5. 2. 2020

Novinári a fotoreportéri vystavujú svoju tvorbu


 Novinári a fotoreportéri 
vystavujú svoju tvorbu


Novinári a fotoreportéri z Prešova a Veľkého Šariša vystavujú v priestoroch Mestského múzea a galérie vo Veľkom Šariši svoju fotografickú tvorbu. Výstavu s názvom Prešov Paparazzi – retro pripravilo múzeum a galéria spolu s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Prešove.
"Návštevníci si môžu pozrieť výber fotografií z piatich predošlých ročníkov výstav Prešov Paparazzi, respektíve s modifikovaným názvom Pressov Paparazzi. Výstava ponúka vyše 100 fotografií od viac ako 20 novinárov a fotoreportérov. Snímky vznikli v rozličnom prostredí – na športových štadiónoch, počas automobilových pretekov, pri potápaní medzi žralokmi, vo volebných miestnostiach, na hrade i za múrmi rádu Congregatio Jesu, kde rehoľné sestry vyrábajú hostie pre celé Slovensko," uviedla pre TASR Lenka Pribulová z Mestského múzea a galérie vo Veľkom Šariši.
Na niektorých záberoch sú podľa jej slov aj samotní novinári v nečakaných situáciách, ako napríklad pri dlhom čakaní na tlačovú konferenciu. Spestrením výstavy je kolekcia fotoaparátov zo zbierky Viktora Zamborského.
Myšlienka predstaviť verejnosti prešovských novinárov prostredníctvom neformálnej výstavy fotografií vznikla pred desiatimi rokmi v Prešove. Pri jej vzniku stál Ali Korbačka a vtedajší predseda Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov Jozef Jurčišin. Počas svojej desaťročnej histórie sa konala na viacerých miestach v Prešove, ako aj v Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove.
"Výber najzaujímavejších novinárskych fotografií sa dostal aj do priestorov Parku kultúry aj oddychu, inštalované boli vo foyeri Čierneho orla. V roku 2017 mali možnosť vidieť fototvorbu novinárov aj v Bardejove. Naposledy si retro výstavu Pressov Paparazzi vlani v septembri pozreli návštevníci Centra pre umenie Viola v Prešove," dodal Pribulová.
Výstava, ktorej vernisáž sa uskutočnila v utorok v priestoroch Mestského múzea a galérie vo Veľkom Šariši, potrvá do 20. marca.



Copyright © TASR 2020