16. 6. 2020

A.Hlina a T.Drucker chystajú opozičné noviny

A.Hlina a T.Drucker 
chystajú opozičné noviny 




Vládne noviny, ktorých vznik oznámil premiér Igor Matovič (OĽaNO), zrejme dostanú konkurenciu. Predstavitelia mimoparlamentných strán Alojz Hlina (expredseda KDH) a Tomáš Drucker (predseda Dobrej voľby) totiž chystajú ich náprotivok - Opozičné noviny. TASR to potvrdili obaja aktéri.
"Ak budú vládne noviny, tak budú aj opozičné, lebo demokraciu treba chrániť," uviedol Hlina s tým, že noviny budú financované zo súkromných zdrojov. "Do schránok občanov prídu približne dva týždne po vládnych novinách. Nech si ľudia urobia svoj názor a dozvedia sa aj názor mimo vládnej propagandy," doplnil.
Hlina potvrdil rokovania s Druckerom, ale aj ďalšími politikmi, tých však nekonkretizoval. Matovičov nápad s vládnymi novinami kritizuje. "Je na úrovni Lukašenka," uviedol. Čuduje sa, že "príčetní vládni politici" súhlasili s plytvaním verejných zdrojov na vládnu propagandu v čase krízy.
"Je značne absurdné, že premiér a vláda chce napriek obrovskému mediálnemu priestoru, ktorý má z titulu svojej funkcie, ešte použiť peniaze občanov na vlastné noviny. Sme preto presvedčení, že o to viac treba komunikovať aj iný názor a pohľad, ak taký existuje a on existuje," vysvetlil pre TASR Drucker, podľa ktorého odpoveďou na vládne noviny sú opozičné.
Pripomína, že takmer 30 percent hlasov z volieb nemá v parlamente zastúpenie, opozíciu tvoria Smer-SD a ĽSNS. "S Alojzom Hlinom, ale aj s inými politikmi diskutujeme, hľadáme obyčajnú ľudskú spoločnú reč, ktorá dá ľuďom ponuku na lepšiu alternatívu," doplnil. Dnes si ľudia podľa neho môžu vyberať medzi nechceným Smerom a populistickou vládou na čele so súčasným premiérom.
Zámer vydávať noviny zaradila vláda do svojho programového vyhlásenia. Kritizuje ho opozícia aj viacerí koaliční poslanci. Poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí) apeloval na vládu, aby upustila od ambície vydávať vládne noviny. Poslanec Ondrej Dostál (SaS) za nápadom nevidí zlý úmysel, nemyslí si však, že tento spôsob zvyšovania informovanosti verejnosti je dobrý.







Copyright © TASR 2020