24. 1. 2014

Nedôjde k žiadnemu zákazu vstupu novinárov

Nedôjde k žiadnemu zákazu vstupu novinárov

 
V parlamente nedôjde k žiadnemu zákazu vstupu novinárov do priestorov, do ktorých mali prístup aj doteraz, tvrdí šéf Kancelárie Národnej rady SR Daniel Guspan. Reagoval tak na kritiku pripravovaných nových pravidiel práce novinárov v parlamente. „Jedinou malou zmenou je to, že do traktu, kde sa nachádzajú niektoré z výborov národnej rady, bude asistovaný prístup,“ vysvetlil Guspan s tým, že novinár sa tam teda dostane, ale musí sa vopred nahlásiť. Túto zmenu si podľa neho vyžiadali kapacitné možnosti niektorých miestností – v minulosti sa už stalo, že všetci novinári, resp. verejnosť sa na rokovanie výboru nedostali pre nedostatok miesta a ostali stáť na chodbe. „My budeme vedieť dopredu povedať, že prídu ďalší ľudia, potrebujeme ďalšie miesta a urobíme opatrenie,“ dodal.
Novinári sa však po novom nedostanú do bufetu. Podľa Guspana toto opatrenie vyplýva zo záverov vlaňajších kontrol, ktoré v bufete iniciovali svojimi reportážami niektorí novinári. „Bolo zadefinované, že toto zariadenie slúži na stravovanie zamestnancov a poslancov národnej rady,“ povedal Guspan, takže to nie je to voľne dostupné miesto na stravovanie. Keďže národná rada nemôže vyvíjať podnikateľskú činnosť zameranú na zisk, tak aj ceny v bufete tomu podľa šéfa kancelárie zodpovedajú.
Predseda parlamentu v decembri hovoril, že nové dvere, ktoré sa v parlamente montovali, nemajú slúžiť na oddelenie politikov od novinárov. Kancelária vtedy hovorila o protipožiarnych a bezpečnostných úpravách. Aj dnes pripúšťa, že nové pravidlá pre novinárov s tým súvisia. „Ako inštitúcia sme viazaní niektorými nariadeniami, predpismi, ktoré sa týkajú hygieny, požiarnych predpisov. Boli zistené nedostatky v rámci fungovania národnej rady, ktoré sme museli odstrániť,“ vyhlásil Guspan s tým, že napríklad požiarne úseky neboli uzatvárané tak, ako mali byť. Poznamenal, že v budove parlamentu sa okrem 150 poslancov pohybuje 300 asistentov poslancov, vlani bolo akreditovaných 280 novinárov a národná rada má 340 zamestnancov. Budova parlamentu podľa zákona o PZ podlieha určitému režimu. „Pohyb ľudí musí byť kontrolovaný a monitorovaný,“ uviedol Guspan a poukázal na to, že do budovy chodia aj zahraničné návštevy a chránené osoby.
Guspan hovorí, že aj teraz môže každá redakcia požiadať o akreditovanie neobmedzeného počtu novinárov, ale v daný deň bude môcť do parlamentu vyslať len limitovaný počet ľudí – audiovizuálne spravodajstvo šesť ľudí, tlačové periodikum troch, tlačové agentúry päť a webové denníky troch ľudí. Počty stanovili podľa toho, ako redakcie doteraz zvyčajne vysielali svojich ľudí do NR SR. „Tento systém je zabehnutý aj v parlamentoch okolitých krajín,“ argumentuje Guspan.
Poverený zamestnanec parlamentu môže na pokyn predsedajúceho napomenúť alebo aj vyviesť zástupcu médií z rokovacej miestnosti, ak by porušil nové pravidlá alebo by existoval predpoklad narušenia rokovania. Podľa Guspana sa týmto pravidlom snažia o to, aby bola zachovaná dôstojnosť národnej rady, teda aby sa nerušilo jej rokovanie spôsobom, ktorý by prekážal poslancom. Spomínaný predpoklad narušenia ilustroval príkladom. „Predstavte si, že niekto začne vybaľovať predmety, z ktorých je jasné, že keď to vysype do rokovacej sály, tak rokovanie parlamentu preruší,“ vysvetlil šéf kancelárie.
Zákaz fotografovania a snímania osobných vecí poslancov sa nebude vzťahovať na veľkú rokovaciu miestnosť, kde zasadá plénum NR SR. „Možno došlo k malému nedorozumeniu. My píšeme v tých pravidlách o snímaní osobných vecí v rokovacích miestnostiach – mali sme na mysli rokovacie miestnosti výborov,“ vysvetľoval Guspan s tým, že veľkú rokovaciu miestnosť oni nazývajú plenárnou sálou a tam k obmedzeniam nedochádza.
Kancelária NR SR si vyhradila právo vyviesť z budovy a odobrať akreditačný preukaz tomu, kto by narušoval činnosť parlamentu a jeho výborov, ohrozil by práva a bezpečnosť iných ľudí alebo porušil niektoré ďalšie vymedzené pravidlá. Odobratie akreditačného preukazu by však bolo podľa kancelára NR SR až najkrajnejším riešením. „Ja si neviem predstaviť, do akého zásadného konfliktu by sme museli s novinárom dôjsť, aby mu bol akreditačný preukaz odobratý,“ vyhlásil Guspan.

Pravidlá vstupu verejnosti do parlamentu sa nemenia.
 
©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.