17. 3. 2018

Reakcia MŠVVŠ na správu o trestnom oznámení po kontrole eurofondov

Reakcia MŠVVŠ na správu o trestnom oznámení 
po kontrole eurofondov

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR dementuje správu TASR o podaní trestného oznámenia na ministerstvo školstva zo strany Najvyššieho kontrolného úradu a problémoch v Operačnom programe Výskum a inovácie. Dôrazne sa ohradzujeme voči tvrdeniu vo vzťahu k zverejnenej tlačovej správe NKÚ, že rezort školstva má opätovne problémy pri čerpaní eurofondov.
Uvedené tvrdenie je nepravdivé a evokuje to, že ide o nové aktuálne zistenia a pochybenia. Tlačová správa NKÚ sa týka výsledkov kontrol skončených v roku 2017 vo vzťahu k medializovaným výzvam a nejde o nové zistenia. Zároveň dementujeme podanie trestného oznámenia na rezort školstva. Európska komisia na 10. Monitorovacom výbore k operačnému programu Výskum a inovácie, konanom 9.3.2018, vysoko ocenila prácu nového vedenia Ministerstva školstva a Výskumnej agentúry a vyslovila opätovnú dôveru v operačný program aj prostredníctvom schválenia Hodnotiacich a výberových kritérií. Ministerstvo na základe schválenia začne so zverejňovaním nových výziev už v marci 2018.
Zdôrazňujeme, že za posledný polrok MŠVVaŠ SR v spolupráci s VA intenzívne pracovalo na komplexnej zmene systému podpory výskumu a vývoja z OP Výskum a inovácie tak, aby nové vyhlásené výzvy a všetky procesy v nich boli maximálne transparentné a aby boli do budúcna príkladom dobrej praxe. V tomto zmysle bolo prijatých množstvo opatrení, ktoré smerujú k vyhláseniu výziev podľa nových pravidiel reflektujúcich v plnej miere aj všetky zistenia NKÚ. Nižšie uvádzame zoznam opatrení v piatich okruhoch, ktoré MŠVVaŠ SR v spolupráci s VA realizovalo:
Okruh 1: Zastavenie akéhokoľvek konania a kontroly medializovaných výziev
Opatrenie 1: Okamžitou reakciou zo strany MŠVVaŠ SR na medializáciu výziev bolo pozastavenie schvaľovania, zazmluvňovania a implementácie projektov v rámci:
§ výzvy na predkladanie ŽoNFP na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier v oblastiach špecializácie RIS3 SK, za účelom zvýšenia súkromných investícií prostredníctvom spolupráce výskumných inštitúcií a podnikateľskej sféry (kód OPVaI-VA/DP/2016/1.2.1-02),
§ výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja v oblasti špecializácie RIS3 SK z hľadiska dostupných vedeckých a výskumných kapacít SR (kód OPVaI-VA / DP /2016/1.2.1-03).
Opatrenie 2: Výzva na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja bola zrušená ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu SR dňa 18. septembra 2017. Informácia o zrušení výzvy je zverejnená na webovom sídle OP VaI: https://www.opvai.sk/aktuality/informácia-pre-žiadateľov-k-výzve-dsv/ . V rámci tejto výzvy neboli podpísané žiadne zmluvy o NFP.
Opatrenie 3: V rámci výzvy na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier MŠVVaŠ SR, ako riadiaci orgán, realizuje kontrolu. Kontrola ešte nebola ukončená vzhľadom na enormne rozsiahly objem kontrolovanej dokumentácie (v rámci tejto výzvy bolo predložených cca. 300 komplexných žiadostí o nenávratný finančný príspevok). Po ukončení kontroly MŠVVaŠ SR budú výsledky kontroly validované Orgánom auditu – Ministerstvom financií SR a následne bude predložené Európskej komisii. Do ukončenia kontrol je prerušená implementácia všetkých zazmluvnených projektov.
Pozastavenie schvaľovania projektov bolo prvým opatrením MŠVVaŠ SR, po ktorom nasledoval rad ďalších krokov a opatrení.
