13. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Ďalšie zhromaždenie Nitra za slušné Slovensko! bude v Nitre v piatok 16. marca o 17:00. Tentokrát bude na Svätoplukovom námestí pred Divadlom Andreja Bagara, minulý piatok 9. marca bolo pred okresným úradom. Organizuje ho občianska iniciatíva Občania pre Nitru, ktorú vedie nitriansky aktivista Marek Hattas. Odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka podľa neho nestačí. Organizátori žiadajú demisiu vlády a dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov a vyšetrenie všetkých káuz, na ktoré Ján poukázal. „Sme pripravení pokračovať. Sledujeme, ako sa vyvinie situácia,“ uviedol Hattas pre agentúru SITA.
S minulotýždňovým zhromaždením je nadmieru spokojný. „Chcel by som sa poďakovať policajným zložkám, dobrovoľníkom, rečníkom a hlavne účastníkom za to, že prišli v tak hojnom počte. Odhadujeme približne 3 000 ľudí, ktorí prišli pred okresný úrad prejaviť nespokojnosť s momentálnou situáciou v krajine,“ povedal Hattas. Zhromaždenie sa podľa jeho slov nieslo v pokojnej a inšpirujúcej atmosfére, ktorú vytvárali rečníci ako aj kapela Jamestown a Ičo Pčelár, ktorý na záver zaspieval slovenskú hymnu. „Dúfam, že takto by si to prial aj Janko s Maťkou,“ dodal Hattas.
Organizátori nitrianskeho zhromaždenia zdôrazňujú, že nie sú členmi žiadnej politickej strany a pridávajú sa k odkazu organizátorov bratislavského pochodu. „Je legitímnou požiadavkou občianskej verejnosti, aby sme žili v krajine, kde korupcia nie je štandardom, kde vo vládnych kruhoch neexistuje prepojenie na organizovaný zločin. Dokončime to, čo začali naši rodičia v novembri 1989, postavme sa za slušné Slovensko a nevzdávajme sa,“ píše sa v pozvánke na piatkovú akciu na sociálnej sieti.

Ľudová strana Naše Slovensko dnes podala na Generálnu prokuratúru SR podnet v súvislosti s výrokom lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča. Ako uviedol na dnešnej tlačovej besede Marian Kotleba, na GP podali trestné oznámenie na neznámych páchateľov pre podozrenie zo spáchania trestného činu úkladnej vraždy a ako dôkaz priložili záznam z tlačovej besedy Matoviča. "Miľník, ktorý sme dosiahli vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice by, predpokladám, mohol konečne spôsobiť aj návrat k svedomiu pri poslancoch Smeru," zaznelo z úst Matoviča na tlačovej besede, z ktorej záznam dnes pripomenuli kotlebovci.
Kotleba považuje vyjadrenie Matoviča "za niečo mrazivé". "Toto tvrdenie silným spôsobom preukazuje spojitosť poslancov NR SR so samotnou vraždou novinára a jeho snúbenice a z nášho pohľadu ide o neskutočne závažnú skutočnosť. Takéto niečo tu ešte v histórii druhej SR naozaj nebolo," uviedol.
Podľa Kotlebu by tento výrok mali orgánom činným v trestnom konaní vysvetliť. "Ak by naši poslanci povedali niečo podobné, tak dnes sú naši poslanci vo väzbe," uviedol s tým, žeby kompetentné orgány razantne zasiahli. "Chceme len rovnaký meter na všetkých. Budeme zvedaví, ako sa k tomu orgány postavia," dodal.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Poslanci si v úvode prvého rokovacieho dňa 28. schôdze Národnej rady SR minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Parlament je mierne obmenený, do lavíc sa totiž vrátil Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý po tejto dvojnásobnej úkladnej vražde odstúpil z funkcie ministra kultúry. 

Copyright © TASR 2018