7. 10. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 




Egyptský generálny prokurátor nariadil v noci na utorok prepustenie novinárky, ktorú nedávno zatkli na juhu krajiny, informovala v utorok agentúra AFP. Zadržanie novinárky kritizovali medzinárodné organizácie za slobodu tlače.
"Generálny prokurátor nariadil prepustenie Basmy Mostafovej po tom, ako ju vypočuli v súvislosti s voči nej vznesenými obvineniami," uviedla prokuratúra vo vyhlásení. Vyšetrovanie podľa prokuratúry pokračuje.
Prokuratúra novinárku obvinila z "použitia jej súkromného účtu na sociálnych sieťach na zverejňovanie a podporu falošných správ". Novinárku zatkli v sobotu, keď sa pokúšala spravodajsky pokrývať údajné zabitie muža políciou po demonštrácii, ktorá sa konala minulý mesiac neďaleko mesta Luxor na juhu Egypta. AFP sa odvoláva na informácie spravodajského webu Al-Manassa, kde je Mostafová pravidelnou prispievateľkou.
Výbor na ochranu novinárov (CPJ) v pondelok jej zatknutie označil za "jasnú odplatu za zverejňovanie správ, ktoré chce egyptská vláda potlačiť".
Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) zadržanie označil za "poburujúce" a medzinárodné spoločenstvo obvinil, že "priviera oči nad neprípustným porušovaním ľudských práv a slobody tlače v Egypte". Protesty sa konali od polovice septembra najmä v odľahlých a chudobnejších oblastiach Egypta. Protestujúci dali najavo nesúhlas voči vládnym kampaniam, ktoré sa snažia zamedziť nelegálnym stavbám.
Protesty sú v Egypte od roku 2013 zakázané. Stalo sa tak po tom, ako bývalý dočasný prezident Adlí Mansúr podpísal zákon o zákaze protestov. Podľa vyjadrenia AI dáva tento zákon bezpečnostným zložkám voľnosť, aby použili voči demonštrantom neprimeranú, dokonca smrtiacu silu.




Americký prezident Donald Trump v utorok na sociálnej sieti Twitter napísal, že sa teší na ďalšiu prezidentskú debatu s demokratickým vyzývateľom Joeom Bidenom, ktorá sa má konať 15. októbra. Trump to vyhlásil napriek tomu, že len v pondelok ho prepustili z nemocnice, kde sa liečil na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP.
"Teším sa na (prezidentskú) debatu vo štvrtok večer 15. októbra v Miami. Bude to skvelé!" napísal Trump na Twitteri. Krátko predtým na sociálnej sieti uviedol, že sa "cíti skvele".
Trump v utorok nový koronavírus vo svojom príspevku na Twitteri opäť zľahčoval a prirovnal ho ku chrípke.
"Prichádza chrípková sezóna. Na chrípku každý rok zomrie mnoho ľudí, niekedy až viac ako 100.000, a to napriek tomu, že je (k dispozícii) vakcína. Zavrieme krajinu? Nie, naučili sme sa s ňou žiť, rovnako ako sa učíme žiť s (chorobou) COVID-19, ktorá je vo väčšine populácií oveľa menej smrteľná!!!" napísal Trump.
Hoci odborníci tvrdia, že nový koronavírus je čo sa týka úmrtnosti vážnejší než chrípka, Trump sa domnieva, že ide o porovnateľné hodnoty, píše agentúra DPA. Na následky nákazy koronavírusom zomrelo v USA viac ako 210.100 ľudí. Chrípke podľahne v USA ročne podľa odhadov Centra na kontrolu a prevenciu chorôb (CDCP) 12.000-61.000 osôb.


Copyright © TASR 2020