12. 3. 2018

Zomrel Oleg Tabakov

Zomrel Oleg Tabakov

V Moskve zomrel slávny ruský režisér, herec a pedagóg Oleg Tabakov, oznámilo Čechovove moskovské umelecké divadlo (MCHAT), kde pôsobil ako umelecký vedúci. Osemdesiattriročný umelec bol dlhšiu dobu vo veľmi vážnom stave, od decembra bol v umelom spánku. 
Tabakov bol v Rusku uctievaný ako filmová a divadelná legenda, ako herec pôsobil od roku 1953. Dlhé roky bol členom hereckého súboru divadla Sovremenik, neskôr prešiel do divadla MCHAT, ktorého sa stal riaditeľom. Nasledovalo založenie jeho vlastného súboru Tabakerka a post rektora na divadelnej škole. Umeleckým vedúcim MCHAT bol Tabakov pätnásť rokov.
Za svoju bohatú kariéru vytvoril Tabakov vyše 200 divadelných, filmových, televíznych a rozhlasových rolí a režíroval desiatky inscenácií. Často hosťoval v USA aj po Európe, za svoju oddanosť herectvo, divadlu a výchove mladých umelcov získal rad ruských a medzinárodných cien.
Československo prvýkrát navštívil začiatkom 60. rokov, v roku 1968 sa zhostil roly Chlestakova v Revízorovi v Činohernom klube. V Prahe v poslednej rokoch niekoľkokrát hosťovala jeho Tabakerka. Zahral si aj v českom filme režiséra Antonína Moskalyka Kukučka v temnom lese.
V roku 2008 prevzal Tabakov v Prahe čestný doktorát DAMU za mimoriadne medzinárodný zásluhy o rozvoj divadla a za blízky vzťah k českej divadelnej kultúre. Prednášal študentom na DAMU aj brnenskej JAMU.
Tabakov sa narodil v auguste 1935 v Saratove, podľa ruských médií bol otcom štyroch detí. Posledný potomok sa mu narodil, keď mal 71 rokov.

Copyright © ČTK 2018