24. 1. 2014

Protesty k rozhodnutiu predsedu NR SR

Protesty k rozhodnutiu predsedu NR SR

Slovenská národná strana (SNS) s pohoršením prijala správu o obmedzení slobody pohybu a činnosti novinárov v parlamente. "Poslanci sú volení ľudom, platení z peňazí daňových poplatníkov a teda sú zamestnancami ľudu. Voliči majú právo na kontrolu ich činnosti. Najnovšie zákazy pre zástupcov médií v parlamente však zaváňajú obmedzením slobody tlače a návratom do čias pred Nežnou revolúciou," vyhlásil pre TASR predseda SNS Andrej Danko.
"Najnovší príkaz predsedu parlamentu, podľa ktorého sa novinári nesmú pohybovať mimo vestibulu, priestoru pred rokovacou sálou, balkóna a malej novinárskej miestnosti, nesmú fotografovať a nakrúcať dokumenty na pracovných stoloch poslancov a možnosť pohybu na zasadania výborov majú len s parlamentnou ochrankou, je hrubý útok na slobodu tlače a možnosť novinárov slobodne informovať verejnosť o činnosti politikov," vyhlásil Danko. "Nielenže vracia Slovensko do obdobia pred nežnou revolúciou, ale približuje ho k režimu v Severnej Kórei," podčiarkol.
Verejnosť má podľa neho právo vedieť, ako si poslanci plnia povinnosti. "Každý zamestnanec môže byť kontrolovaný svojím zamestnávateľom. Zamestnávateľom poslancov sú ich voliči a novinári sú akýmsi kontrolným orgánom voličov," zdôraznil. Preto treba podľa neho novinárom umožniť slobodne vykonávať si svoju prácu. "Poslanci by sa nemali brániť takejto kontrole, pokiaľ oni svoju činnosť vykonávajú zodpovedne. Ak sa obyčajný pracovník venuje počas pracovnej doby niečomu inému než práci, môže byť okamžite prepustený. Pre poslancov by to malo platiť rovnako," vyhlásil Danko.
SNS podľa neho už v decembri 2013 upozorňovala na hrozbu obmedzenia slobody tlače, keď bol novinárom v parlamente obmedzený slobodný pohyb údajne kvôli stavebným úpravám. "Tentoraz neboli potrebné žiadne výhovorky, zákaz pohybu im bol daný spôsobom čínskeho diktátora. SNS vyzýva vládnu stranu, aby tento zákaz čo najrýchlejšie odvolala, ako aj parlamentnú opozíciu, aby využila všetky páky pre zrušenie tohto zákazu. Politici a poslanci sú verejní činitelia, preto sa musia svojim voličom zodpovedať," zdôraznil predseda SNS.
Podľa nových pravidiel a obmedzení sa novinári budú môcť pohybovať len po vyhradených priestoroch v parlamente, nebudú môcť fotiť a filmovať osobné veci poslancov na ich laviciach, pričom za porušenie uvedených pravidiel by im mohla hroziť strata akreditácie a zákaz vstupu do Národnej rady SR. Na rokovania výborov sa nedostanú bez sprievodu ochranky. Obmedzený bude aj počet novinárov, ktorí dostanú akreditáciu.

Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška obmedzením pohybu novinárov v parlamente účelovo zaútočil na demokraciu v tej forme, v akej ju občania vybojovali v roku 1989. Pre TASR to vyhlásil občiansky kandidát na post prezidenta a jeden z aktérov Nežnej revolúcie Ján Čarnogurský.
Novinárska komunita je podľa neho "dôležitou a zvláštnou" kategóriou v našej spoločnosti. "Nemyslím v zmysle, že stojí nad zákonom, alebo má väčšie práva, ako bežný smrteľník. Naopak. Novinári sú strážcami volených zástupcov a bez možnosti, áno, občas doslova, prenasledovať poslancov či ministrov, nie je možné udržať informovanosť občanov v potrebnej miere," vyhlásil Čarnogurský. "Novinárom musí byť umožnené pracovať, musí im byť umožnené 'škandalizovať', ak je to potrebné. Verejní činitelia nie sú nedotknuteľní mocipáni. Mandát im dali ľudia. A aby mali ľudia možnosť kontrolovať, ako dobre vykonávajú mandát, musia byť pravdivo a korektne informovaní," dodal.
Ak sa novinár pomýli, alebo poskytne skreslenú informáciu, podľa Čarnogurského jeho kredit klesne a "čaká ho ťažká cesta späť". "Keď mu je však zakázaný priamy prístup k aktuálnym informáciám, napríklad formou ničím nepodložených obmedzení, je to útok na demokraciu v tej forme, v akej sme si ju vybojovali v roku 1989," zdôraznil. "Pavol Paška včera účelovo zaútočil na jej základy a posunul historicky Slovensko o krok späť. Pavol Paška obmedzením pohybu novinárov v budove NR SR názorne ukázal, ako to bude vyzerať pod vládou jednej strany," tvrdí Čarnogurský.
"V takýchto chvíľach prezident nemôže mlčať a ticho sa prizerať. Musí sa postaviť za ľudí a za ich práva. Ak vláda, alebo predseda parlamentu šliape po demokracii a teda po občanoch, ktorí im dali mandát, prezident musí dokázať povedať: S týmto nemôžem súhlasiť!," uzatvára Čarnogurský.
Podľa nových pravidiel a obmedzení sa novinári budú môcť pohybovať len po vyhradených priestoroch v parlamente, nebudú môcť fotiť a filmovať osobné veci poslancov na ich laviciach, pričom za porušenia by im mohla hroziť strata akreditácie a zákaz vstupu do Národnej rady SR. Na rokovania výborov sa nedostanú bez sprievodu ochranky. Obmedzený bude aj počet novinárov, ktorí dostanú akreditáciu.

Strana SaS ostro protestuje proti rozhodnutiam vedenia Národnej rady Slovenskej republiky, na základe ktorých má byť obmedzený počet zástupcov médií v priestoroch parlamentu a tiež ich pohyb. Ako uviedla hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková, slovenský parlament bol vo vzťahu k novinárom veľmi liberálny a má byť na to hrdý, nie vracať pomery späť do čias totality.
"Toto rozhodnutie vnímame ako hrubý zásah do demokratických princípov fungovania slovenskej spoločnosti. "Smer už stráca všetky zábrany. Po tom, čo skoncentroval takmer všetku moc vo svojich rukách, zablokoval kontrolné inštitúcie a z parlamentu urobil slúžku PR marketingu svojho predsedu, sa teraz ide skrývať pred médiami, ktoré z podstaty svojej existencie majú kontrolovať každý krok volených zástupcov občanov. Namiesto toho, aby predseda parlamentu dbal na dodržiavanie pravidiel a reprezentatívne správanie zo strany svojich kolegov, ide ich pred ľuďmi skryť," povedal poslanec Martin Poliačik (SaS).
Podľa nových pravidiel a obmedzení sa novinári budú môcť pohybovať len po vyhradených priestoroch v parlamente, nebudú môcť fotiť a filmovať osobné veci poslancov na ich laviciach, pričom za porušenia by im mohla hroziť strata akreditácie a zákaz vstupu do Národnej rady SR. Na rokovania výborov sa nedostanú bez sprievodu ochranky. Obmedzený bude aj počet novinárov, ktorí dostanú akreditáciu.

Copyright © TASR 2013