18. 6. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 

Čína a Rusko využívajú obavy súvisiace s pandémiou koronavírusu na podkopávanie západných demokracií a na šírenie internetových dezinformácií. Uviedla to austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová, ktorú v stredu citovala tlačová agentúra AP.
"Je znepokojujúce, že niektoré krajiny využívajú pandémiu na podkopávanie liberálnej demokracie a na propagáciu vlastných autoritárskych modelov vládnutia," uviedla ministerka v utorkovom vystúpení na pôde Austrálskej národnej univerzity (ANU) v Canberre.
Zámerne šírené dezinformácie podľa ministerky prispievajú k atmosfére strachu a rozdelenia vo svete v čase, keď je potrebná medzinárodná spolupráca a porozumenie.
Payneová sa v tejto súvislosti odvolala na minulotýždňovú správu Európskej komisie, podľa ktorej niektoré krajiny, predovšetkým Rusko a Čína, zaplavujú Európu cielenými vplyvovými operáciami a dezinformačnými kampaňami. Tie okrem iného šíria zavádzajúce a falošné informácie týkajúce sa liečby a šírenia koronavírusu.
Podľa austrálskej ministerky sa na šírení podobných dezinformácií prostredníctvom internetu podieľa aj Turecko.
Takýmto snahám možno podľa nej čeliť len posilnením globálnej spolupráce a podporou medzinárodných organizácií vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).


Podpredseda maltskej vládnej Strany práce Chris Cardona sa v stredu vzdal straníckej funkcie. Došlo k tomu po tom, ako ho svedok na súde spojil s vraždou investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Informovala o tom agentúra DPA.
Spomínaný svedok vypovedal na súde pred dvomi týždňami. Cardonu na odchod zo straníckej funkcie vyzval aj predseda strany a premiér Robert Abela, ktorý to v utorok oznámil aj verejne.
Následne Abela v stredu uviedol, že Cardonovu demisiu už má na stole. Obsah listu, v ktorom Cardona oznamuje svoj odchod z funkcie, nebol zverejnený.
Strana práce bude teraz voliť nového podpredsedu. Očakáva sa, že sa tak stane v polovici júla.
Cardonova demisia v strane vrhla tieň na jeho 24-ročnú kariéru v politike, keď posledné štyri roky bol podpredsedom Strany práce a šesť rokov zastával aj post ministra hospodárstva.
Tento blízky spojenec bývalého premiéra Josepha Muscata z vlády odišiel v januári, keď sa do čela vládneho kabinetu postavil Abela. Neskôr, koncom apríla, sa Cardona vzdal aj poslaneckého mandátu.
Jeho meno sa opäť v médiách pretriasalo začiatkom júna, a to v súvislosti so súdnym procesom vo veci vraždy novinárky Caruanovej-Galiziovej.
Pred súdom vtedy vypovedal údajný sprostredkovateľ v kauze vraždy maltskej novinárky, ktorý tvrdil, že predpokladaný plánovač vraždy mu povedal, že Cardona zaplatil aj najatým vrahom novinárky.
Cardona, ktorý na Caruanovú-Galiziovú podal pred jej vraždou žalobu za tvrdenia, že počas pracovnej návštevy v Nemecku zavítal aj do verejného domu Acapulco Sauna Club vo Velberte, rozhodne odmieta tvrdenia, že má s novinárkinou vraždou niečo spoločné.
Novinárka Caruanová-Galiziová písala protikorupčný blog. Svojho času sa dostala k dokumentom uniknutým z panamskej spoločnosti Mossack Fonseca - ide o škandál známy ako Panama Papers -, pričom sa sústredila na maltských politikov, ktorých mená v tejto kauze figurujú. Bola investigatívnou novinárkou a ostrou kritičkou maltskej vlády i opozície a miestnych korupčných praktík.



Spoločnosť Facebook oznámila, že v poslednom čase odstránila zo svojich sociálnych sietí Facebook i Instagram vyše 900 účtov prepojených s dvoma skupinami belošských rasistov, ktorých členovia diskutovali o tom, že na protesty proti policajnému zabíjaniu Afroameričanov v USA prídu so zbraňami.
Účty boli prepojené s dvoma krajne pravicovými neofašistickými skupinami Proud Boys a American Guard, ktoré už sú na Facebooku i Instagrame zakázané, informovala v stredu agentúra AP.
Išlo o 470 účtov ľudí spojených s Proud Boys a 430 ďalších prepojených s American Guard. Facebook už predtým informoval, že koncom mája zrušil takmer 200 obdobných účtov.
Predstavitelia Facobooku teraz uviedli, že činnosť oboch neofašistických skupín na sociálnych sieťach už dlhšie monitorujú. Dokázali tak zasiahnuť, keď si všimli príspevky, ktorých obsahom bola snaha o zneužitie prebiehajúcich protestov vyvolaných smrťou Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel koncom mája pri policajnom zásahu v meste Minneapolis.
Niektoré zo zrušených účtov patria podľa Facebooku mužom, ktorí sa zapojili do potýčok na protestoch v meste Seattle. Bližšie podrobnosti o odstránených účtoch či konkrétnych príspevkoch, ktoré ich užívatelia zverejňovali, však spoločnosť neuviedla.
"V oboch prípadoch sme videli účty patriace k obom organizáciám diskutujúce o tom, že na protesty v rôznych amerických štátov prinesú zbrane," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Dodala však, že nenašla nič, čo by nasvedčovalo, že by užívatelia zrušených účtov plánovali na protestoch páchať násilie.
Skupiny Proud Boys a American Guard už v minulosti Facebook na svojich stránkach zakázal v dôsledku toho, že porušovali pravidlá zakazujúce nenávistné prejavy. Spoločnosť zároveň avizovala, že bude naďalej odstraňovať nové stránky, skupiny i účty, ktoré sa budú snažiť tento zákaz obísť.

 


Copyright © TASR 2020

Facebook umožní používateľom vypnúť politické reklamy. Informoval o tom šéf sociálnej siete Mark Zuckerberg. Používatelia Facebooku a Instagramu budú môcť vypnúť politickú reklamu po tom, ako sa im zobrazí, alebo ju môžu zablokovať v nastaveniach. Tí, ktorí si zablokujú reklamu, ju budú môcť tiež nahlásiť, ak sa im bude zobrazovať aj naďalej.
Novinku zavedú v stredu, pričom sa bude týkať reklám od kandidátov a organizácií súvisiacich s politikou, voľbami a sociálnymi otázkami. Firma plánuje počas najbližších týždňov sprístupniť funkciu pre všetkých používateľov v USA a na jeseň by ju mohli začať využívať aj iné krajiny.
Zuckerberg tiež vyzval ľudí, ktorí sa ešte nezapísali ako voliči pred novembrovými prezidentskými voľbami, aby tak urobili včas. "Verím, že Facebook má zodpovednosť nielen za to, aby zabránil potláčaniu voličov - ktoré sa neprimerane zameriava najmä na farebných ľudí, ale aj aktívne podporovať dobrú informovanosť voličov, registráciu a účasť," vyjadril sa Zuckerberg.
V rámci tohto úsilia spustia na začiatku júla pre amerických používateľov aj novú službu - The Voting Information Center, ktorá poskytne informácie týkajúce sa volieb. Firma bude zdieľať aj overené informácie od štátnych a miestnych úradov. Odhaduje pritom, že do volieb službu využije 160 miliónov Američanov.
Facebook už dlhšie čelí kritike za zobrazovanie politických správ s nepravdivými informáciami. Konkurenčná sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter zakázala politické reklamy vlani v októbri.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.