11. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Ľudia nemajú byť zaťažovaní politikou a politikmi, uviedol to na margo predčasných volieb štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Viktor Stromček (Smer-SD). V nedeľňajšej diskusnej relácii TA3 V Politike poznamenal, že na Slovensku je štvorročné volebné obdobie, pričom pravidlá skoršieho vypísania volieb sú jasné.
Stromček uviedol, že vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktorá sa stala zhruba pred dvoma týždňami, sa nedá zmeniť. "Je dôležité to, aby sme vyšetrili to, čo sa stalo. Súvisí to s politickou kultúrou na Slovensku. Za dva týždne sa nezmenila úspešnosť slovenskej ekonomiky ani to, že máme stabilnú vládu, ktorá bez problémov schvaľuje všetky zásadné zákony. Nezmenilo sa ani to, že sme akceptovaní v zahraničí a vždy sme boli stabilitou v rámci strednej Európy, čo sa týka politickej kultúry," uviedol štátny tajomník.
Podľa poslanca NR SR Milana Krajniaka z opozičného hnutia Sme rodina sa zmenila zásadná vec. "Ľudia v priamom prenose mohli vidieť, prečo majú 300-eurové dôchodky a 500-eurové platy, že ešte aj v takejto situácii sa politici zaoberajú sami sebou, prípadne oligarchami za sebou a hádajú sa medzi sebou," povedal Krajniak. Doplnil, že keď sa krajina dozvedela o vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice, tak premiér Robert Fico (Smer-SD) nezvolal Bezpečnostnú radu SR. "Keď sme sa dozvedeli o talianskej mafiánskej stope, tiež ju nezvolal. Keď sme sa dozvedeli od prokurátora Špirka o tých prepojeniach a chobotnici, ani vtedy ju nezvolal. Ale keď ľudia povedali, že chcú prísť pokojne vyjadriť svoj názor a protestovať, vtedy ju zvolal s tým, že budú nejaké útoky na verejné budovy," poznamenal. Ľudia sa podľa Krajniaka na zhromaždeniach zachovali pokojnejšie a rozumnejšie ako väčšina politikov. Podľa neho by sa mali uskutočniť predčasné voľby.
Stromček poznamenal, že opozičné hnutie Sme rodina je rovnaké ako SaS alebo OĽaNO, avšak má slušnejšie vyjadrovanie. "Snažíte sa vyvolať situáciu, aby boli predčasné voľby," poznamenal štátny tajomník. Podľa jeho slov v demokratickom štáte je prirodzené, že sa organizujú pochody. "Vždy zo strany štátu sa budeme snažiť o to, aby boli pokojné,“ reagoval Stromček na zvolanie Bezpečnostnej rady SR pred piatkovými (9.3.) zhromaždeniami.
"Ak chceme obnoviť dôveru ľudí v štát, tak by sme im mali dať šancu svoj názor legitímne vyjadriť," myslí si Krajniak. Doplnil, že opozičné hnutie je za to, aby sa uskutočnili predčasné voľby.

V súčasnej situácii je najpodstatnejšie, aby sa vyšetrila vražda dvoch mladých ľudí. Myslia si to europoslanci Monika Smolková, Monika Beňová, Vladimír Maňka a Boris Zala. Uvádzajú to vo svojom stanovisku, ktoré TASR poskytla Smolková po sobotňajšom (10.3.) vyjadrení predsedu Európskej ľudovej strany Manfreda Webera.
Podľa europoslancov, ak sa vyšetrí vražda, potom sa môže debatovať aj o vyvodení politickej zodpovednosti voči predstaviteľom vlády. "Aj my zastávame myšlienku, že žiaden politik by nemal byť prikovaný na svoju stoličku, a keď to bude potrebné, mal by ju uvoľniť," píše sa v stanovisku.
Weber uviedol, že po návrate šesťčlennej osobitnej delegácie Európskeho parlamentu (EP) zo Slovenska, ktorá mala za cieľ objasniť okolnosti vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, upozornil na obavy, že zodpovedné slovenské orgány nerobia všetko pre to, aby boli obe vraždy objasnené. Zároveň poznamenal, že by premiér Robert Fico (Smer-SD) mal odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).
