5. 2. 2020

Cena Ferdinanda Peroutky za rok 2019

 Cena Ferdinanda Peroutky za rok 2019

Novinársku Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2019 získal redaktor Ondřej Štindl. Publicista, spisovateľ a filmový scenárista si ju dnes prevzal na ceremoniáli v pražskom Centre súčasného umenia DOX. Spoločnosť Ferdinanda Peroutky, ktorá ocenenie od roku 1995 udeľuje, chcela podľa svojho predsedu Martina Gromana upozorniť na Štindlovo viac ako dvadsaťročné písanie o kultúre.
Štindl pôsobil ako novinár v Revolver Revue, Ľudových novinách, českej sekcii BBC alebo časopisu Týždeň. Teraz je komentátorom servera Echo24 a týždenníku Echo. Dvakrát získal cenu Český lev - v roku 2017 za scenár k seriálu Svet pod hlavou a v roku 2010 za scenár k filmu Pouta. V roku 2012 vydal svoj románový debut Mondschein. Pozornosť čitateľov aj kritikov si získal aj jeho druhý román K hranici, tento rok na jar potom vyjde Štindlova tretia próza Až sa ti zatočí hlava.
"Je renomovaný komentátor s širokým tematickým záberom, vzdelaný, s príjemným nadhľadom ironickým aj sebeironizujícím, s osobitým vyjadrovaním. O to všetko je dnes značná núdze," uviedla o Štindl autorka laudatia Libuše Koubská. Podľa Groman potom Spoločnosť Ferdinanda Peroutky potom, čo v minulých ročníkoch ocenila najmä investigatívnych novinárov, chcela obrátiť pozornosť aj na okrajové tému kultúry.
Spoločnosť udeľuje ocenenie vždy na výročie narodenia spisovateľa, dramatika a publicistu Ferdinanda Peroutku. Vlani cenu získali redaktori Jaroslav Kmenta z časopisu Reportér a Ondřej Kundra z týždenníka Respekt. O rok skôr ju dostali analytička Českého rozhlasu Jána Klímová a blízkovýchodný spravodajca Českej televízie Jakub Szántó.
Copyright© ČTK 2020