18. 6. 2020

RTVS pripravila premiérové Osudy k výročiu odsúdenia Milady Horákovej


RTVS pripravila premiérové Osudy 

k výročiu odsúdenia Milady Horákovej


Od vykonštruovaného procesu a justičnej vraždy Milady Horákovej uplynie 27. júna 70 rokov. Pri tejto príležitosti odvysiela verejnoprávna televízia premiérové časti dokumentárneho cyklu Osudy ako spomienku na politických väzňov z obdobia nástupu komunistického režimu a začiatku 50. rokov. Prvú časť prinesie na Dvojke vo štvrtok (18. 6.) o 17.55 h. TASR o tom informoval PR manažér Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Filip Púchovský.
V dokumentárnom cykle Osudy s podtitulom Nástup totality a päťdesiate roky vystupujú ľudia, ktorí boli počas prvej Československej republiky demokratmi, pôsobili v protifašistickom odboji a v 50. rokoch skončili po vykonštruovaných procesoch v komunistických väzeniach. "Dokumenty sú zložené z časozberu, ktorý vznikal od roku 2013. S viacerými respondentmi sa štáb vrátil na miesta, kde boli kedysi väznení," vysvetlil Púchovský s tým, že každý príbeh ukazuje inú formu perzekúcií komunistického režimu - politické popravy, väznenie, akciu B, prenasledovanie šľachty, športovcov, osudy odvlečených do gulagov či úteky za slobodou.
Tvorcovia Osudov nehovoria len o ťažkostiach, ktoré ich hrdinovia, poslední politickí väzni 50. rokov prežili, ale tiež o tom, ako sa s tým dokázali vyrovnať. "Aj v dnešnej dobe môžu byť ich príbehy nádejou, že človek dokáže v živote prekonať aj tie najťažšie skúšky," poznamenala redaktorka RTVS Soňa Gyarfašová, ktorá zastrešovala námet, scenár aj réžiu dokumentárneho cyklu. Komentár k jednotlivým dokumentom nahovoril herec Boris Farkaš.

Copyright © TASR 2020