15. 6. 2020

Do stredy môžu investigatívci požiadať o grant

Do stredy môžu investigatívci
 požiadať o grant
 
Záujemcovia o grant z Fondu na podporu žurnalistiky majú posledné dva dni na podanie žiadosti. V stredu 17. júna sa končí prihlasovanie do tretieho grantového kola, v rámci ktorého Nadácia otvorenej spoločnosti rozdelí 40-tisíc eur. Prioritne podporí projekty zamerané na odhaľovanie korupcie, nezákonné obohacovanie a finančnú kriminalitu, tiež na bezpečnosť, demokraciu a ľudské práva, životné prostredie a zmenu klímy. O grantovej výzve informuje nadácia na svojej webovej stránke.

O podporu môžu požiadať redakcie printových či elektronických médií, mimovládne organizácie zaoberajúce sa investigatívou či jednotlivci a/alebo tímy pracujúce na voľnej nohe s už preukázateľným verejným publikačným a/alebo spoločenským dopadom svojej doterajšej činnosti. Projekt musí trvať maximálne šesť mesiacov v období od 1. augusta 2020 do 31. januára 2021. Záujemcovia o podporu musia predložiť žiadosť o grant prostredníctvom formulára spolu s opisom a rozpočtom projektu.
Celkovo je vo fonde na prerozdelenie 40-tisíc eur, pričom maximálna výška podpory projektu je 8 000 eur. Uzávierka prihlášok je 17. júna a výsledky sa žiadatelia dozvedia do konca júla. O tom, ktorý projekt získa podporu rozhodne výberová komisia. Posudzovať bude relevantnosť témy pre verejnosť a verejnú diskusiu, jedinečnú a pridanú hodnotu výstupu s ohľadom na investigatívny charakter témy, predpokladaný zásah počtu čitateľov, realizovateľnosť projektu v rámci časovej osi projektu a rozpočtu, skúsenosti žiadateľov a profesijnú vierohodnosť spolupracovníkov a finančné potreby.
Bližšie informácie o grante možno nájsť na stránke http://www.fiz.sk/ a v časti granty https://osf.sk/granty-a-stipendia/granty/fond-na-podporu-investigativnej-zurnalistiky-vyhlasil-svoje-tretie-grantove-kolo/.
V minulosti grantom nadácia podporila napríklad Investigatívne centrum Jána Kuciaka či investigatívnu reláciu Nadácie Zastavme korupciu Cez čiaru. Prostredníctvom ďalšieho grantového programu Active Citizens Fund podporuje slovenské občianske organizácie pri zapájaní občanov do rozhodovania a tvorby verejných politík, v snahách o vytváranie lepších podmienok pre dobrú správu vecí verejných, pri ochrane ľudských práv či poskytovaní občianskeho vzdelávania. Nadácia tiež každoročne vyhlasuje Novinársku cenu pre printové aj elektronické médiá, fotografov, blogerov, investigatívnych či regionálnych žurnalistov.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.