7. 10. 2020

Zomrela Ruth Klügerová

Zomrela Ruth Klügerová

Vo veku 88 rokov zomrela v utorok v Kalifornii po dlhej chorobe spisovateľka a literárna vedkyňa Ruth Klügerová pôvodom z Rakúska. Oceňovaná autorka sa preslávila najmä svojou feministickou memoárovou knihou z čias strávených v nacistických koncentračných táboroch. O jej úmrtí informovalo v stredu vo Viedni vydavateľstvo Zsolnay, píše agentúra DPA.
Klügerovej autobiografia z roku 1992, ktorá bola preložená do desiatich jazykov vrátane anglických verzií "Still Alive" (Stále nažive) a "Landscapes of Memory" (Krajiny pamäti) prezentuje feministický pohľad na holokaust a druhú svetovú vojnu. Autorka totiž zdôraznila skutočnosť, ako sa cieľom nacistických zločinov stávali práve ženy.
Klügerová sa narodila 30. októbra 1931 vo Viedni do rodiny židovského lekára a zdravotnej sestry. Spolu s matkou ju vo veku desať rokov deportovali do koncentračného tábora Terezín, neskôr do Auschwitz-Birkenau. Počas jedného z pochodov smrti sa im podarilo utiecť.
Po skončení druhej svetovej vojny emigrovala Klügerová v roku 1947 do Spojených štátov, kde neskôr vyštudovala knižničné štúdiá a germanistiku a stala sa odborníčkou na stredovekú literatúru, vysokoškolskou učiteľkou a literárnou kritičkou.
V roku 2016 sa prihovorila poslancom nemeckého parlamentu pri príležitosti spomienok na obete holokaustu. Pozvanie vtedy podľa vlastných slov prijala z dôvodu, že Nemecko prejavilo ústretový postoj voči utečencom zo Sýrie a iných krajín.
"Ako preživšia holokaustu bola presvedčivou a vplyvnou ženou, ktorá sa pevne postavila voči antisemitizmu, rasizmu a xenofóbii," uviedol vo vyhlásení rakúsky prezident Alexander van der Bellen.

Copyright © TASR 2020