11. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dvoch nemeckých novinárov zadržali v severovýchodnom Grécku v oblasti vojenskej zóny hraničiacej s Tureckom. Dvojica tam robila reportáž o migrácii. S odvolaním sa na sobotňajšie vyhlásenie ich právnika o tom informovala agentúra DPA. 
Podľa vyhlásenia obhajcu sú novinári v dobrom zdravotnom stave a v sobotu ich predviedli na prokuratúru v pohraničnom regióne Evros. Pokiaľ by súhlasili so zrýchleným postupom, pojednávanie by sa mohlo uskutočniť ešte v sobotu.
Nakrúcanie vo vyhradenej vojenskej zóne je podľa gréckych zákonov trestným činom a súd zaň môže udeliť vysoký trest. Podľa DPA však k takýmto priestupkom dochádza častejšie, pretože ide o oblasť s minimálnym značením, ktorá nie je ohradená.
Reportéri z verejnoprávneho Severonemeckého rozhlasu (NDR) - 33-ročná žena a jej 31-ročný kolega - "náhodne" zablúdili do pohraničnej vojenskej zóny počas informovania o situácii súvisiacej s migrantami, oznámil NDR v sobotu.
Veľvyslanectvo Nemecka v Aténach informáciu o zadržaných novinároch zverejnilo v piatok večer. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že o prípade vie a dvojici poskytuje konzulárnu pomoc.
Oblasť, kde boli novinári zadržaní, patrí do tzv. migračnej trasy, po ktorej sa utečenci a migranti z Afriky a Blízkeho východu pokúšajú dostať do Európy. Bežným postupom je prechod vodného toku Evros medzi Gréckom a Tureckom.

Copyright © TASR 2018

Istanbulský súd v piatok prepustil dvoch zadržaných novinárov z opozičných novín Cumhuriyet. Tlačová agentúra Anadolu uviedla, že šéfredaktor Murat Sabuncu a prominentný investigatívny novinár Ahmet Sik boli obvinení z terorizmu. Predseda výkonnej rady Akin Atalay zostáva až do súdneho pojednávania, ktoré sa bude konať 16. marca, za mrežami.
Prokuratúra obvinila 19 zamestnancov novín z podpory teroristickej organizácie, ktorej členmi sú kurdskí militanti a skupina napojená na duchovného vodcu Fethullaha Gülena žijúceho v USA. Toho režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana viní z predvlaňajšieho neúspešného pokusu o prevrat, po ktorom úrady zadržali viac ako 150 novinárov.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Režisér Jan Svěrák označil kritiku Českej televízie v inauguračnom prejave prezidenta Miloša Zemana za najväčší útok na jej nezávislosť od televíznej krízy v roku 2000. Pred zahájením priameho prenosu z Rudolfina, kde sa včera večer rozdávali filmové ceny Český lev, prečítal na javisku text nazvaný Päť viet na obranu Českej televízie. Vyzval v ňom politikov k obrane Českej televízie a jej zachovania ako nezávislého média. Medzi prítomných hostí potom rozdal podpisové archy.
Politické dianie uplynulých dní rezonovalo celým večerom. Režisérka Olga Sommerová po prevzatí ceny za najlepší dokument poukázala na to, že priamy prenos z odovzdávania ocenení vysiela Česká televízia. "Nepatrí žiadnemu oligarchovi, ale nám občanom," zdôraznila. Vyzvala, aby sa občania a priatelia demokracie postavili tomu, ak by mocní chceli zničiť zvrchovanosť verejné služby a slobodnú ČT. Herečka a režisérka Petra Nesvačilová, ktorá Sommerovej cenu odovzdávala, uviedla: "Teraz by som točila film o populizme a útokoch na slobodu médií."
Režisér Marek Najbrt po prevzatí sošky za najlepší dramatický televízny seriál v ďakovnej reči poprosil hostí v hľadisku a divákov pri obrazovkách, aby nevolili Miloša Zemana. Režisér Fero Fenič pri odovzdávaní ocenení za masky chválil českých maskérov, vrcholným výkonom bola podľa neho ich štvrtková práca na Pražskom hrade. Simona Rybáková ocenená za kostýmy k snímke Milada uviedla, že týmto filmom si všetci tvorcovia pripomínali historický moment. "Všetci sme si pripomínali, ako to bolo a ako by sme nechceli, aby to bolo v budúcnosti," uviedla.
Herečka Tatiana Pauhofová, ktorá odovzdávala cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe Petre Špalkovej, mala na šatách placku All for Jan (Všetci za Jána) na uctenie pamiatky zavraždeného slovenských novinárov Jána Kuciaka a jeho partnerky. Rovnaké placky mali aj niektorí ďalší hostia v hľadisku.
Prezident vo štvrtok v inauguračnom prejave obvinil Českú televíziu, že sa v spravodajstve príliš prikláňa k strane TOP 09. Okrem televízie Zeman obvinil aj ďalšie médiá z pokusov o manipuláciu verejnosti a neobjektívnosti. Predstavitelia ČT jeho obvinenia odmietli, útoky na nezávislosť médií sú podľa nich nevhodné. Zemanovej útoky na novinárov odsúdili aj niektorí politici.
Hovorkyňa Českej televízie Karolína Blinková po prejave označila rétoriku zameranú proti verejnoprávnym médiám a ich nezávislosti za neprijateľnú. "Absolútne odmietame akékoľvek útoky na novinárov a nezávislosť médií, a to zvlášť po aktuálnych udalostiach na Slovensku, a obzvlášť z úst najvyššieho ústavného činiteľa Českej republiky," pripomenula vraždu novinára na Slovensku..
Niektorí politici označili Zemanov prejav za útok na slobodu slova. Miroslava Němcová (ODS) po útoku na médiá z Vladislavskej sály odišla a pripojili sa k nej aj niektorí ďalší poslanci a senátori. Predseda TOP 09 Jiří Pospíšil uviedol, že Zeman ponížil akt zloženia prezidentského sľubu "na úroveň politickej kalamajky". "Buďme radi, že to nebolo možno ešte horšie," uviedol predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podľa neho sa v čase po zavraždení slovenských novinárov Zeman nemusel navážať do médií, ktorá mu nie sú po chuti. Predseda SPD Tomio Okamura naopak dal prezidentovi za pravdu a predseda ČSSD Jan Hamáček na twitteri oznámil, že mu bolo cťou sa inaugurácie zúčastniť.
Na stredu 14. marca je na podporu Českej televízie a slobody slova zvolávajú na sociálnych sieťach demonštráciu "Zeman - ČT nedáme!". Má sa konať od 19:00 na Václavskom námestí.

Copyright © ČTK 2018