5. 10. 2020

Bienále animácie Bratislava 2020 aj na obrazovkách RTVS

 Bienále animácie Bratislava 2020

  aj na obrazovkách RTVS

15. ročník Medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti a mládež Bienále animácie Bratislava sa z dôvodu aktuálnej situácie presúva do online priestoru a na televízne obrazovky. Od 5. do 8. októbra prinesie RTVS na Dvojke vždy od 14.30 h. pásmo animovaných filmov.

Pôjde o 34 animovaných filmov, ktorých tvorcovia dali organizátorovi (Medzinárodný dom umenia pre deti – BIBIANA, pozn.) dodatočne súhlas na televízne uvedenie svojich diel. RTVS zaradila animované filmy do svojej programovej štruktúry v termíne od 5.10. do 8. 10. 2020, teda v čase konania festivalu. Vysielací čas blokov je každý deň rovnaký - o 14.30 h. na Dvojke. Filmy sú rozdelené podľa vekovej prístupnosti na kategórie S až XL, pre najmenších divákov sú predabované do slovenčiny. V rámci televízneho vysielania najmenších určite poteší celosvetovo známa kreslená dvojica Máša a medveď ruského režiséra Vladislava Bairamgulova i nové epizódy známych slovenských animovaných seriálov - Drobci režisérky Vandy Raýmanovej a Websterovci Kataríny Kerekesovej. Je tu i počítačovo animovaná nórska rozprávka Vianočný škriatok a líška (Reven og Nissen), nežný emocionálny príbeh sedemročného chlapca pod názvom Zápalky (Matches) maďarského režiséra Gézu Tótha nominovaného na Oscara či zaujímavá plastelínová animácia Šach (Chess) ruského režiséra Alexeya Pochivalova.

O víťazoch ôsmich cien udeľovaných na festivale rozhodne medzinárodná porota v zložení: Carlos Loscano (Argentína), Rebecca Akoun (FR), Andrej Kolenčík (SK), Halka Marčeková (SK) a Volodymyr Diagilev (UA). Súťažný rozmer podujatia teda zostane zachovaný, hoci dospelí i detskí porotcovia budú pracovať netradične z domu. Kto získa Hlavnú cenu festivalu - CENU VIKTORA KUBALA za najlepší film, zvláštnu cenu PRIX KLINGSOR, Cenu detského diváka a ďalšie ocenenia sa diváci dozvedia v piatok 9. októbra na slávnostnom vyhlásení, ktoré prebehne online.

Hlavným organizátorom festivalu je aj tento rok Medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA, rozpočtová organizácia Ministerstva kultúry SR. Generálnym partnerom podujatia a vysielateľom filmov z BAB je RTVS.