14. 3. 2018

Festival Jeden svet

Festival Jeden svet

Víťazným filmom tohtoročného festivalu dokumentov o ľudských právach Jeden svet sa stal švédsky snímka Hľadač min. Cenu za najlepšiu réžiu si prevzal Talal Derk, autor dokumentu O otcoch a synoch. Najlepším českým dokumentom je film Nerodič režisérky Jany Počtová. Festival dnes v Prahe končí projekciami víťazných filmov a presúva sa do 36 ďalších miest v Česku.

Ceny za najlepší film a réžiu vyberala medzinárodná porota z 12 snímok. "Film, ktorý sme zvolili ako najlepší, s výnimočnou silou prepája vzácne zábery z osobného archívu s obrazmi zo súčasnosti. Je to pôsobivý príbeh o vojne, ale aj o rodine, spomienkach a strate," uviedla porota. Hlavný protagonista filmu Fakír Berwarí je legendou irackého mesta Dahuk. Svoj život sa rozhodol zasvätiť likvidácii vojnových výbušnín všetkého druhu, často s nasadením vlastného života.

Rodák z Damasku Derk, ktorý získal cenu za najlepšiu réžiu, prišiel do Prahy film O otcoch a synoch (koprodukcie Nemecka, Libanon, Katar, Sýria) osobne predstaviť. V ňom skrz kameru nahliada na počínanie muža bojujúceho za islamský kalifát a jeho rodiny. "Podarilo sa mu tak vytvoriť unikátny štúdii islamskej radikalizácie detí," myslí si porota.

Zvláštne uznanie udelila medzinárodná porota režisérke kanadsko-amerického filmu Sesternica Laure Bari. Snímka podľa poroty prinúti diváka pohliadnuť pod nálepku úlohy obete na krásne a nápadité spôsoby, ako ženy a dievčatá môžu žiť a prekvitať po tom, čo zažili sexuálne násilie.

Porota Václava Havla, ktorá oceňuje film, ktorý výnimočným spôsobom prispieva k ochrane ľudských práv, sa tento rok jednohlasne zhodla na udelenie hlavnej ceny snímke Watan - Môj domov nemeckého režiséra Marcela Mettelsiefena. Film je šokujúcim svedectvom o živote rodiny veliteľa Slobodnej sýrskej armády vo zdevastovanom Aleppe. Zvláštne uznanie potom získal film Ctihodný W. režiséra Barbeta Schroedera, ktorý poukazuje na aktuálnu tragickú situáciu Rohingyov v Barme.

Najlepšie dokumenty z českej produkcie boli ocenené druhýkrát. Tento rok porota vyberala z desiatich snímok, päť z nich na festivale malo premiéru. Cenu Poroty Českej súťaže získal film Nerodič režisérky Jany Počtovej. "Film sviežo priamočiarym, svižným, mladistvým a zároveň vyspelým spôsobom zobrazuje modernej podoby rodičovstva a jeho propagácie," uviedla porota. Zvláštne uznanie udelila porota dokumente režisérskeho dua Klára Tasovská a Lukáš Kokeš Nič ako predtým. Film je o živote štyroch tínedžerov, ktorí musia dospieť skôr, než by sami chceli a nájsť si svoje miesto v spoločnosti.

Študentskú porotu najviac oslovil dokument Mier s vami slovenského režiséra Juraja Mravce, ktorý zachytáva životy obyčajných ľudí uprostred konfliktu na východnej Ukrajine.

Divácky najúspešnejším filmom Jedného sveta sa stal dokument Mesto duchov amerického režiséra Matthewa Heinemana. Snímka prináša svedectvo dvoch občianskych novinárov Hamúda a Hassana, ktorí sú súčasťou aktivizácie skupiny Rakka je v tichosti vyvražďovaná. Okolitému svetu tak napriek brutálnym represiám prinášajú informácie o situácii v ťažko skúšanom meste.

Festival Jeden svet v Prahe premietol od 5. marca 128 dokumentárnych filmov. Počas prvého festivalového týždňa prišlo na popoludňajšie a večerné projekcie cez 27.900 návštevníkov. Z Prahy sa teraz Jeden svet presunie do regiónov, celoročne potom funguje platforma premietajte aj tie !, vďaka ktorej je možné legálne premietať festivalové filmy širšiemu publiku.

Copyright © ČTK 2018