4. 2. 2020

Zomrel George Steiner

Zomrel George Steiner 

Vo veku 90 rokov zomrel v pondelok literárny kritik, esejista a filozof George Steiner, označovaný za jedného z najväčších mysliteľov v súčasnom literárnom svete. Denník The New York Times o tom informoval jeho syn David Steiner.
Steiner zomrel v Cambridgei vo východnom Anglicku, kde desiatky rokov učil na Churchill College. Ako hosťujúci profesor pôsobil aj na iných univerzitách.
Bol odborníkom na porovnávaciu literatúru a teóriu prekladu. Bol jedným z najznámejších literárnych kritikov píšucich pre literárny magazín The New Yorker, pre ktorý pracoval v rokoch 1966 - 1997.
Pravidelne prispieval aj do iných literárnych časopisov a bol známym milovníkom umenia a kultúry, pričom najviac ho zaujímali náboženstvo, hudba, výtvarné umenie a dejiny.
Počas života sa stal nositeľom viacerých významných vyznamenaní vrátane najvyššieho francúzskeho vyznamenania — Radu čestnej légie.
Narodil sa v roku 1929 vo Francúzsku, kam sa jeho rodičia židovského pôvodu presťahovali z Rakúska pre obavy z nastupujúceho nacizmu. V roku 1940 sa jeho rodina presídlila do USA, kde George Steiner študoval na známych univerzitách.
"Smrťou Georgea Steinera sme prišli o významného mysliteľa. Jeho obrovské literárne dielo prinášalo radosť všetkým, ktorí ho čítali alebo počúvali," uviedol francúzsky minister školstva Jean-Michel Blanquer.
" George Steiner bol majstrom slova a jednou zo vzácnych osobností našich čias s univerzálnym poznaním našej doby," vyhlásil bývalý nemecký minister zahraničných vecí Joschka Fischer, ktorý Steinerovi v roku 2003 odovzdal nemeckú Cenu Ludwiga-Boernea za literárnu kritiku a esejistiku.
Viaceré zo Steinerových kníh vyšli aj v slovenskom či českom preklade.



Copyright © TASR 2019