Okruh 2: Nové hodnotiace a výberové kritériá
Opatrenie 1: Vypracovanie nového setu Hodnotiacich a výberových kritérií a jeho schválenie členmi Monitorovacieho výboru OP VaI - MŠVVaŠ SR v spolupráci s VA pripravilo na diskusiu členom Monitorovacieho výboru OP VaI (ďalej len „MV pre OP VaI“) prepracované hodnotiace a výberové kritériá (ďalej len „HaVK“) v zmysle všeobecne zaužívaných pravidiel pre výskumné projekty s dôrazom na zníženie váhy subjektívnych kritérií a zvýšenie váhy objektívnych kritérií. Prebehla diskusia so všetkými relevantnými partnermi, ako aj s Európskou komisiou, pričom nové hodnotiace a výberové kritériá boli diskutované a schvaľované nasledovným spôsobom:
§ prvá diskusia prebehla na rokovaní MV pre OP VaI 25. januára 2018,
§ následne prebehli bilaterálne stretnutie s jednotlivými členmi MV pre OP VaI, ktorí o to prejavili záujem,
§ uskutočnilo sa niekoľko bilaterálnych neformálnych konzultácií s predstaviteľmi Európskej komisie,
§ uskutočnilo sa osobitné rokovanie s Ministerstvom financií SR,
§ upravené hodnotiace a výberové kritériá boli predmetom rokovania Rady Výskumnej agentúry 22. februára 2018,
§ následne boli hodnotiace a výberové kritériá predmetom rokovania Stálej komisie Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie dňa 28. februára 2018,
§ dňa 2. marca prebehlo ešte bilaterálne rokovanie s vybranými členmi Stálej komisie Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie, ktorého predmetom bol výklad niektorých špecifických pojmov, § dňa 9. marca 2018 boli hodnotiace a výberové kritériá predmetom rokovania a schvaľovania členmi MV pre OP VaI
Nové hodnotiace a výberové kritériá idú kvalitatívne značne nad rámec akýchkoľvek existujúcich hodnotiacich a výberových kritérií v rámci operačných programov a stanovujú nový kvalitatívny štandard. Bola výrazným spôsobom znížená miera subjektivity kritérií a nad rámec zavedených štandardov boli ako súčasť kritérií doplnené nové podrobné informácie týkajúce sa zdroja overenia, spôsobu overenia kritéria a kontrolných otázok. To znamená, že už samotné znenie prepracovaných hodnotiacich kritérií poskytuje detailnú informáciu o exaktnom spôsobe ich uplatňovania a je veľmi jasne zadefinované, čo presne musia predkladané projekty splniť, aby mohli získať v hodnotení konkrétny počet bodov. Nové hodnotiace kritériá sú zverejnené: https://www.opvai.sk/sk/dokumenty/metodicke-dokumenty-v-gescii-va/
Okruh 3: Zvýšenie kvality odborných hodnotiteľov s dostatočnými a reprezentatívnymi skúsenosťami a znalosťami, vrátane výrazného sprísnenia podmienok pre zaradenie do databázy
Opatrenie 1: Nevyužívanie pôvodnej existujúca databázy odborných hodnotiteľov – pôvodná databáza odborných hodnotiteľov nebude ďalej využívaná.
Opatrenie 2: Nové výrazne prísnejšie kritériá na odborných hodnotiteľov - MŠVVaŠ SR a VA zadefinovali nové a výrazne prísnejšie minimálne štandardy, ktoré musí splniť odborný hodnotiteľ (ako napr. 10 ročná prax a pod.) v rámci výziev na podporu výskumných projektov a boli po prvý krát uplatnené v rámci výzvy na výber odborných hodnotiteľov pre medzinárodné teamingové výskumné centrá - https://www.opvai.sk/aktuality/výzva-na-výber-odborných-hodnotiteľov- v-rámci-výziev-na-podporu-medzinárodných-teamingových-výskumných-centier/
Opatrenie 3: Využívanie elektronického žrebovania odborných hodnotiteľov - v zmysle nových pravidiel zavedených Systémom riadenia EŠIF.
Opatrenie 4: Zaraďovanie prihlášok odborných hodnotiteľov do tematických košov – tie prihlášky odborných hodnotiteľov, ktoré splnia nové prísne požiadavky, budú podľa odborného profilu zaraďované do tematických košov – to znamená, že už sa budúcnosti nemôže stať, aby odborný hodnotiteľ hodnotil projekt mimo svojej oblasti.
Opatrenie 5: Zriadenie pracovnej skupiny pre procesy hodnotenia v rámci OP VaI – pracovná skupina sa okrem zástupcov MŠVVaŠ SR a VA bude skladať zo zástupcu Stálej komisie Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie, Centrálneho koordinačného orgánu a zástupcu občianskej spoločnosti. Pracovná skupina okrem iného bude dohliadať na to, aby každý odborný hodnotiteľ zaradený do databázy plnil všetky požadované kvalitatívne a odborné kritériá.
