15. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tisíce ľudí sa v stredu od 19.00 h zúčastňujú demonštrácií v Prahe na Václavskom námestí i ďalších českých mestách. Chcú tak vyjadriť nesúhlas s útokmi prezidenta Miloša Zemana na novinárov, predovšetkým tých z verejnoprávnej Českej televízie, ktorých objektivitu Zeman kritizoval minulý týždeň vo svojom inauguračnom prejave. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.
"Útok prezidenta Miloša Zemana na médiá a slobodu slova v našej krajine, ktorého sa dopustil vo svojom inauguračnom prejave, znovu potvrdil dlhodobý nebezpečný nenávistný útok na novinárov, ktorí poskytujú verejnosti nezávislé a pluralitné pohľady na našu politiku a spoločnosť. Zdá sa, že prezident a jeho spojenci chcú určovať, čo je pravda a čo lož a neznesú kritický názor," uvádzajú podľa Noviniek organizátori dôvod protestov.
Český prezident vo svojom inauguračnom prejave útočil predovšetkým na Českú televíziu a na novinárov z vydavateľstva Economia, ktoré vlastní podnikateľ Zdeněk Bakala.
V súvislosti s útokmi politikov na novinárov si organizátori protestov pripomínajú i vraždu slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
"Tento trend považujeme aj s ohľadom na nedávne udalosti na Slovensku za nebezpečný a vyjadrenia za neospravedlniteľné. Sme pripravení brániť novinársku obec," odkazuje na Facebooku Zemanovi skupina AUVA, ktorá demonštrácie organizuje. Je podľa nej potrebné zachovať slobodu a pluralitu názorov.
Protesty v Prahe sa konajú súbežne s oslavou inaugurácie prezidenta na Pražskom hrade, na ktorú organizátori pozvali približne 1000 prominentných hostí.

Sociálna sieť Facebook odstránila v stredu oficiálny účet britskej krajne pravicovej skupiny Britain First (Británia na prvom mieste) a tiež profily jej dvoch lídrov. Na týchto účtoch totiž opakovane dochádzalo k porušovaniu pravidiel Facebooku, informovala agentúra DPA.
Facebook uviedol, že príspevky, ktoré uverejňovala skupina, jej podpredsedníčka 32-ročná Jayda Fransenová a líder skupiny Paul Golding (36), napriek písomným varovaniam "opakovane porušovali normy našej spoločnosti" a podnecovali nenávisť voči menšinovým skupinám. 
Britain First dosiahla publicitu vďaka Fransenovej protimoslimským odkazom a videám na Twitteri, ktoré vlani v novembri retvítoval americký prezident Donald Trump.
Obaja lídri strany boli nedávno uznaní za vinných z náboženského prenasledovania s priťažujúcimi okolnosťami. 
Politická skupina Britain First je proti multikulturalizmu a "islamizácii" Británie, ako sa sama vyjadruje. 

Copyright © TASR 2018

 Bulharsko-kanadská herečka Nina Dobrev sa vráti na televízne obrazovky v novom projekte televízie CBS. Ako informuje portál Deadline, 29-ročná rodáčka z bulharskej Sofie si zahrá hlavnú úlohu v komediálnom seriáli Fam. Séria vznikne pod taktovkou Corine Kingsbury a spoločností Kapital Entertainment a CBS TV Studios. O réžiu sa postará Scott Ellis. V projekte si okrem Dobrev zahrajú aj Odessa Adlon, Brian Stokes Mitchell a Sheryl Lee Ralph.
Dobrev stvárni vtipnú a bystrú Clem, ktorá po bláznivej mladosti dá svoj život do poriadku a vytvorí "najlepšiu verziu samej seba". Clem žije spokojne so svojím snúbencom Jayom, no jedného dňa sa k nim nasťahuje jej nevlastná mladšia sestra Shannon (Adlon), ktorá ušla pred ich nepodareným otcom. Problém však je, že "lepšia verzia" Clem, ktorá svojho otca nevidela 10 rokov, tvrdí, že je už dlhé roky po smrti. Nečakaný príchod Shannon tak začne odhaľovať jej lož a ohrozí jej vzťahy so všetkými, ktorí jej verili, vrátane Jaya.
Nina Dobrev, celým menom Nikolina Konstantinova Dobreva, je známa predovšetkým zo seriálu Upírske denníky (2009 - 2017), kde sa v rokoch 2009 až 2015 predstavila ako Elena Gilbert, Katherine Pierce a Amara. Zahrala si tiež napríklad v snímkach Chloe (2009), Charlieho malé tajomstvá (2012), Falošní poliši (2014), xXx: Návrat Xandera Cage (2017) alebo Hráči so smrťou (2017).


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.