12. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Výzvu na podporu Českej televízie (ČT), ktorá vznikla medzi filmármi počas príprav slávnostného odovzdávania Českých levov, podpísalo 370 hostí slávnostného večera. Pre ČTK to uviedol režisér Jan Svěrák, ktorý text výzvy v sobotu prečítal na pódiu Rudolfina pred začiatkom priameho prenosu. Výzva je reakciou na štvrtkový inauguračný prejav prezidenta, v ktorom zaútočil na verejnoprávnu televíziu. Text s názvom Päť viet na obranu Českej televízie vyzýva politikov a verejne činné osobnosti, aby sa postavili snahám likvidovať nezávislosť najsilnejšieho verejnoprávneho média.
"Je to všetko narýchlo, webové stránky sa chystajú, aby sa počas týždňa mohli k výzve pripojiť aj osobnosti z iných odborov vrátane politiky," uviedol Svěrák.
"Pilierom demokracia sú nezávislé médiá, a preto je útok na Českú televíziu zároveň útokom na demokraciu v Českej republike," stojí v texte, ktorý po skončení prenosu podpísali napríklad Helena Třeštíková, Zdeněk Svěrák, Zuzana Kronerová, Miroslav Krobot, Daniela Kolářová, Eva Zaoralová , Jitka Němcová, Pavel Nový, Jaroslav Plesl, Václav Neužil, Bohdan Sláma, Tereza Nvotová alebo Marek Daniel.
Svěrák označil kritiku ČT v inauguračnom prejave prezidenta Miloša Zemana za najväčší útok na jej nezávislosť od televíznej krízy v roku 2000. Politické dianie uplynulých dní rezonovalo celým večerom. Napríklad režisérka Olga Sommerová po prevzatí ceny za najlepší dokument poukázala na to, že priamy prenos z odovzdávania ocenení vysiela Česká televízia. "Nepatrí žiadnemu oligarchovi, ale nám občanom," zdôraznila. Režisér Marek Najbrt po prevzatí sošky za najlepší dramatický televízny seriál v ďakovnej reči poprosil hostí v hľadisku a divákov pri obrazovkách, aby nevolili Miloša Zemana. Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček to na twitteri označil za povolebnej výkrik a udelil mu za neho "Českého leva za politickú uvedomelosť a bdelosť".
Prezident vo štvrtok v inauguračnom prejave obvinil ČT, že sa v spravodajstve príliš prikláňala k strane TOP 09. Okrem televízie Zeman obvinil aj ďalšie médiá z pokusov o manipuláciu verejnosti a neobjektívnosti. Predstavitelia ČT jeho obvinenia odmietli, útoky na nezávislosť médií sú podľa nich nevhodné. Zemanovej útoky na novinárov odsúdili aj niektorí politici.
Umelci sa angažujú aj v ďalších akciách namierených proti politike víťazov posledných volieb. Iniciatívu s názvom Milión chvíľok, ktorá požaduje odstúpenie premiéra v demisii Andreja Babiša (ANO), napríklad vedľa neúspešného kandidáta na prezidenta Marka Hilšera podpísali herečky Aňa a Ester Geislerová, spevák Richard Müller či herec Vojtěch Dyk.
Babiš včera po skončení relácie ČT Otázky Václava Moravca uviedol, že Česká televízia nie je v ohrození a on sa nechystá verejnoprávne médiá nijako napádať.
"Česká televízia nie je v ohrození, ja to tek nevnímam. Ja osobne určite nebudem nejakým spôsobom napádať verejnoprávne médiá, aj keď si môžem myslieť o niektorých reportážach alebo redaktoroch svoje, ale ja už som si na to zvykol," povedal novinárom Babiš. Spomenul tiež, že po roku prišiel do relácie Václava Moravca, aj keď o ňom moderátor posledné dva roky hovoril kriticky.
Babiš povedal, že ho mrzí, že nebol na odovzdávanie Českých levov pozvaný, pretože filmu výrazne pomohol. Uviedol, že keď bol minister financií, tak navýšil českému filmu dotácie na 800 miliónov korún.

Copyright © ČTK 2018



Najpredávanejší nemecký denník Bild končí s desaťročia trvajúcou tradíciou zverejňovania fotografií polonahých modeliek. S odvolaním sa vyhlásenie týchto novín o tom informovala agentúra AP.
      "Už nebudeme zverejňovať vlastné fotografie žien hore bez," uviedol Bild v pondelok. Dodal, že čoraz viac cíti, že "veľa žien považuje takéto fotografie za urážlivé alebo ponižujúce - tak tu v redakcii, ako aj medzi našimi čitateľkami". 
      Bild svoje rozhodnutie oznámil na strane deväť spoločne s ľahko odetou ženou "v novom, súčasnejšom fotografickom poňatí". Noviny už v roku 2012 presunuli rubriku s modelkami hore bez z titulnej strany do vnútra vydania.
      Denník zároveň pripomenul, že hoci s vlastnými fotografiami polonahých modeliek končí, "stále sú akty, o ktorých sa v krajine hovorí" a tie si cestu do Bildu  nájdu. 

Copyright © TASR 2018


Televízna spoločnosť Sky suspendovala svojho futbalového odborného spolukomentátora Jamieho Carraghera za incident s pľuvancom. Bývalý hráč FC Liverpool neponúkol svoju rezignáciu, ale uviedol, že jeho budúcnosť v mediálnej sfére je nejasná.
Štyridsaťročný niekdajší anglický reprezentant sa počas cesty autom stal terčom posmeškov po sobotňajšom ligovom víťazstve Manchestru United 2:1 nad spomenutým Liverpoolom. V reakcii na to si cez pootvorené okienko odpľul na auto provokatéra, ktorý mal vo vozidle 14-ročnú dcéru. Posádka zachytila incident kamerou mobilu a zverejnila ho na internete.
Bývalý obranca Carragher spätne označil svoje správanie za momentálne poblúznenie a dodal: "Najviac z toho celého ma mrzí skutočnosť, že uprostred diania bolo 14-ročné dievča. Mám dcéru v rovnakom veku a neviem odhadnúť, ako by som sa zachoval, ak by jej niekto urobil čosi také." Carragher začal pracovať pre Sky v roku 2013.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.