17. 6. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 



Európsky parlament (EP) v utorok informoval, že vyhlásil výzvu na granty pre médiá na obdobie 2020 -2021. Výzva sa týka televízií, rozhlasového vysielania, printových médií, ako aj internetovej tlače, ktoré majú záujem informovať o činnosti europarlamentu. Termín na podávanie prihlášok je 31. júl 2020.
Európsky parlament v správe pre médiá pripomenul, že chce spolufinancovať multimediálne projekty v oblasti televízie, rozhlasu, online médií alebo tlače, ktoré by poskytovali občanom členských krajín EÚ nestranné a faktické informácie o EP a vplyve tejto inštitúcie a jej rozhodnutí na životy ľudí.
Výsledkom mediálnych výstupov by mali byť pravidelné, dôveryhodné a vyvážené informácie o EP, dostupné čo najväčšiemu počtu Európanov v súlade s geografickou vyváženosťou, ktoré podporujú širokú diskusiu o EÚ.
Cieľovou skupinou týchto informácií sú európski občania, ktorí očakávajú od EÚ riešenia najmä v súvislosti s chorobou Covid-19, a tiež občania, ktorí sa zaujímajú o dianie v rámci EÚ.
Podrobnejšie informácie o podmienkach, náležitostiach projektu a potrebných prílohách ponúka EP na webovej stránke: https://www.europarl.europa.eu/contracts-and-grants/files/grants/medi a-and-events/en-call-for-proposals-media-2020-COMM-SUBV-2020-M.pdf.
Vybrané médiá by mali produkovať dôveryhodný a vyvážený obsah minimálne v jednom z oficiálnych jazykov EÚ, čiže aj v slovenčine, so zameraním na legislatívne a politické priority EÚ odzrkadľujúce situáciu po pandémii nového koronavírusu. Týka sa to napríklad príspevkov EÚ v boji proti šíreniu nákazy Covid-19 a jej ekonomickým a sociálnym dôsledkom, Konferencie o budúcnosti Európy, Európskej ekologickej dohody, Európskej digitálnej agende a podobne.
Kľúčovými kritériami budú dosah projektu, jeho sledovanosť a zásah cieľovej skupiny. Projekty by mali byť multimediálne.
Miera spolufinancovania projektov zo strany EP je maximálne 80-percentná.
Prihlásiť sa môžu všetky médiá, ktoré zodpovedajú podmienkam špecifikovaným vo výzve. Doba trvania projektu je stanovená na maximálne 20 mesiacov, so začiatkom najskôr v októbri 2020 a koncom najneskôr 30. júna 2022.


Kirgizský premiér Muchammetkalyj Abylgazijev v pondelok oznámil, že odstupuje z funkcie v súvislosti so škandálom, či jeho vláda nezákonne predala rozhlasové frekvencie. Informovala o tom agentúra AP.
Abylgazijev povedal, že odstupuje, pretože v súčasných náročných podmienkach, keď krajina čelí pandémii nového koronavírusu SARS-CoV-2 a bojuje s hospodárskymi následkami, musí vláda pracovať stabilne a mať plnú podporu obyvateľstva.
Abylgazijev, ktorý je premiérom od roku 2018, účasť na údajnom predaji odmietol.



Ruský mediálny magnát Alexander Lebedev oznámil, že ešte v júni plánuje spustiť ruskojazyčnú verziu britského on-line denníka The Independent. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na ruský spravodajský portál RBC.
Lebedev, ktorý finančne podporuje britské denníky The Independent a Evening Standard, však konkrétny termín spustenia nového média neuviedol.
Nová ruská edícia bude pozostávať výlučne z prekladov pôvodných článkov denníka The Independent do ruštiny a - rovnako ako britská verzia - bude dostupná iba ako internetová platforma.
Ruské vydanie už funguje v skúšobnej podobe od februára a verejnosti bude sprístupnené v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov.
Ľavicovo orientovaný The Independent bol založený v roku 1986 so zámerom konkurovať etablovaným britským periodikám ako Daily Telegraph, The Times či The Guardian.

Copyright © TASR 2020


Komunikačná aplikácia WhatsApp, ktorú vlastní spoločnosť Facebook, umožňuje používateľom prostredníctvom nej realizovať platby. Nová funkcia je zatiaľ dostupná len v Brazílii, no ak bude úspešná, mala by sa neskôr dostať aj na ostatné trhy. Informuje o tom online denník The Independent.
Používatelia môžu cez WhatsApp jednoducho posielať peniaze jednotlivcom či podnikom, ktoré prostredníctvom aplikácie prijímajú digitálne platby. Transakcie je potrebné autorizovať šesťciferným PIN kódom alebo oskenovaním odtlačku prsta. Podniky musia pri prijatí platieb cez WhatsApp zaplatiť poplatok za spracovanie, posielanie medzi jednotlivými používateľmi je bezplatné.
Novinka zatiaľ podporuje prepojenie debetných a kreditných kariet z bánk Sicredi, Banco do Brasil a Nubank v sieťach Visa a Mastercard. Systém umožňuje spolupráca medzi spracovateľom platieb Cielo a služby Facebook Pay, pričom v budúcnosti by sa mohol rozšíriť aj do ďalších aplikácií Facebooku, ako napríklad Instagramu či Messengera.
Brazília je pre WhatsApp po Indii druhý najväčší trh. Mesačne tam aplikáciu používa okolo 120 miliónov ľudí. Z novej platobnej služby by podľa WhatsAppu mohlo mať prospech viac ako 10 miliónov malých a mikropodnikov v Brazílii.


Britská akadémia filmových a televíznych umení (BAFTA) posunula nadchádzajúce slávnostné udeľovanie svojich výročných filmových cien o dva mesiace. Rozhodla sa tak v reakcii na pandémiu nového koronavírusu. Ceremoniál sa tak po novom neuskutoční 14. februára, ale až 11. apríla 2021.
Keďže sú vo Veľkej Británii pre reštriktívne opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 od 20. marca zavreté kiná, akadémia upravila aj pravidlá spôsobilosti pre filmy. Výnimočne sa môžu o ceny uchádzať aj snímky, ktorých uvedenie v kinách skrátil koronavírus alebo ich preň uviedli na trh online.
Dátum slávnostného udeľovania cien BAFTA v roku 2022 akadémia ešte posudzuje.
V dôsledku pandémie podobný krok podnikla aj americká Akadémia filmových umení a vied, ktorá sa rozhodla posunúť 93. odovzdávanie Oscarov na 25. apríla 2021. Ceremoniál sa mal pôvodne konať 28. februára 2021.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.