4. 2. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vypovedali v pondelok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku znalci z oblasti medicíny, antropológie, chémie a balistiky. Po ich výpovediach senát pojednávanie prerušil do utorka (4. 2.).
V utorok sa očakáva výpoveď znalcov aj z oblasti psychológie a psychiatrie. Vypovedať má aj Anton Heretik, ktorý robil psychologické posudky obžalovaným Alene Zs., Miroslavovi M. a Tomášovi Sz. Marian K. sa psychologickému skúmaniu od Heretika odmietol podrobiť. Na utorkové pojednávanie Marian K. nepríde, keďže požiadal o konanie v neprítomnosti.
V súvislosti s výsluchom znalcov navrhol obhajca Aleny Zs. Štefan Neszméry, aby bola vylúčená verejnosť. Uviedol totiž, že Alena Zs. nedáva súhlas na to, aby sa verejnosť oboznamovala s jej zdravotným stavom.
Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Z vraždy novinára a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za ňu právoplatne odsúdený. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.




Obhajoba v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej chce poukázať na nezrovnalosti výpovedí Miroslava M. v prípravnom konaní s podanou obžalobou. "Do akej miery to ovplyvní proces, je na zvážení súdu," vyhlásil to obhajca obžalovanej Aleny Zs. Štefan Neszméry v súvislosti s pondelkovou výpoveďou znalca z odboru balistiky pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.
"Nám od začiatku dnešného dňa ide o to, aby sa odstránili rozpory a rozdiely vo výpovediach Miroslava M. a znaleckých dokazovaní," povedal s tým, že jeho otázky počas pojednávania smerovali k tomu, či na mieste vraždy neboli použité dve zbrane a či v dome nemohli byť dvaja páchatelia. "Išlo mi o to, či skutok spáchal Miroslav M., či tam bol ešte niekto iný, snažíme sa poukázať na určité rozdiely, ktoré sú v prípravnom konaní s podanou obžalobou," vysvetlil s tým, že Miroslav M. na mieste činu pravdepodobne bol.
Dodal, že aj znalec poukázal na to, že na mieste sa našli tri strely, pričom sa dve z nich zhodujú. "U tretej je predpoklad, že nie je isté určiť, či to bolo z tej zbrane, z ktorej boli strieľané aj ostatné, mohla to byť druhovo iná zbraň," podotkol.
Za dôležité v prípade dokazovania považuje splnomocnenec poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica aj majetkové pomery obžalovaného Mariana K. O akom novom zaistenom majetku predsedníčka súdu Ružena Sabová v pondelok hovorila, podľa vlastných slov zatiaľ nevie. Podotkol, že je zrejmé, že v priebehu obdobia, kedy bol Marian K. trestne stíhaný, poklesli niektorého jeho záväzky. Dodal, že verí, že aj to bude súd v procese akceptovať. "Zaujímajú nás všetky peniaze, ktorými Marian K. disponuje. To je v tomto konaní stále veľmi podstatné," zdôraznil.
Splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic na snahu obhajoby poukázať na nezrovnalosti vo výpovedi Miroslava M. reagoval tým, že obžalovaný si s odstupom času nemusí pamätať všetko rovnako presne. Lipšic s Kvasnicom sa zhodli, že sa výpoveď znalca do značnej miery zhoduje s tou Miroslava M.
Súdny znalec z oblasti kriminalistickej balistiky Miroslav Šimonič v pondelok pred súdom vypovedal, že náboje použité na vraždu novinára a jeho snúbenice boli upravované. Potvrdil tak výpoveď obžalovaného Miroslava M., ktorý sa ku vražde pred senátom ŠTS priznal.


Copyright © TASR 2019