24. 1. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízia NBC sa údajne rozhodla pozastaviť práce na prípravách rebootu známeho kriminálneho seriálu To je vražda, napísala (1984 - 1996). Rozhodnutie spoločnosti by však nemalo byť definitívne a je možné, že sa televízia k nápadu v budúcnosti vráti. "Vedela som, že je to obrovská chyba," reagovala na správu pôvodná predstaviteľka hlavnej postavy Angela Lansbury, ktorá s rebootom seriálu od začiatku nesúhlasila. Ako povedala v rozhovore pre britskú televíziu BBC, rozhodnutie zastaviť práce ju "nesmierne potešilo a upokojilo". "Nechcela som si pokaziť spomienky," vyhlásila 88-ročná britská herečka.
Televízia NBC ohlásila plány na reštart seriálu v októbri minulého roka. V novej rovnomennej verzii mala byť hlavná postava zamestnankyňou nemocnice, ktorá rada rieši záhady a následne o nich píše. Stvárniť ju mala držiteľka Oscara Octavia Spencer.
Pôvodná verzia seriálu sa na obrazovkách udržala 12 sezón. Angela Lansbury za stvárnenie Jessicy Fletcher získala štyri Zlaté glóbusy a 12-krát za sebou ju nominovali na cenu Emmy.

Na katastrofálnu situáciu na Ukrajine, ktorej hlavné mesto zmietajú už niekoľko dní násilné nepokoje, upozorňuje v liste zahraničným médiám skupina ukrajinských novinárok. List zaslali aj Slovenskému syndikátu novinárov. Svojich kolegov v zahraničí žiadajú, aby čo najširšie informovali o súčasných udalostiach v uliciach Kyjeva. Násilné protesty za odstúpenie vlády Viktora Janukovyča si už vyžiadali päť obetí, z nich najmenej dve boli zastrelené. Zranenia utrpelo aj najmenej 35 novinárov, niekoľkých brutálne zbili. "Žiadame vás, aby ste šírili pravdu o tejto diktatúre, " píše sa v liste.
Novinárky tiež kritizujú nové zákony sprísňujúce podmienky pre demonštrácie, ktoré zavádzajú až päťročné tresty pre osoby podieľajúce sa na blokádach úradných budov a umožňuje tiež zadržanie a pokutovanie demonštrantov chrániacich sa maskami či helmami. Za hrubé porušenie verejného poriadku môže hroziť až 15 rokov väzenia. Legislatíva tiež podľa listu znemožňuje novinárom šíriť informácie o polícii, prokuratúre či o súdoch.
Pod listom sú podpísané Viktorija Mazurová, Anna Kalenská, Jana Griškinová, Oksana Lanskajová a Olesia Koval'ová a Iryna Kravčuková z ukrajinskej Evaluation Association.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Za účasti asi 200 novinárov sa dnes pred sídlom čiernohorskej vlády v Podgorici konalo protestné zhromaždenie, ktorého účastníci požadovali ukončenie útokov voči spolupracovníkom médií.
Viacerí demonštranti mali zalepené ústa, ilustrujúc tak svoj postoj k problematike slobody prejavu v krajine. Protestujúci požadovali zriadenie osobitnej komisie, ktorá by preskúmala neobjasnené útoky na novinárov, vrátane vraždy vydavateľa periodika Dan spred viac ako desiatich rokov.
Aj Európska únia vyjadrila v ostatnej správe k vývoju v Čiernej Hore, ktorá sa netají ambíciami stať sa členom tohto spoločenstva, znepokojenie nad situáciou v tamojšej mediálnej sfére.
Iba nedávno zbili v Nikšiči, druhom najväčšom meste krajiny, ďalšieho investigatívneho novinára, ktorý pracoval na reportážach o korupcii a kriminalite. Pred niekoľkými mesiacmi explodovala v metropole Podgorica nálož pred sídlom redakcie jedného z vplyvných miestnych denníkov Vijesti.

