6. 10. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

 Hlavným dôvodom vydania oslobodzujúceho rozsudku pre Mariana K. a Alenu Zs. v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola nepresvedčivá obžaloba. V písomnom rozsudku, ktorý zverejnil portál Aktuality.sk to uviedli sudcovia senátu, ktorí v súdnom procese rozhodovali. Podľa senátu bola obžaloba postavená ná sérii nepriamych dôkazov, čo v podobných prípadoch nie je neobvyklé. Nepriame dôkazy by však podľa senátu mali tvoriť súhrnne logickú, ničím nenarušenú a uzavretú sústavu, z ktorej je možné vyvodiť len jediný jeden záver a ktorá zároveň vylúči možnosť, že sa celý prípad mohol stať aj inak.

„Platí tiež, že akýkoľvek vysoký stupeň podozrenia sám o sebe nemôže vytvoriť podklad pre odsudzujúci výrok,” uviedli sudcovia v rozsudku. Kľúčovým svedkom obžaloby bol už odsúdený sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó. Ten od začiatku vypovedal proti Mariánovi K. Podľa súdu však získal všetky informácie iba sprostredkovane, od obžalovanej Aleny Zs. „Súd však nenachádza ďalší spoľahlivý a nevyvrátiteľný dôkaz majúci významnú váhu, ktorým by tvrdenia tohto svedka vo vzťahu k obžalovanému Marianovi K., získané z počutia od inej osoby, konfrontoval, a tak overil ich pravdivosť,” zdôvodnil senát. Niektoré iné nepriame dôkazy navyše vyvracali Andruskóovu výpoveď. Senát v rozsudku pripomína, že sledoval nielen Andruskóa a jeho výpoveď, ale aj to, ako sa správal v pojednávacej miestnosti vo vzťahu k obžalovanej dvojici.

Súd rozsudok zdôvodnil aj chýbajúcim dôkazom o predaní peňazí, ktoré mal obvinený Marian K. deň po vražde odovzdať obvinenej Alene Zs. Podľa portálu Aktuality.sk Marian K. na súdnych pojednávaniach do detailov vysvetľoval takmer všetky relevantné správy z aplikácie Threema, ktorý by mohli súvisieť s prípadom vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Správu, v ktorej mu bývalý novinár a pracovník Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth poskytol adresu zavraždeného, však pre súdom poprel.

https://www.aktuality.sk/clanok/828063/vrazda-kuciaka-andruskoovi-neuverili-toth-mal-predsudky-preco-kocnera-a-zsuzsovu-oslobodili-pisomny-rozsudok/



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.