15. 6. 2020

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Vydavateľský dom Perex, a.s. sa rozhodol požiadať súdy o dočasnú ochranu. Informuje o tom na spravodajskom webe svojho denníka Pravda s tým, že opatrenie platí od pondelka 15. júna.
„Hlavnou príčinou je vyše pätnásť rokov starý súdny spor s istým advokátom, ktorému teraz súd priznal podľa nášho názoru neodôvodnenú a neprimeranú výšku odškodného. Súd navyše rozhodol, že žalujúcej strane musíme zaplatiť de facto okamžite, inak vydavateľstvu hrozí exekúcia,“ uviedol člen predstavenstva spoločnosti Jan Svoboda. Dodal, že o súdnu ochranu vedenie firmy požiadalo preto, aby ochránilo vydavateľstvo, denník Pravda, všetky prevádzkované webové stránky a najmä, aby preventívne bránilo svojich ľudí a udržalo zamestnanosť.
Ako sa uvádza na webe denníka, v dlhotrvajúcom súdnom spore ide o obsah článkov upozorňujúcich na podozrivé rozhodovanie súdov. Denník vyjadril počudovanie, že rozhodnutie súdu prichádza v čase, keď sa na Slovensku hovorí čoraz hlasnejšie o očiste justície. „Navyše v období, keď mnohí vydavatelia, firmy, a, samozrejme, i rodiny a jednotlivci zápasia s ekonomickými následkami spôsobenými opatreniami proti šíreniu koronavírusu," píše sa na webe Pravdy.
„Neštandardná situácia nás prinútila zvoliť si neštandardný spôsob obrany. Inú možnosť sme ani veľmi nemali. Rozhodnutie súdu v roky sa vlečúcom spore nás totiž zastihlo v čase, keď evidujeme väčšie množstvo pohľadávok od našich odberateľov po lehote splatnosti,“ vysvetľuje Svoboda.
Perex, rovnako ako aj iných vydavateľov, zasiahol v čase pandémie aj výrazný úbytok inzercie. Tá je hlavným zdrojom príjmov vydavateľských domov. Firma preto pristúpila k nutným úsporným opatreniam. Ako sa uvádza na webe Pravdy, znížila počet redaktorov i zamestnancov vydavateľstva, tým, čo ostali, znížila platy. Pravda zároveň dočasne znížila počet strán v denníku a prílohách, pozastavila niektoré projekty.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.