RTVS v súvislosti so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou na Slovensku odvysiela dnes o 20.30 h. na Jednotke špeciálnu spravodajskú reláciu Druhá vlna. Moderátor Ľubomír Bajaník privíta v štúdiu premiéra Slovenskej republiky Igora Matoviča a v rámci diskusie a spravodajských príspevkov aj mnohých odborníkov z odboru medicíny, psychológie a sociológie.

Relácia bude venovaná aktuálnej situácii v súvislosti s druhou vlnou pandémie koronavírusu na Slovensku. „Špeciál Druhá vlna má priniesť divákom aktuálne, odborné a overené informácie a pomôcť im zorientovať sa v momentálnej situácii. Našim cieľom je upokojiť a povzbudiť spoločnosť v týchto komplikovaných časoch," hovorí moderátor relácie Ľubomír Bajaník.

Prvá časť špeciálu bude venovaná diskusii s hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom, odborníkom na infektológiu a tropickú medicínu profesorom Vladimírom Krčmérym, hlavnou odborníčkou MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elenou Prokopovou a Petrom Sabakom, ktorý sa na bratislavských Kramároch stará o pacientov infikovaných vírusom Covid-19. Premiér Slovenskej republiky Igor Matovič sa vyjadrí k plánu opatrení počas druhej vlny pandémie.

Sociológ Michal Vašečka a Vladimíra Kurincová Čavojová z Centra spoločenských a psychologických vied SAV sa budú venovať téme, ako pandémiu a opatrenia prijíma spoločnosť a o možných následkoch druhej vlny na náladu v spoločnosti a psychiku občanov.

Na otázky ohľadom šírenia dezinformácií a hoaxov odpovie Jakub Goda, analytik z MZ SR. Ozrejmí tiež, ako týmto nepravdivým informáciám čeliť a ako pristupovať k vyhľadávaniu korektných informácií o ochorení, prevencii a opatreniach.

V rámci špeciálu Druhá vlna prinesie RTVS aj reportáže o aktuálnom dianí, rozhovor s riaditeľom Sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michalom Palkovičom o možnom dopade ochorenia na ľudský organizmus, a tiež pohľad na situáciu v Európe a vo svete v súvislosti so šírením koronavírusu.

„V čase núdzového stavu je primárnou funkciou RTVS predovšetkým informovať verejnosť - prinášať informácie aktuálne, odborné a prehľadné a prispievať tak k celkovému upokojeniu situácie. V rámci programovej štruktúry budeme promptne reagovať na aktuálne dianie a ako verejnoprávne médium pomáhať zvládnuť druhú vlnu pandémie na Slovensku čo najlepšie," vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

RTVS tiež spustila informačnú kampaň, ktorá divákov vyzýva k tomu, aby poctivo a zodpovedne nosili rúška, dodržiavali všetky nariadenia a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva, boli zodpovední a pri vyhodnocovaní informácií dotýkajúcich sa ochorenia COVID-19 siahali po overených zdrojoch a nereagovali na hoaxy a poplašné správy. Cieľom je prispieť k upokojeniu napätej situácie a poskytnúť divákom relevantné informácie cez televízne obrazovky RTVS.

Spravodajskú reláciu Druhá vlna si diváci Jednotky môžu pozrieť aj prostredníctvom streamu na webe rtvs.sk a Facebooku Správy RTVS.