"Je zarážajúce, že ešte pred zverejnením záverov komisie EP vyzval premiéra členského štátu EÚ, aby odvolal jedného zo svojich ministrov. Takáto výzva ide ďaleko nad rámec slušnosti a vyvoláva oprávnený dojem politického zasahovania do vnútorných záležitostí zvrchovaného štátu EÚ," myslia si europoslanci. Podľa ich slov žiaden poslanec EP nemá právo požadovať personálne výmeny vo vláde iného členského štátu.
"Všetci traja najvyšší ústavní činitelia na Slovensku sa zhodli na tom, že treba situáciu upokojiť. Weber namiesto toho eskaluje napätie a vytvára dojem bruselskej nadradenosti voči členským štátom," uvádzajú europoslanci vo svojom stanovisku.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 poznamenal, že Slováci si nikdy nedovolili komentovať vnútropolitické dianie v inej krajine. "Pán poslanec nech sa venuje svojim záležitostiam v Nemecku a nech nekomentuje Slovensko, lebo my mu tiež nekomentujeme tie obrovské bezpečnostné incidenty, ktoré sa tam dejú vďaka tomu, že do Nemecka prišli státisíce migrantov," povedal Pellegrini. Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO) v diskusii uviedla, že problémy by si mala každá krajina riešiť doma.
Vládna strana Smer-SD vie pre stabilitu na Slovensku urobiť kroky, ktoré môžu viesť k personálnym zmenám a k odstúpeniu niektorých členov vlády. Vyhlásil to podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12.
 "Neberte to ale teraz, že som potvrdil, že sme pripravení sa vzdať. Všetky možnosti sú otvorené a nabádam všetkých svojich kolegov, aby boli pripravení rokovať o rôznych alternatívach a nedržať sa len tej jednej jedinej, s ktorou do rokovaní ideme," uviedol Pellegrini.
 Pripustil, že sú stále v hre obe možnosti, teda istá rekonštrukcia vlády a pokračovanie vládnej koalície, ale aj pád vlády. Osobne preferuje pokračovanie vládnej koalície. "Aby sme sa pokúsili urobiť také ústupky, také zmeny vo vláde, ktoré budú vyhovovať koaličným partnerom a ktoré aj pomôžu upokojiť tú napätú situáciu v spoločnosti," uviedol Pellegrini. Bude však zároveň akceptovať a rešpektovať rozhodnutie koaličných partnerov, ak by povedali, že si spoločnú vládnu koalíciu za takýchto okolností nevedia predstaviť.
"Myslím si, že bližšie k rozhodnutiu budeme zajtra," doplnil vicepremiér. Odmietol, že by sa sám mal stať premiérom, po takejto funkcii vraj netúži. "Vláda má svojho predsedu vlády, vláda má svojho lídra a koaliční partneri majú pod koho vládnutím pokračovať," podotkol Pellegrini, ktorý taktiež odmietol, že by strana Smer-SD ponúkla Mostu-Híd post ministra kultúry. "Takúto informáciu o ponúknutí rezortu nemám. Viem len o oficiálnej požiadavke, ktorú pred týždňom položil na stôl predseda Bugár," povedal. Priznal, že nepozná detaily rokovaní. Sobotné rokovanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára označil za prvotné rokovania na výmenu postojov dvoch lídrov politických strán pred rokovaním predsedníctva koaličného partnera.
Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO) zopakovala, že ohrozením stability krajiny je súčasná vláda, ktorá sa zvnútra rozkladá, odchádzajú ministri či koaliční poslanci. Nepripúšťa šírenie beznádeje zo strany koalície, že nie je alternatíva. "Alternatíva vždy je. Ku kradnutiu je alternatívou poctivosť, k bezpráviu je alternatívou spravodlivosť. A k neschopnosti je alternatívou profesionalita a služba ľuďom" myslí si Remišová.
Tú podľa jej vyjadrení dojalo, ako sa krajina dokázala v poslednom období zomknúť. "Myslím si, že krajina, ktorá sa vie takto zomknúť, táto krajina má nádej a budúcnosť," dodala Remišová.


Copyright © TASR 2018