4. 2. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

 

Senát Špecializovaného trestného súdu vylúčil verejnosť z časti pojednávania v kauze vraždy Jána Kuciaka, počas ktorej sa budú oboznamovať posudky z oblasti farmácie, psychológie a psychiatrie obžalovanej Aleny Zs. Súd sa odvolával na ochranu osobných údajov a ochranu prezumpcie neviny. Zo znaleckého posudku vyplýva, že obžalovaná má ovládacie a rozpoznávacie schopnosti plne zachované.
Senát vylúčením verejnosti vyhovel návrhu obhajcu Štefana Neszméryho. Žiadal vylúčiť verejnosť z dôvodu ochrany osobných údajov a pre smernicu GDPR. Neskôr návrh argumentoval aj intenzitou informovania médií o Alene Zs. „Média plošne, masívne a detailne informujú o jej zdravotnom stave, a to napriek tomu, že platí prezumpcia neviny,“ uviedla sudkyňa Sabová vo svojom zdôvodnení.
Proti vylúčeniu verejnosti argumentoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Poukázal na to, že smernica GDPR sa neuplatňuje v trestnom konaní. „Je bežnou zaužívanou a dlhoročnou praxou, že sa verejnosť nevylučuje,“ skonštatoval.
Pripojil sa aj právny zástupca poškodených Daniel Lipšic, ktorý podotkol, že sa psychologické posudky oboznamujú verejným spôsobom bežne, a to aj pri mladistvých obžalovaných. „Z hľadiska transparentnosti pri určovaní výšky trestu si myslím, že je potrebné, aby to bolo verejné,“ doplnil.
Zo znaleckého posudku v obžalobe, ktorý majú média k dispozícii, vyplýva, že duševný stav obžalovanej Aleny Zs. nemá vplyv na jej "ovládacie a rozpoznávacie schopnosti". Tie má podľa posudku plne zachované a je schopná chápať zmysel trestného konania.


Copyright © TASR 2019