21. 1. 2014

SFÚ NEWS

SFÚ NEWS

 

Radu Slovenského filmového ústavu, ktorá je hlavným riadiacim orgánom Slovenského filmového ústavu (SFÚ), čaká obmena členov. Ministerstvo kultúry (MK) SR zverejnilo na svojej webstránke výzvu na predkladanie návrhov kandidátov na troch členov rady SFÚ. Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová, k 16. februáru sa skončí funkčné obdobie v Rade Slovenského filmového ústavu Oľge Davalovej, Františkovi Gyarfášovi a Ondrejovi Šulajovi. Podľa audiovizuálneho zákona štyria členovia rady sú volení a menovaní ministrom kultúry a piaty je voleným zástupcom SFÚ. V súčasnosti reprezentuje zamestnancov a odborných pracovníkov SFÚ Miroslav Ulman.

Minister kultúry podľa audiovizuálneho zákona menuje členov rady z odborníkov v oblasti audiovízie alebo kinematografie s prihliadnutím na reprezentatívne zloženie rady. Členom rady sa môže stať bezúhonná a plne právne spôsobilá osoba. Svoju bezúhonnosť musia záujemcovia o členstvo v rade preukázať výpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace. Návrhy na kandidátov na člena Rady SFÚ spravidla ministrovi predkladá: príslušná sekcia ministerstva kultúry; profesijná organizácia, vzdelávacia, vedecká alebo výskumná organizácia v oblasti audiovízie alebo kinematografie a tiež Slovenský filmový ústav. Návrhy musia obsahovať viaceré prílohy: štruktúrovaný životopis kandidáta; výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace; čestné vyhlásenie kandidáta o spôsobilosti na právne úkony v plnom rozsahu a podpísaný súhlas kandidáta s jeho navrhnutím za člena Rady SFÚ.

Návrh kandidáta, či kandidátov na člena Rady SFÚ so spomínanými prílohami treba doručiť do 31. januára do podateľne Ministerstva kultúry SR v jeho sídle na Námestí SNP 33 v Bratislave, alebo poštou na adresu: Ministerstvo kultúry SR, Nám. SNP 33, 813 31 Bratislava v obálke označenej heslom "Návrh kandidáta na člena rady SFÚ". Rozhodujúcim je dátum podania uvedený na poštovej pečiatke alebo dátum podania v podateľni ministerstva. "Minister vymenuje člena rady do 15 dní od uplynutia lehoty na predkladanie návrhov kandidátov na člena rady. Funkčné obdobie člena rady menovaného ministrom začína plynúť dňom určeným v rozhodnutí o vymenovaní za člena rady," uvádza sa v Štatúte SFÚ. Funkčné obdobie člena rady je trojročné a podľa audiovizuálneho zákona člena rady možno vymenovať alebo zvoliť aj opätovne.

Rada SFÚ ako hlavný riadiaci orgán Slovenského filmového ústavu volí a odvoláva generálneho riaditeľa SFÚ. Vyjadruje sa tiež k návrhu výročnej správy a k návrhu rozpočtu SFÚ a schvaľuje dlhodobé plány a koncepcie rozvoja filmového ústavu. Má päť stálych členov, z ktorých štyroch menuje minister kultúry a jeden je volený priamo zamestnancami a odbornými pracovníkmi SFÚ. Členstvo v rade je čestné, nevyplýva z neho žiadny pracovnoprávny vzťah. V minulosti boli jej členmi Jozef Heriban, Peter Jaroš, Petra Kolevská, Miloslav Luther a Martin Šmatlák. Súčasnými členmi Rady SFÚ sú: Oľga Davalová, František Gyarfáš, Peter Michalovič, Ondrej Šulaj a Miroslav Ulman, informuje Slovenský filmový ústav na svojej webstránke http://www.sfu.sk/.

 ©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.