Copyright © TASR 2013









Afganský prezident Hamid Karzai a pán Ehsanollah Bayat, generálny riaditeľ siete televízneho a rozhlasového vysielania Ariana (ATN), privítali v utorok, 21. januára 2014 v Kábule na otvorení mediálneho centra Bayat Media Center viac ako sto vysokopostavených členov afganského kabinetu, poslancov, vysokých hodnostárov a zahraničných zástupcov.
Piate poschodie mediálneho centra predstavuje najväčšie a najmodernejšie zariadenie televízneho a rádiového vysielania v regióne a bude slúžiť aj ako národné sídlo spoločnosti Afghan Wireless Communication Company (AWCC) a nadácie Bayat Foundation. Ako viditeľná investícia do budúcnosti afganského hospodárstva bude toto mediálne centrum slúžiť ako národné informačné, komunikačné, technologické inovačné a vodcovské dedičstvo Afganistanu.
Na ploche viac ako 77 000 štvorcových stôp má mediálne centrum 7 televíznych štúdií, 8 rozhlasových / nahrávacích zvukových štúdií; 2 strižne a dabingové štúdiá a divadlo s 250 miestami, vybavené najmodernejšou audio-video technológiou pre priame prenosy z televíznych a rozhlasových vysielaní Tieto produkčné a vysielacie zariadenia svetovej kvality ďalej umožnia spoločnosti Ariana Television and Radio, aby bola jednotným hlasom afganského národa, spolupracujúcou digitálnou spoločnosťou a regionálnou platformou, ktorá znovu obnoví vedúcu úlohu Afganistane v médiách Strednej Ázie. Vďaka používaniu panelov s dvojitým zasklením, aby sa maximálne využilo prirodzené denné svetlo, rozsiahlemu LED osvetleniu, solárnym systémom na ohrev vody a inovatívnemu nezávislému systému na čistenie / recykláciu vody patrí mediálne centrum aj medzi energeticky najefektívnejšie a „najzelenšie“ budovy v Afganistane.
Podľa Ehsanollaha Bayata: „Centrum Bayat Media Center je viac ako len budova svetovej triedy; je to nové národné dedičstvo informácií, komunikácie a technologických inovácií vedené Afgancami pre všetkých Afgancov. Počas celej histórie našej krajiny sme prešli toľkými výzvami a videli sme, že Afganci zo všetkých častí našej krajiny sú schopní sa spojiť, prestavať, posilniť a posunúť náš národ ďalej. Preto je mi cťou, že mám vedľa seba prezidenta Karzaia, s ktorým spoločne otvoríme toto „okno do sveta“ pre náš národ a mám tu česť dokázať všetkým na svete, že budúcnosť Afganistanu je jasná a plná príležitostí.“
Vo svojom blahoželaní prezident Karzai podotkol: „Som hrdý na jednu z našich vlastných prác. Na tejto nádhernej, modernej a technicky vyspelej budove vidím tvrdú prácu našich Afgancov, ktorí investovali do napredovania nášho národa a jeho ľudí. Je to veľká radosť vidieť toto zariadenie plné vzdelaných a skúsených mladých Afgancov, pracujúcich v prospech našej krajiny. Toto nové centrum neslúži iba pre ľudí nášho úžasného národa a pre budúce generácie, ale tiež predstavuje vysoký štandard a vzor všetkým, ktorí chcú pracovať na budovaní a napredovaní Afganistanu. Otvorením centra oslavujeme náš spoločný úspech, ktorý sme dosiahli úplne sami, náš vlastný obchodný kapitál, snahu, tvrdú prácu a zanietenie pre Afganistan a jeho ľud. Toto je naozaj testamentom pre budúcnosť vytvorený Afgancami pre Afgancov.“
Prezident Karzai a Ehsan Bayat využili túto príležitosť aj na oficiálne zahájenie kanála ATN News, novej televíznej a rozhlasovej siete, ktorá bude doplnkom vysielania ATN k dvom verejnoprávnym televíznym kanálom a dvom národným rozhlasovým staniciam. ATN News bude uvádzať rôznorodý súbor programov národných a regionálnych správ s dôrazom na vyrovnané politické, ekonomické a regionálne analýzy a komentáre.
Čerpajúc z rozsiahlych schopností regionálnych produkčných štúdií ATN so sídlami v mestách Herat, Mazar, Jalalabad a onedlho aj v Kandahare získavať správy, kanál ATN News prinesie divákom ozajstný celonárodný pohľad na kľúčové každodenné udalosti na severe, juhu, východe a západe krajiny a umožní všetkým Afgancom – bez ohľadu na miesto, kde sa nachádzajú, alebo jazyka – dozvedieť sa o problémoch, ktorým národ čelí a o bohatých príležitostiach zjednoteného Afganistanu napredovať a prosperovať. A s cieľom rozšíriť spravodajstvo bude ATN vysielať aj inovatívny obsah o počasí a športe.

