17. 3. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Turecký ústavný súd rozhodol v prospech známeho uväzneného novinára Šahina Alpaya. Uznal, že jeho práva boli porušené, keď na základe predchádzajúceho rozhodnutia ústavného súdu nebol prepustený z vyšetrovacej väzby. Novinára zadržali krátko po zmarenom pokuse o prevrat v roku 2016, informovala v piatok agentúra DPA. 
Ústavný súd v januári rozhodol, že práva Šahina Alpaya a novinára Mehmeta Altana boli počas ich zadržania porušené, a že by ich oboch mali prepustiť z väzby. 
Po kritike zo strany vlády však nižšie súdy tento verdikt zrušili a nechali oboch mužov vo väzení. Tento krok ostro skritizovala Rada Európy, organizácie v oblasti ochrany práv a taktiež vyvolal obavy ohľadne budúcnosti právneho štátu v Turecku. 
Altana vo februári súd v Istanbule odsúdil na doživotie spolu s jeho bratom Ahmetom, bývalým šéfredaktorom novín Taraf, a ďalšími mediálnymi pracovníkmi. Proces s Alpayom sa ešte neskončil.  
Najnovší rozsudok potvrdil predchádzajúce rozhodnutie, že Alpayove práva boli porušené s tým, že rozhodnutie Ústavného súdu sa musí akceptovať. Novinárovi bolo zároveň priznané odškodné vo výške 20.000 lír (5000 dolárov), uviedla turecká štátna tlačová agentúra Anadolu. 
Alpay pracoval pre opozičný denník Zaman. 
Novinárov obvinili z prepojenia s moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorému Turecko pripisuje zodpovednosť za pokus o prevrat z 15. júla 2016. Gülen, ktorý žije v exile v USA, toto obvinenie popiera. Novinárov zadržali krátko po zmarenom pokuse o prevrat a súdili ich za protiústavné aktivity a členstvo v teroristickej organizácii.
V Turecku podľa monitorovacích skupín aktuálne väznia okolo 150 pracovníkov médií, dodáva agentúra DPA.
V Turecku prepustili v sobotu z vyšetrovacej väzby do domáceho väzenia známeho novinára Šahina Alpaya obvineného z podpory pokusu o štátny prevrat v roku 2016. Informovala o tom agentúra AP.
Alpaya, ktorý pracoval pre opozičný denník Zaman, prepustili ráno z nápravného zariadenia v Istanbule. Stalo sa tak na základe rozhodnutia ústavného súdu, avšak novinár teraz nesmie opustiť svoj dom.
Turecké úrady zadržali 74-ročného Alpaya krátko po neúspešnom pokuse o prevrat z júla 2016 a obvinili ho z členstva v teroristickej skupine a pokusu o zvrhnutie vlády.
"Som veľmi rád, že sa môžem vrátiť k rodine, ale nemôžem povedať, že som slobodný," povedal Alpay pred bránou väznice. 
Mnohí z väznených novinárov sú spájaní s moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorého turecká vláda obviňuje z organizácie prevratu, zatiaľ čo v iných prípadoch ide o Kurdov a ľavičiarov kritizujúcich vládu.


Copyright © TASR 2018

Škótsky herec David Tennant, ktorý je známy napríklad zo seriálu Doctor Who (2005), sa predstaví v pripravovanom seriáli Camping televízie HBO. Rodák z Bathgate sa v ňom objaví po boku americkej herečky Jennifer Garner a stvárni Walta, poslušného manžela jej postavy Kathryn a milujúceho otca ich detí.
Camping prinesie príbeh spomínaných manželov Walta a Kathryn, ktorí sa rozhodnú osláviť jeho 45. narodeniny spoločným víkendovým pobytom v prírode. Situácia sa však skomplikuje, keď sa k nim pri kempovaní pridá jej pokorná a slobodomyseľná sestra. Pohodový víkend zrazu otestuje manželstvá a vynesie na povrch zločiny, na ktoré nikto tak skoro nezabudne.
Limitovaný osemdielny projekt vzniká pod taktovou Leny Dunham a Jenni Konner, ktoré stáli za komediálnou sériou Girls (2012 - 2017). Filmárky, ktoré sa inšpirovali rovnomenným britským seriálom z roku 2016, sa postarali o scenár novinky a podpíšu sa pod ňu aj ako výkonné producentky. Nakrúcanie série sa začne na jar v Los Angeles.
David Tennant v kultovom seriáli Doctor Who, známom aj ako Pán času, účinkoval v rokoch 2005 až 2010, pričom sa predstavil ako Desiaty Doktor. Zahral si tiež Bartyho Croucha Juniora vo filme Harry Potter a Ohnivá čaša (2005), lovca upírov Petra Vincenta v remakeu hororovej komédie Fright Night (2011) alebo záporáka Kilgravea v seriáli Jessica Jones (2015). Predstavil sa aj v hlavných úlohách seriálov Single Father (2010), Broadchurch (2013 - 2017) a Gracepoint (2014).


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.