5. 2. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Materská spoločnosť Google, Alphabet, zaznamenala v poslednom kvartáli vlaňajška zmiešané výsledky. Zisk síce prekonal očakávania trhu, ale tržby ich sklamali. Investori reagovali negatívne, keďže nárast tržieb bol najslabší za 5 rokov a akcia koncernu v poburzovom obchodovaní výrazne oslabila.
Tržby za tri mesiace od októbra do novembra, očistené o vplyv menových kurzov, medziročne stúpli o 19 % na 46,08 miliardy USD (41,64 miliardy eur). Analytici očakávali 46,94 miliardy USD. Hlavným zdrojom tržieb bola tradične reklama, ktorá vygenerovala Googlu tržby 37,93 miliardy USD po 32,52 miliardy USD v rovnakom období pred rokom.
Zisk v poslednom kvartáli vzrástol na 10,7 miliardy USD alebo 15,35 USD na akciu z 8,95 miliardy USD alebo 12,77 USD na akciu v rovnakom období pred rokom. Analytici počítali so ziskom na akciu vo výške 12,49 USD.
Akcia Alphabetu v poburzovom obchodovaní klesla o vyše 4 %.
Zisk na akciu za celý roka 2019 dosiahol 49,16 USD oproti 43,70 USD v roku 2018. Tržby sa zvýšili o 18 % na 161,86 miliardy USD.
Alphabet prvýkrát zverejnil aj tržby videoplatformy YouTube. V poslednom štvrťroku dosiahli 4,7 miliardy USD (medziročne +31 %) a 15,1 miliardy USD za celý rok 2019.

Dáta o tom, ako sa správajú ľudia na internete, sú pre obchodníkov veľmi cenné. Poskytujú totiž informácie o zákazníkoch. V súvislosti s aktuálnou kauzou českej antivírusovej firmy Avast, ktorá podľa medializovaných zistení predávala anonymizované dáta o používateľoch, na to upozornil expert Vladimír Palečka z IT spoločnosti Aliter Technologies.
“To, ako sa správajú ľudia na internete, sú veľmi cenné dáta pre obchodníkov, keďže poskytujú prehľad o online správaní zákazníkov. Firmy chcú vedieť, čo vyhľadávate, za akým účelom a na čo pritom klikáte,” vysvetlil Palečka.
Spôsob, ako sa pred niečím podobným chrániť, je podľa neho pomerne jednoduchý. “V prvom rade si vždy treba prečítať podmienky pri inštalácii programov. Väčšina ľudí to nerobí, práve v nich však býva uvedené, v akej miere program dáta zhromažďuje. Podobne je to aj s aplikáciami, treba si dôsledne kontrolovať, aké povolenia od nás požadujú, či už je to prístup k fotkám, hovorom alebo správam,” upozornil Palečka. Práve nami uvedený súhlas využívajú spoločnosti na zber dát a prípadný následný predaj.
Avast a jeho antivírusový program zhromažďoval údaje o tom, ako sa ľudia správajú na internete a tie následne v anonymizovanej forme predával veľkým spoločnostiam za milióny dolárov. Informácie sa týkali napríklad toho, aké internetové stránky si používatelia pozerali, čo vyhľadávali na Googli či v mapách, aké videá pozerali na Youtube alebo čo hľadali na pracovnej sociálnej sieti Linkedin. Po medializácii kauzy Avast oznámil, že zatvorí svoju dcérsku firmu Jumpshot, ktorá spracovávala a predávala dáta o používateľoch.