O spoločnosti Ariana Television and Radio Network

Spoločnosť Ariana Television and Radio (ATN), ktorú založil pán Ehsanollah Bayat v roku 2005, je jedným z najväčších súkromných mediálnych kanálov v Afganistane, s pokrytím 33 z 34 provincií, kde sa dostane až k viac ako 25,000,000 Afgancov. ATN je prostredníctvom satelitu dostupná divákom hovoriacim jazykmi Dari a Pashto po celej Európe, Ázii, na Blízkom východe a v Severnej Amerike. Programy ATN, ktorú sú zamerané na informácie, obsah a zábavu, kladú osobitný dôraz na vzdelanie, zdravie, vysielanie pre deti a pre ženy a svetové témy a tím ATN s hrdosťou prezentuje divákom vysielaním presný a nezaujatých správ o udalostiach.
Cieľom spoločnosti ATN, od začiatku jej činnosti, bolo zapojenie verejnosti a vzdelávanie, vytvárajúc tak „okno pre lepší zajtrajšok.“ Ako doplnok vysielania k dvom verejnoprávnym televíznym kanálom a dvom národným rozhlasovým staniciam (ATN a ATN News) je našim cieľom predstaviť našim divákom a poslucháčom to najlepšie zo zahraničného umenia a kultúry z celého sveta a zároveň rozširovať možnosti našich miestnych spisovateľov, producentov, hercov a režisérov v afganskej spoločnosti. Programy sú dostupné prostredníctvom webstránky ATN, www.arianatelevision.comalebo cez satelity HotBird a GlobeCast.

O spoločnosti Afghan Wireless

Spoločnosť Afghan Wireless (AWCC) bola založená Ehsanollahom Bayatom so sídlom v Kábule tvorí spoločný podnik so spoločnosťou Telephone Systems International, Inc. (TSI) a Ministerstvom komunikácií a poskytuje služby viac ako 4,000,000 predplatiteľom po celom Afganistane. Spoločnosť Afghan Wireless, ktorá priamo zamestnávajúc viac ako 5,500 ľudí a ďalších 100,000 zamestnáva nepriamo, je jedným z najväčších zamestnávateľov v celom Afganistane a má vedúce postavenie pri poskytovaní bezdrôtových a širokopásmových komunikačných riešení súkromným aj firemným zákazníkom. O nadácii Bayat Foundation

Nadácia Bayat Foundation, charitatívna organizácia podľa 501 c(3), podporuje od roku 2005 blaho afganského ľudu. Nadácia bola založená a riadená Ehsanom Bayatom a Fatemou Bayatovou a podieľala sa na viac ako 200 projektoch zameraných na zlepšenie kvality života mládeže, žien, chudobných a starších ľudí Afganistanu. Projekty zahŕňajú výstavbu nových zariadení a udržateľnej infraštruktúry v chudobných regiónoch a podporu programov so zameraním na zdravie, vzdelávanie, ekonomiku a kultúru.