4. 2. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Britskí novinári v pondelok popoludní hromadne bojkotovali brífing kabinetu premiéra Borisa Johnsona venovaný otázke budúcich vzťahov s EÚ. Žurnalisti tak reagovali na rozhodnutie Downing Street nevpustiť na brífing niektorých ich kolegov. Informoval o tom denník The Guardian.
Z účasti na brífingu mali byť okrem iných vylúčení aj žurnalisti z denníka The Daily Mirror, spravodajských portálov Huffington Post, PoliticsHome a denníka The Independent.
Novinári, ktorí sa nachádzali na zozname, boli požiadaní, aby sa vo vstupnej hale do Downing Street 10 postavili na jednu stranu koberčeka, zatiaľ čo ostatných požiadala ochranka postaviť sa na druhú stranu.
Po tom, ako Lee Cain, ktorý je považovaný za blízkeho poradcu britského premiéra Borisa Johnsona, novinárom zo "zakázaných" médií oznámil, že musia odísť, rozhodli sa brífing na protest opustiť aj ostatní prítomní žurnalisti.
Na brífingu mali totiž podľa The Guardian pred novinármi predstúpiť štátni úradníci, ktorí by mali byť z titulu svojich pozícií apolitickí.
Podľa The Guardian sa tento krok britskej administratívy podobá na taktiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý často vylučoval vybraných novinárov zo svojich brífingov. K incidentu došlo v čase, keď sa stupňuje napätie vo vzťahoch britského premiéra s médiami, dodal denník.



Predstavitelia internetovej služby Youtube v pondelok oznámili, že budú odstraňovať videá súvisiace s voľbami v prípade, že budú "zmanipulované alebo upravované" s cieľom uviesť voličov do omylu. Informovala o tom agentúra AFP.
Služba na zdieľanie videosúborov, ktorú vlastní spoločnosť Google, uviedla, že dané rozhodnutie je súčasťou snahy stať sa "spoľahlivejším" zdrojom informácií a podporovať "zdravú politickú diskusiu".
Leslie Millerová, viceprezidentka Youtube pre vládne záležitosti a vzťahy s verejnosťou, v blogu uviedla, že nové pravidlá zakážu "obsah, ktorý bol technicky zmanipulovaný alebo upravený tak, že bude zavádzať používateľov (služby)".
Zakázaný by mal byť taktiež obsah, ktorého cieľom je zavádzať ľudí vo vzťahu k procesu hlasovania a sčítania.



Spoločnosť Facebook predpokladá, že okolo 16 percent zo všetkých účtov na jej sociálnej sieti tvoria duplikáty alebo falošné účty. Správu priniesla v pondelok spoločnosť Statista.
Facebook informácie o duplikovaných a falošných účtoch zverejnil vo svojej štvrťročnej správe.
Počet duplikovaných účtov sa podľa správy pohybuje okolo 275 miliónov, čo predstavuje 11 percent mesačných aktívnych používateľov. Falošné účty tvoria päť percent všetkých účtov na platforme (137 miliónov).
Vývoj množstva duplikovaných a falošných účtov je podľa Statisty náročné posúdiť z dôvodu neustále sa rozvíjajúcich metód ich rozpoznávania.

Imrana Alijeva, blogera a kritika čečenského lídra Ramzana Kadyrova, dobodali minulý týždeň na smrť v hoteli v severofrancúzskom meste Lille. S odvolaním sa na zdroj z prostredia vyšetrovania o tom v pondelok informovala agentúra AFP.
Alijev, 44-ročný Čečenec, ktorý vystupoval pod pseudonymom Mansur Staryj, bol nájdený ešte v utorok v izbe hotela neďaleko vlakovej stanice v centre Lille.
Zdroj pre AFP uviedol, že bloger pricestoval do mesta deň predtým z Belgicka spolu s ďalším mužom, "ktorý bol pravdepodobne tej istej (čečenskej) národnosti".
Alijeva niekoľkokrát bodli do krku nožom, ktorý našli neďaleko od jeho tela. Keďže išlo o hlasného kritika Kadyrova, mal čin podľa slov zdroja "všetky známky politického motívu".
Prokuratúra v Lille v súvislosti s prípadom uviedla, že zatiaľ nebol nikto zadržaný.
Ako pripomína AFP, Kadyrov, ktorý je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, vládne v Čečensku už od roku 2007, pričom už niekoľko jeho odporcov zahynulo za podozrivých okolností.


Copyright © TASR 2020