Jediný libanonský denník vychádzajúci v angličtine v utorok oznámil, že dočasne pozastavuje vydávanie svojej tlačenej verzie. Redakcia denníka Daily Star súčasne ubezpečila, že jeho webová stránka a platformy na sociálnych sieťach budú fungovať ako obvykle a "ponúkať prvotriedne spravodajstvo" z Libanonu, Blízkeho východu a ostatného sveta.
Ako napísala agentúra AFP, denník Daily Star je ďalším z libanonských denníkov, ktoré boli v posledných rokoch nútené skončiť s tlačeným vydaním a existovať len v digitálnej podobe.
Situácia v libanonskej tlači sa ešte viac zhoršila v súvislosti s hlbokou ekonomickou krízou, ktorá krajinu zasiahla vlani.
Pred niekoľkými dňami prestala po 37 rokoch vysielať v Libanone obľúbená rozhlasová stanica Radio One. Už niekoľko mesiacov bojuje o prežitie aj viacero miestnych televíznych staníc, dodala AFP.
Daily Star začal vychádzať v roku 1952 a v arabskom svete bol jedným z prvých denníkov v anglickom jazyku. Počas 15 rokov trvajúcej občianskej vojny v Libanone nevychádzal. Jeho vydávanie sa obnovilo v roku 1996.
Libanon sa nachádza v najhoršej ekonomickej kríze za niekoľko desaťročí a výška verejného dlhu je jednou z najvyšších na svete, pričom dosahuje približne 150 percent HDP.
Táto kríza sa vyostrila po masových protestoch proti politickej elite, ktoré vypukli v polovici októbra 2019 a viedli k demisii predsedu vlády Saada Harírího.
Koncom januára bola vymenovaná nová vláda, ktorú vedie Hasan Dijáb. Jednou z dôležitých úloh novej vlády zloženej z odborníkov bude otázka, akým spôsobom Libanon z najhoršej hospodárskej a finančnej krízy od občianskej vojny v rokoch 1975 - 1990 dostať.


Americká herečka Shannen Dohertyová, známa ako Brenda Walshová z celosvetovo úspešného seriálu Beverly Hills 90210, v utorok oznámila, že približne pred rokom jej znovu diagnostikovali rakovinu prsníka a je v štvrtom štádiu.
Herečka seriálu vysielaného v rokoch 1990 - 2000 vysvetlila, že diagnózu zverejnila teraz, lebo "by to aj tak vyšlo najavo do niekoľkých dní alebo týždňov".
"Nemyslím si, že som sa s tým vyrovnala. Je to horká pilulka z mnohých stránok," uviedla Dohertyová v interview, ktoré v utorok odvysielala televízia ABC News v programe Good Morning America (Dobré ráno, Amerika).
Dohertyovej (48) prvýkrát diagnostikovali rakovinu prsníka v roku 2015 a dva roky podstupovala liečbu - následne v roku 2017 oznámila, že je v remisii (obdobie ústupu príznakov choroby).
Seriálová herečka uviedla, že pri prvých dvoch diagnózach a tejto novej si kládla otázku, ako to oznámi mame a manželovi.
"Moja mama je neskutočne silná, statočná ľudská bytosť. Aj môj manžel, ale bojím sa oňho," povedala v interview, z ktorého citoval aj portál nbcnews.com.
"Som ochromená strachom, som poriadne vydesená," dodala.
"Určite mám dni, keď sa pýtam 'Prečo ja?' Ale potom si poviem 'A prečo nie ja? Kto iný? Kto iný si to zaslúži namiesto mňa? Nikto z nás,'" pokračovala.
Dohertyová sa zverila, že otázku "prečo" si kládla aj po náhlej smrti spoluhviezdy so seriálu Lukea Perryho, ktorý zomrel vlani vo veku 52 rokov po dvoch mŕtviciach. "Prečo som to nebola ja? Pripadalo mi zvláštne, že mám diagnózu, ale ako prvý odíde niekto, kto je zdanlivo zdravý," opísala svoje myšlienky.
Podľa svojich slov sa rozhodla hrať aj v reboote (pokračovaní) seriálu po takmer 20 rokoch s názvom BH90210, čiastočne aj na počesť Perryho.
Stále ďalej filmuje - pracuje 16 hodín denne, aby ukázala, že "dokáže pracovať a aj ďalší ľudia vo štvrtom štádiu môžu".
"Viete, náš život sa neskončí vo chvíli, keď nám oznámia diagnózu, stále máme pred sebou nejaký život. Ale mám chvíle veľkej úzkosti, keď si myslím, že to nezvládnem," povedala Dohertyová.
Na seriálovom "pľaci" sa preto spoliehala na spoluhviezdu Briana Austina Greena, ktorému dôveruje.
V rozhovore herečka dodala: "Brian bol tým človekom z partie, ktorý to vedel, ktorému som to rýchlo povedala. Ešte pred nakrúcaním mi vždy zatelefonoval a povedal 'Počúvaj, nech sa stane čokoľvek, budem ti pomáhať.'


Copyright © TASR 2019