Okruh 4: Nastavenie nových pravidiel pre hodnotiaci proces a definovanie podmienok poskytnutia príspevku vo výzvach
Opatrenia v rámci tohto okruhu je možné rozdeliť do nasledovných troch okruhov.
A. Podmienky poskytnutia príspevku vo výzvach Opatrenie 1: Nové vybrané vstupné podmienky poskytnutia príspevku – schválené Radou Výskumnej agentúry dňa 20. decembra 2017. Uvedené podmienky budú musieť splniť všetci žiadatelia o NFP v rámci výziev vyhlasovaných VA. Týkajú sa doterajších skúseností s realizáciou výskumu a vývoja, ako aj hospodárskej stability a ekonomickej aktivity pre podnikateľské subjekty. Okrem iného, všetci žiadatelia budú musieť k dátumu podania projektu disponovať osvedčením o spôsobilosti realizovať výskum a vývoj. Všetky podnikateľské subjekty budú musieť existovať minimálne 36 mesiacov pred vyhlásením výzvy a budú musieť mať minimálne 12 mesiacov pred predložením projektu mať zapísaný predmet činnosti v OR SR, ktorý je obsahovo relevantný k predkladanému projektu.
B. Administratívne overovanie Opatrenie 1: Prepracované interné postupy VA týkajúce sa administratívneho overovania – dôraz na prevenciu zamedzenia pochybení, ktoré boli identifikované v rámci kontrol. Opatrenie 2: Vypracovanie internej príručky pre manažérov posudzovania projektov - obsahuje základné postupy a procesy, ktoré musia byť dodržané zo strany manažérov posudzovania projektov, ako aj riadenie jednotlivých postupov a procesov v rámci administratívneho overenia.
C. Odborné hodnotenie v rámci dopytových výziev Výskumnej agentúry Opatrenie 1: Využívanie panelu expertov – odborných hodnotiteľov – v rámci nového systému podpory výskumných projektov z OP Výskum a inovácie bude každý projekt hodnotený minimálne troma odbornými hodnotiteľmi, ktorí sa budú musieť zhodnúť na spoločnom hodnotení projektu a vypracovať spoločný hodnotiaci hárok.
Opatrenie 2: Zverejňovanie hodnotiacich hárkov – v rámci odborného hodnotenia po jeho ukončení bude zverejňovaný anonymizovaný hodnotiaci hárok každého hodnoteného projektu, aby bolo jasné, akým spôsobom bol projekt hodnotený a prečo získal, resp. nezískal príslušný počet bodov.
Opatrenie 3: Využívanie zahraničných expertov – v rámci komplexnejších projektov, ako je dlhodobý strategický výskum, alebo univerzitné vedecké parky, budú pri hodnotení ich výskumných zámerov využívaní renomovaní zahraniční experti.
Okruh 5: Oživenie princípu partnerstva pri schvaľovaní dokumentov potrebných pre reštart systému podpory výskumných projektov z OP Výskum a inovácie
Opatrenie 1: Oživenie činnosti Rady Výskumnej agentúry – po dvoch rokoch nečinnosti začala opätovne rokovať Rada Výskumnej agentúry, ako základný partnerský orgán, ktorý prerokováva všetky dokumenty vzťahujúce sa k príprave nových výziev a vyzvaní. V decembri prebehli 2 rokovania Rady Výskumnej agentúry (4.12 a 20.12) a vo februári prebehlo ďalšie rokovanie (22.2). Na druhú polovicu marca sa pripravuje ďalšie rokovanie Rady. Program rokovaní je zverejňovaný: http://www.vyskumnaagentura.sk/sk/o-nas/zasadnutia-rady-va
Opatrenie 2: Diskusia s odbornou verejnou formou okrúhlych stolov Výskumnej agentúry – novým spôsobom začala prebiehať komunikácia s odbornou verejnosťou a výskumnými organizáciami. Obsahové zameranie a podmienky nových výziev sú diskutované ešte pred vyhlásením výziev formou okrúhlych stolov. V priebehu mesiacov január (http://www.vyskumnaagentura.sk/sk/aktuality-hlavne/308-na-pode-vysku mnej-agentury-sa-konal-okruhly-stol-so-zastupcami-vyskumnych-instituc ii ) a február 2018 ( http://www.vyskumnaagentura.sk/sk/aktuality-hlavne/309-vyskumna-agent ura-a-zastupcovia-vyskumnych-institucii-opat-za-okruhlym-stolom ) prebehli 2 takéto podujatia. Do konca apríla sú pripravované a plánované ešte 4 okrúhle stoly k jednotlivým typom výziev.