23. 1. 2014

Zomrel Andrej Chudoba

Zomrel Andrej Chudoba


Posledná rozlúčka so zosnulým slovenským spisovateľom a matičným dejateľom Andrejom Chudobom (občianskym menom Ondrej Hudoba) sa uskutoční 24. januára v evanjelickom kostole v Pukanci. Chudoba zomrel 21. januára v Pukanci vo veku nedožitých 87 rokov. Informoval o tom poverený vedecký tajomník Matice Slovenskej Pavol Parenička.
      Andrej Chudoba sa narodil 21. novembra 1927 v obci Malé Krškany v Levickom okrese. "V oblasti nepretržitej beletristickej činnosti sa venoval básnickej tvorbe, ale najväčší ohlas zaznamenali jeho majstrovské prozaické knihy, zbierky poviedok, noviel a povestí a predovšetkým úspešné romány, v ktorých čerpal námety z rodného prostredia južného Slovenska," priblížil Parenička.
      Chudoba písal aj filmové scenáre, televízne hry a rozhlasové adaptácie. "Patril medzi významných matičných činovníkov, bol dlhoročným predsedom Miestneho odboru Matice slovenskej v Pukanci, členom jej okresnej rady v Leviciach, pravidelným účastníkom valných zhromaždení a snemov," uviedol Parenička. Pripomenul, že Chudobu vyznamenali roku 1997 pri príležitosti 70. výročia narodenia zlatou medailou Matice slovenskej.
      "V Andrejovi Chudobovi stráca slovenská literatúra, kultúra i matičné hnutie jedného zo svojich najvýraznejších predstaviteľov," uzavrel Parenička.


Copyright © TASR 2013