18. 6. 2020

Proces v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej odročený


Proces v kauze prípravy vraždy
 Sylvie Klaus-Volzovej odročený

Bývalý ochrankár obžalovaného Pavla R. Branislav Naništa potvrdil indície, že Pavla R. mohol niekto ohrozovať. Hovoril o tom pred senátom Okresného súdu Bratislava II, ktorý pojednáva kauzu prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej. Obžalovaný je exriaditeľ televízie Markíza Pavol R.
Svedok nastúpil ako jeden z ochrankárov Pavla R. v roku 1997. Podľa jeho slov 90. roky boli „divoké“, Pavol R. bol známa osobnosť a zúčastňoval sa mnohých spoločenských akcií, preto potreboval ochranku. Strážili nielen Pavla R., ale aj jeho dcéru, manželku, byt na Dlhých Dieloch aj samotnú televíziu.
Pavol R. mal podľa exochrankára obavy, nedával ich však najavo. "Náznaky boli, neriešil s nami veľa vecí. Vedeli sme, kam máme ísť a s kým," povedal. Naništa prišiel do služieb Pavla R. z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií.
"Vtedy bol taký boom, že si najímali služby súkromných bezpečnostných služieb podnikatelia, ako napríklad Alexander Rezeš či Jozef Majský," dodal. Nepamätá si, že by Pavol R. odovzdával pred bratislavským hotelom Milošovi Kaštanovi nejaké financie. Kaštan bol kedysi pravou rukou Mikuláša Černáka a je spoluobžalovaný v kauze prípravy vraždy Volzovej.
Naništa tiež uviedol, že nebol na stretnutí exriaditeľa TV Markíza s banskobystrickým bosom Mikulášom Černákom a o údajnej objednávke vraždy vie z médií. O fungovaní mafiánskej skupiny černákovcov sa rovnako dozvedel z médií.
Z prípravy vraždy je obžalovaný Pavol R. a ďalší traja - bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel, Černák a Kaštan. Pavol R., ktorý je stíhaný na slobode a monitorovaný elektronickým náramkom, sa vo štvrtok na súd nedostavil. Ospravedlnil sa a dal súhlas na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Lališ požiadal o pojednávanie v jeho neprítomnosti. Vraždu si mal objednať podľa obžaloby Pavol R. u Černáka a ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov.


Róbert Bíly- aktuality.sk

Bývalý šofér exriaditeľa TV Markíza Pavla R. Radovan Ondruš a člen bratislavskej skupiny sýkorovcov Róbert Bíly vypovedali pred Okresným súdom Bratislava II v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.
Ondruš bývalého riaditeľa pozná osobne, robil mu šoféra dva roky. Bol s ním aj v Banskej Bystrici, keď išiel Pavol R. so svojim ochrankárom do sídla bezpečnostnej služby bosa Mikuláša Černáka. Na stretnutie Ondruš priamo nešiel. Pavla R. viackrát viezol aj do hotela Holiday inn, ale nevie nič o tom, že by tam na parkovisku odovzdával 500.000 korún ako zálohu do rúk Miloša Kaštana - bývalého pobočníka Černáka.
Bíly vypovedal, že od zavraždeného bosa skupiny sýkorovcov Petra Čongrádyho sa dozvedel, že skupina mala záujem o TV Markíza. Svedok poznal všetkých popredných členov skupiny sýkorovcov - Ladislava Bališa alias Dlhého Laca, Františka Borbélyho, Juraja Bílika alias Čapatého, Róberta Lališa alias Kýbla, Martina Biháriho Rusa, Viliama Rafaela alias Čierneho Vilka. Konkrétne z obžalovaných z prípravy vraždy Volzovej pozná Kýbla a Kaštana.
Svedok počul o ovládaní Markízy, nerozumel však tomu. V lete 1998 alebo 1999 počul na terase reštaurácie Bajkal od Čongrádyho, že sú nejaké problémy s Volzovou a že bola aj objednávka na jej likvidáciu. S objednávkou na jej vraždu neboli podľa neho bosovia skupiny spokojní, lebo s Volzovou mali iné zámery.
Čongrády sa mu zdôveril preto, že boli spolu v blízkom vzťahu. "Mal ku mne veľkú dôveru," povedal a priznal, že čím väčšiu trestnú činnosť spolu páchali, tým mal väčšiu dôveru. Na Markíze mal Čongrády údajne zarobiť desiatky miliónov korún a podľa svedka bol "tento bos spokojný a vyplynulo z toho, že bolo dobré, že sa napokon nerealizovala objednávka vraždy Volzovej".
Z prípravy vraždy je obžalovaný Pavol R., bos skupiny sýkorovcov Lališ, Černák a Kaštan. Vraždu si mal objednať podľa obžaloby Pavol R. u Černáka a ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov. Pavol R. aj Kýbel obžalobu odmietajú. Kaštan aj Černák sa k príprave priznali hneď na prvom pojednávaní začiatkom leta minulého roka.



Senát Okresného súdu (OS) Bratislava II odročil hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej na 29. septembra.
V prípade je obžalovaný exriaditeľ televízie Markíza Pavol R. a ďalšie tri osoby zo slovenského podsvetia. Vo štvrtok súd v bratislavskom ústave na výkon väzby a bratislavskom ústave na výkon trestu odňatia slobody vypočul štyroch svedkov. Medzi nimi bývalú manželku hlavného obžalovaného Pavla R., Vieru, bývalého ochrankára a bývalého šoféra exriaditeľa a napokon vysokopostaveného člena bratislavskej skupiny sýkorovcov.
Z prípravy vraždy je obžalovaný Pavol R. a ďalší traja - bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel, Černák a Kaštan. Pavol R., ktorý je stíhaný na slobode a monitorovaný elektronickým náramkom, sa vo štvrtok na súd nedostavil. Ospravedlnil sa a dal súhlas na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Lališ požiadal o pojednávanie v jeho neprítomnosti.
Vraždu si mal objednať podľa obžaloby Pavol R. u Černáka a ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov.
Pavol R. a Lališ vinu popierajú. Černák a Kaštan sa priznali.



Copyright © TASR 2020