5. 10. 2020

Nadácia Markíza štartuje veľký projekt boja proti šikane

 Nadácia Markíza štartuje veľký 

 

projekt boja proti šikane

 

Cieľom projektu s názvom "Odpíšeme ti" je byť oporou pre obete šikany, ktoré sa častokrát nevedia alebo nemajú na koho obrátiť. Chceme začať otvorene hovoriť a diskutovať o téme šikanovania na miestach, kde je tento problém najrozšírenejší - medzi deťmi, učiteľmi a rodičmi.


Iba spoločnými silami dokážeme zastaviť šikanu! Nadácia Markíza sa rozhodla zareagovať na obrovský celospoločenský problém súčasnosti a počnúc dnešným dňom, od pondelka 5. októbra 2020, spúšťa svoj prvý samostatný projekt s názvom „Odpíšeme ti“.

Projekt je výsledkom iniciatívy Nadácie Markíza, ktorá sa v boji proti šikanovaniu a v prevencii šikanovania spojila s odborníkmi z oblasti psychológie, výskumu a stratégie. "V Nadácii Markíza si uvedomujeme mimoriadnu závažnosť tejto témy, rozhodli sme sa preto v spolupráci s našimi partnermi pripraviť projekt, ktorého cieľom je podať pomocnú ruku obetiam šikany, ale zároveň aj priniesť osvetu o probléme šikanovania medzi deti, učiteľov a rodičov, a otvoriť diskusiu v školách, ale aj v rodinách," povedala Marianna Trnavská, predsedníčka správnej rady Nadácie Markíza.

Partnermi projektu sú Linka detskej istoty, n. o. a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Odbornou garantkou je renomovaná detská psychologička s dlhoročnou praxou PaedDr. Petra Arslan Šinková, ktorá pri projekte stojí od jeho začiatku.

Kvalitatívny výskum zrealizovaný agentúrou Insight Diver potvrdil závažnosť témy, jej neustálu prítomnosť, ako aj existenciu obáv a strachu z riešenia, či nedôvery voči dospelým a pasivity pri riešení. Obeťou šikany sa môže stať každé dieťa bez ohľadu na svoj sociálny status, rovnako ako sa môže stať agresorom. Následne nastáva ťažká situácia, z ktorej treba vyjsť a nájsť riešenie. Častokrát nielen dieťa, ale aj dospelý nevie, ako správne zareagovať, čo urobiť.

Práve preto od dnešného dňa začína fungovať web www.odpisemeti.sk, ktorý ponúka možnosť urobiť dôležitý prvý krok a dieťa, ale aj dospelého človeka konajúceho v záujme dieťaťa, nasmeruje na správnu cestu riešenia. Pomoc je poskytovaná prostredníctvom anonymnej Linky detskej istoty – na bezplatnom telefónnom čísle 116 111, ktoré je k dispozícii 24 hodín, 7 dní v týždni, ale aj e-mailom zaslaným na adresu 116111@ldi.sk a cez chat, ktorý je na webe dostupný vo vybraných hodinách. Návštevníci na stránke nájdu tiež množstvo dôležitých informácií o téme, ako aj zaujímavé videá a články.

"Problém šikanovania nedokážu deti a mladí ľudia často riešiť sami - potrebujú pomoc! Prežívanie takejto situácie výrazne ovplyvňuje osobnostný, sociálny a edukatívny vývin detí a mládeže a súčasne negatívne vplýva na ich telesný a zdravotný stav. Neošetrené zážitky predikujú dlhodobé následky, prechádzajúce často do dospelosti, preto každá aktivita v záujme prevencie a eliminácie šikanovania je potrebná a vítaná,"  konštatuje Linka detskej istoty, n. o.

Šikanovanie patrí medzi najviac citlivé a diskutované témy práve v školskom prostredí, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR preto rovnako vníma dôležitosť prevencie šikany a vytvorenie zdravého prostredia pre deti v školských zariadeniach. „Považujem za dôležité, aby škola nebola iba miestom, kde sa žiaci vzdelávajú, ale aj miestom, kde si osvoja hodnoty, naučia sa rešpektovať druhých a miestom, kde sa každý žiak bude cítiť bezpečne. Som preto veľmi rád, že ako ministerstvo spolupracujeme na týchto aktivitách, ktoré pomáhajú predchádzať šikane a robia zo škôl lepšie, tolerantnejšie a bezpečnejšie miesta,“ uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling.

Projekt sprevádza komunikačná kampaň, ktorej kreatívne a strategické uchopenie, ako aj stvárnenie témy, zastrešuje oceňovaná reklamná agentúra Made by Vaculik. Hlavným pilierom kampane je krátky filmový príbeh zo školského prostredia, v ktorom sa bezproblémový žiak stane obeťou šikany po nevydarenom kope na futbalovom zápase. V spleti posmeškov od spolužiakov pohľadom hľadá pomoc, ale deti ho ignorujú. Až do momentu, kedy sa jedna zo žiačok rozhodne zareagovať.

“Chceli sme v kampani moderným spôsobom ukázať hlavné problémy spojené so šikanovaním – to, že sa to môže stať komukoľvek, a pasivitu okolia. Vybrali sme si značky 'prečítané' a 'odpísané', ktoré sú často zdrojom nervozity v chatových aplikáciách. Nikomu nie je príjemné, keď si jeho správu prijímateľ prečítal a neodpísal na ňu. Presne tento pocit zažívajú obete šikany, ignorované svojim okolím, ale veľmi by im pomohlo, keby niekto z ich prostredia na šikanu zareagoval. Symbol kampane sú preto tri bodky, ktoré v chatovacích aplikáciách znamenajú, že niekto odpisuje na vašu správu. Vo videu sa zobrazia v momente, kedy hrdinka zareaguje na šikanu. Tri bodky sú symbol nádeje, už viac nie ste ignorovaní, pretože vám pomôžeme. Šikana nesmie zostať bez odozvy,” povedal o kampani Mário Lapoš, copywriter z Made by Vaculik, ktorý stojí za jej nápadom.

Na tvorbe hlavného videa sa podieľali známe mená slovenského filmového priemyslu. Kameru mal na starosti čerstvý laureát ocenenia Slnko v sieti za kameru vo filme Amnestie Tomáš Juríček a réžiu Jonáš Karásek, ktorého rukopis nesú úspešné filmy Kandidát a spomínané Amnestie.

Téma šikany bude rozpracovaná aj v obľúbených seriáloch TV Markíza Pán profesorOteckovia, venovať sa jej budú tiež spravodajské a publicistické relácie Televízne noviny, Teleráno a Reflex.