24. 1. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Predstavitelia hnutia NOVA vrátane poslancov Národnej rady (NR) SR protestujú proti rozhodnutiu predsedu parlamentu SR Pavla Pašku (Smer-SD) obmedziť slobodu pohybu zástupcov médií v budove parlamentu a žiadajú zrušenie obmedzení. Líder OĽaNO a poslanec NR SR Igor Matovič považuje obmedzenia za "hrubý útok na slobodu tlače zo strany vládnej moci" a sľubuje, že poslanci za OĽaNO urobia všetko pre to, aby novinárom v parlamente umožnili vykonávať ich prácu slobodne.
Zástupcovia hnutia NOVA Daniel Krajcer, Jana Žitňanská (poslanci NR SR), Gábor Grendel a Robert Žitňanský napísali svoje výhrady Paškovi v otvorenom liste. Šéfa parlamentu žiadajú, aby neodkladne zrušil svoje rozhodnutie a vrátil podmienky pre výkon novinárskej profesie na úroveň vyspelých demokratických krajín.
NOVA odmieta, aby boli novinári trestaní, keď pri výkone svojej práce "zaznamenajú niečo, čo nemusí byť po vôli niektorého z poslancov". Hnutie pripomína, že v minulosti sa práve vďaka novinárom podarilo odhaliť "podvodné podpisovanie poslanca na prezenčnej listine".
Ďalej zdôrazňuje, že nie novinári dávajú zámienky pre vznik škandálov. "Sú to poslanci a ich správanie. Či už v prípadoch, keď sú pod vplyvom alkoholu, klamú alebo keď nevedia vysvetliť svoje správanie či kauzy," tvrdia predstavitelia hnutia NOVA. Poslanci majú podľa nich v rámci budovy parlamentu dostatočne veľa priestorov, kde môžu tráviť čas v prípade, že si neželajú komunikovať s médiami.
"To, že predseda Národnej rady diktuje novinárom, čo môžu a nemôžu v parlamente natáčať, kde sa môžu pohybovať, a vyhráža sa im odňatím akreditácie, považujeme za hrubý a bezprecedentný útok na slobodu tlače zo strany vládnej moci od novembra 1989," vyhlásil Matovič.
Pripomenul, že Národná rada SR je volený orgán platený z daní voličov, a preto majú voliči "plné právo kontrolovať prácu poslancov počas ich pracovnej doby aj prostredníctvom médií". Sľubuje, že "poslanci hnutia OĽaNO využijú všetky svoje možnosti, aby novinárom v Národnej rade umožnili vykonávať slobodne ich prácu".
Politici reagujú na nové pravidlá pre novinárov, ktoré dnes zaslala Kancelária Národnej rady SR do redakcií.

Copyright © TASR 2013