14. 3. 2018

Vyhlásenie poslancov Európskej ľudovej strany ku situácii na Slovensku


Vyhlásenie poslancov Európskej ľudovej 
strany ku situácii na Slovensku

Európsky parlament dnes popoludní diskutuje o situácii na Slovensku v súvislosti s úkladnou vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Správa poslancov Európskeho parlamentu z misie, ktorá navštívila minulý týždeň Slovensko v nás vyvolala hlboké znepokojenie a potvrdila opodstatnenosť tejto diskusie.
      Odmietame ľahkovážnosť niektorých vysokých vládnych predstaviteľov k strate dôvery občanov k štátnym inštitúciám, ochrane novinárov a pretrvávajúcim problémom s korupciou na Slovensku. Sme tiež hlboko znepokojení zisteniami o systémovej korupcií. Preto budeme podporovať pokračovanie šetrení Európskeho parlamentu, Európskej komisie a OLAF-u o narábaní s eurofondami a podozreniach zo štátnej korupcie a organizovaného medzinárodného zločinu.
      Zároveň vyjadrujeme hlboké znepokojenie nad prehlbujúcou sa politickou krízou na Slovensku. Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zanechala hlbokú ranu v slovenskej a európskej verejnosti. Súčasná vláda nie je schopná riešiť problémy traumatizujúce slovenskú spoločnosť.
      Apelujeme na vyšetrovateľov, aby čo najskôr zverejnili prvé výsledky svojej práce, keďže pretrvávajú pochybnosti o nezávislosti a objektivite vyšetrovania. Táto úkladná vražda ktorá s veľkou pravdepodobnosťou súvisí s prácou mladého novinára,    otvára totiž čoraz viac otázok o prepojení vládnej moci s korupciou a organizovaným zločinom. 
      Tak ako mnohí občania Slovenska, aj my vnímame veľmi citlivo situáciu v našej krajine.  Je pre nás neakceptovateľné, aby sa vládni politici naďalej podieľali na prehlbovaní občianskej nedôvery v inštitúcie krajiny, ktorá je členom Európskej únie. 
      Vyjadrujeme tiež podporu novinárskej obci na Slovensku. Práca novinárov prispieva k  slobode a zlepšeniu demokracie v našej krajine.  Budeme preto plne podporovať celoeurópske opatrenia, ktoré by mali slúžiť ochrane novinárov.
      Veľmi jasne odsudzujeme dezinformácie a konšpiračne teórie, ktoré boli šírené v posledných týždňoch najvyššími predstaviteľmi slovenskej vlády, vrátane premiéra Fica. Považujeme za neprípustné, aby sa oficiálni predstavitelia členského štátu EÚ podieľali na šírení konšpiračných teórii a odvádzali tým pozornosť od zásadnej otázky, ako obnoviť dôveru slovenskej spoločnosti v štátne inštitúcie.
      Vyjadrujeme podporu ľudom, ktorí svojim občianskym postojom v posledných týždňoch demonštrovali  nesúhlas s  pomermi na Slovensku. Pevne veríme, že Slovensko sa môže stať slušnou krajinou a dúfame, že aj dnešná diskusia v Európskom parlamente nás posunie bližšie k tomuto cieľu.  

      Ivan Štefanec
      Eduard Kukan
      Anna Záborská
      Miroslav Mikolášik
      Pál Csáky
      József Nagy