6. 2. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka
Vecnými dôkazmi ako sú zaistené mobilné telefóny alebo dátové nosiče by sa mal vo štvrtok 6. februára v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka zaoberať Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Takisto by pred súdom o spôsobe získania týchto dôkazov mali vypovedať policajní experti a príslušníci organizácie Europol. Prokuratúra z tohto dôvodu dnes súdu navrhla, aby bola na dobu výsluch týchto svedkov z pojednávania vylúčená verejnosť. Podľa prokurátorov by totiž vo svojich výpovediach mohli opísať rôzne špeciálne vyšetrovacie metódy, ktoré by nemali byť medializované. Mohlo by to ovplyvniť vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti. Súd o tomto návrhu rozhodne pravdepodobne vo štvrtok ráno.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v prípade vrážd Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej, Petra Molnára a ďalších skutkov pôvodne obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a Mariana K. Miroslava M. však v pondelok 3. februára vyčlenili na samostatné konanie, keďže pred súdom priznal vinu.
Všetci obžalovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava M. a Tomáša Sz.).
V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.