3. 2. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vylúčil v pondelok prípad obžalovaného Miroslava M. na samostatné konanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Podľa predsedníčky senátu Ruženy Sabovej tak senát urobil pre urýchlenie konania, vzhľadom na to, že sa Miroslav M. priznal, že zastrelil Jána Kuciaka, Martinu Kušnírovú aj podnikateľa z Kolárova Petra Molnára.
"Obžalovaný Miroslav M. je vo väzbe a väzba v konaní pred súdom môže trvať len nevyhnutný čas," uviedla vo svojom zdôvodnení Sabová. Dodala, že súd je povinný vybavovať väzobné veci urýchlene, pričom výkon trestu má prednosť pred výkonom väzby. Podľa sudkyne zostáva pri Miroslavovi M. čas dokazovania na maximálne dva dni, zatiaľ čo voči ostatným obžalovaným je to neporovnateľne dlhší čas.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa nechcel vyjadriť o tom, aký trest obžalovanému navrhne. Spresnil však, že aj páchatelia, ktorí zavraždili viac ľudí ako Miroslav M., dostali tresty nižšie ako doživotie. Prokurátor tiež uviedol, že zavážia okrem dôkazov aj psychologické posudky a konštatovanie, či je obžalovaný schopný nápravy.
Miroslav M. sa k vražde novinára priznal už počas prípravného konania. Vyšetrovateľom a neskôr aj súdu a verejnosti detailne opísal, ako zavraždil vo februári 2018 novinára Jána Kuciaka aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú na objednávku Zoltána Andruskóa. Podľa prokurátora a splnomocnencov poškodených jeho výpoveď korešponduje s objektívnymi dôkazmi.
Obžalovaný sa tiež priznal k vražde podnikateľa z Kolárova Petra Molnára, ktorého mal zavraždiť spolu s Tomášom Sz. s motívom lúpeže koncom roku 2016.
Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.


Copyright © TASR 2019