18. 6. 2020

Zomrela Vera Lynnová


Zomrela Vera Lynnová
 

Vo veku 103 rokov zomrela britská speváčka Vera Lynnová, ktorá si svojimi piesňami o túžbe po domove a mieri získala veľkú obľubu medzi vojakmi za druhej svetovej vojny. Dnes o tom informujú agentúry s odvolaním na príbuzných speváčky, ktorá sa dlhodobo venovala aj charitatívnej činnosti.



"S hlbokým žiaľom oznamujeme, že vo veku 103 rokov zomrela jedna z najmilovanejších britských speváčiek," uviedli príbuzní Lynnové.



Agentúra DPA napísala, že je to nedávno, čo jednu z piesní Lynnovej vo svojom prejave k národu pripomenula kráľovná Alžbeta II. Keď Britov vyzývala k vytrvalosti počas pandémie covidu-19, panovníčka povedala: "We will meet again" (Zase sa stretneme). Išlo o narážku na zrejme najväčší hit Lynnové We'll Meet Again z roku 1939.



Lynnová si obrovskú popularitu vybudovala za druhej svetovej vojny, kedy jazdila povzbudzovať britských vojakov. Vypravila sa za nimi do Egypta, Indie alebo Barmy. Vyslúžila si prezývku The Forces Sweetheart (Miláčik vojska). Mala aj vlastný program na rozhlasovej stanici BBC, v ktorom vybavovala odkazy pre vojakov na vojnových frontoch a spievala im pesničky na želanie. Agentúra AP napísala, že Lynnová vojakom svojím vecným správaním pripomínala ich blízkych, ktoré nechali doma. "Bola som niekto, s kým sa mohli stotožniť," povedala o sebe v minulosti. "Bola som obyčajné dievča," dodala speváčka, ktorá bola dcérou inštalatéra.



Jej piesne sa stali jedným zo symbolov protinacistického odporu a po vojne sa v Británii žartom hovorilo, že Nemcov neporazil Churchill, ale Vera Lynnová ich uspievala na smrť.



V septembri 2009, dlho po ukončení kariéry, sa album Lynnovej nazvané We'LL Meet Again - The Very Best of Vera Lynn dostal na prvú pozíciu v hitparáde, kde porazilo dokonca slávnu kapelu The Beatles. V 92 rokoch sa tak Lynnová stala najstarším umelcom, ktorý sa dostal do čela britskej hitparády.

Copyright © ČTK 2020