7. 2. 2020

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Dezinformačným a spravodajským médiám sa darí oslovovať ľudí s vyšším príjmom a vysokoškolským titulom. Takmer 70 percent čitateľov alternatívnych médií číta zároveň aj seriózne denníky a portály. Vyplýva to z decembrového prieskumu agentúry Focus, ktorý spracovala pre mimovládnu organizáciu Transparency International Slovensko. Výsledky zverejnila TIS na svojom blogu. Na prieskume sa od 2. do 9. decembra 2019 zúčastnilo vyše tisíc respondentov. Z výsledkov tiež vyplýva, že seniori nad 60 rokov preferujú najmä televíziu a rozhlas a alternatívne médiá takmer nepoznajú. Portál Hlavné správy pravidelne čítajú štyri percentá z nich a Zem a vek si pozrie 1,2 percenta.
Viac ako 13 percent dospelákov sleduje pravidelne aspoň jeden z alternatívnych portálov, akými sú Hlavné správy, Zem a vek, Slobodný vysielač či Infovojna. Spravodajské denníky a portály, akými sú Sme, Denník N či Aktuality, si pravidelne pozrie takmer 28 percent respondentov. TIS v prieskume zistila, že takmer 70 percent čitateľov dezinformačných médií číta zároveň aj seriózne denníky a portály.
Podľa prieskumu sa čitatelia serióznych spravodajských médií viac prikláňajú k pravici a liberálom. „Takéto preferencie vzhľadom na hodnotový rámec spomínaných médií až tak neprekvapujú a po zaradení napríklad konzervatívneho denníka Postoj do vzorky serióznych spravodajských médií by sa tieto rozdiely zrejme čiastočne zmazali,“ vysvetľuje Michal Piško z TIS. Uviedol tiež, že aj keď sa alternatívne médiá vymedzujú najmä voči liberálom, ich čitatelia sú skôr stredovo orientovaní. Dezinformačné portály aj spravodajské médiá oslovujú podľa prieskumu ľudí s príjmom nad 1 800 eur, s vysokoškolským vzdelaním, či ľudí z tvorivých odborných profesií.
Alternatívne média by odporúčali aj čitatelia, ktorí takéto weby navštevujú len sporadicky. Portál Hlavné správy dokázali rozpoznať dve tretiny respondentov. Vyše 57 percent z nich toto médium označilo za dôveryhodné, či skôr dôveryhodné. Ide o takmer 40 percent z celkového počtu dospelých respondentov. Piško zdôraznil, že v čase prieskumu bolo známe, že Marián K. v nich údajne má skrytý podiel.
Okrem základnej vzorky rozšírila agentúra Focus otázky súvisiace s médiami aj na reprezentatívnu vzorku ľudí nad 60 rokov. Na otázky tak odpovedalo aj 530 seniorov. Z ich odpovedí vyplýva, že viac sledujú televíziu a počúvajú rozhlas. Alternatívne média poznajú zriedka. Portál Hlavné správy pravidelne čítajú štyri percentá z nich. Zem a vek nepozná viac ako 70 percent a pravidelne si ho pozrie 1,2 percenta. Piško vysvetlil, že seniori voči škodlivému obsahu nie sú imúnni. „Aj z našich stretnutí so seniormi po celom Slovensku vyplýva, že články podobných médií sa k ním neraz dostávajú sprostredkovane - ústne, cez emaily či zdieľaním cez sociálne siete. Často bez toho, aby pôvod týchto informácií zaznamenali,“ doplnil.
Občianske združenie Konspiratori.sk vypracovalo zoznam webových portálov, pri ktorých vznikali pochybnosti o dôveryhodnosti a správnosti obsahu. Zoznam vznikol na základe stanovených kritérií a odborného posúdenia. Medzi stránky so sporným obsahom na webe konsporatori.sk patria aj webové stránky Hlavné správy, Zem a vek, Slobodný vysielač a Infovojna.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.