či kúpa "nebude viesť k podstatnému zníženiu hospodárskej súťaže". Do 3. júla je možné predložiť svoje pripomienky. Zatiaľ nie je jasné, kedy plánujú vo veci definitívne rozhodnúť.
Facebook v máji oznámil, že kupuje Giphy a plánuje ju "lepšie začleniť" do Instagramu a ďalších svojich platforiem. Cena nie je známa, no podľa firmy Axios sa dohodli na sume 400 miliónov dolárov.
Zástupca Instagramu potvrdil, že do knižnice Giphy s krátkymi videami, takzvanými GIF, budú mať naďalej prístup aj iné spoločnosti, pričom mnohé z nich, ako napríklad Twitter alebo Pinterest sú priamou konkurenciou Facebooku.
GIF využívajú používatelia na sociálnych sieťach najmä na "vyjadrenie emócií" v konverzácii. Facebook vyhlásil, že 50 percent používateľov Giphy už pochádza z jeho platforiem, a z nich polovica z Instagramu.
Krátko po ohlásení kúpy sa objavili obavy z toho, akú úroveň prístupu bude mať Facebook prostredníctvom servisu k dátam konkurencie.


Firma Apple odstránila dve aplikácie na prehrávanie podcastov v Číne. Pocket Casts a Castro Podcasts už nie sú v ponuke na platforme App store na území Číny. Stalo sa tak po tom, ako čínsky Úrad pre kybernetický priestor (CAC) požadoval, aby aplikácie prestali ponúkať obsah, ktorý porušuje zákony o slobode prejavu.
"Sme presvedčení, že podcasty sú a mali by aj zostať slobodným médiom, bez vládnej cenzúry. Nebudeme na ich žiadosť cenzurovať obsah podcastov," uviedli zástupcovia Pocket Casts. "Chápeme, že to znamená, že naša aplikácia pre iOS nebude prístupná v Číne, no cítime, že je to nevyhnutný krok, ktorý by mala spraviť každá spoločnosť, ktorá si cení otvorený distribučný model, vďaka ktorému sú podcasty výnimočné," dodali.
Vysvetlili tiež, že im nepovedali žiadny konkrétny dôvod stiahnutia z ponuky, no podľa Castro Podcasts to môže súvisieť s propagáciou protestov v Hongkongu.
Vlastná podcastová aplikácia od firmy Apple je v Číne stále dostupná, no podlieha striktným obmedzeniam.
Organizácia GreatFire kritizujúca čínsku cenzúru súvisiacu s internetom označila odstránenie aplikácií za "znepokojujúci trend". "Apple nemá žiaden problém s odstránením aplikácií na podnet čínskej vlády - len v Číne ich už odstránili takmer tritisíc," uviedol hovorca GreatFire.
Apple už dlhšie čelí kritike za "blízky vzťah" s čínskymi úradmi. Napríklad v októbri stiahli aplikáciu, ktorú hongkonskí protestujúci využívali na koordináciu. Dôvodom bolo údajné porušovanie zákona, no firma ani tamojšia polícia neprezradili, aký zákon mali na mysli.


Spoločnosť SpaceX poslala na obežnú dráhu ďalších 58 družíc siete Starlink. Raketa Falcon 9 vzlietla v sobotu z Floridy a niesla aj tri satelity firmy Planet Labs určené na pozorovanie Zeme.
Najnovšia várka družíc Starlink zvýšila ich celkový počet na viac ako 500. Planet Labs má v rámci projektu SkySat vo vesmíre už 18 satelitov, ktoré pomôžu vytvoriť nové snímky zemského povrchu.
SpaceX chce zahrnúť do Starlinku tisíce družíc, prostredníctvom ktorých chce poskytovať na celom svete vysokorýchlostný internet. Astronómovia sa nedávno sťažovali, že vrhajú silný jas. Majiteľ firmy Elon Musk následne prišiel s riešením a predstavil "tienidlo" VisorSat.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchád