8. 10. 2020

Nobelovu cenu za literatúru 2020 získala poetka Louise Glücková

Nobelovu cenu za literatúru 2020 
získala poetka Louise Glücková

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2020 získala americká poetka Louise Glücková. Vo štvrtok to oznámila kráľovská Švédska akadémia v Štokholme.
Glücková si zaslúžila ocenenie "za svoj nezameniteľný poetický hlas, ktorý svojou strohou krásou pretvára individuálnu existenciu na univerzálnu", uviedla agentúra AFP, citujúc štokholmskú akadémiu.
Čerstvá laureátka je autorkou básnických zbierok A Village Life (Vidiecky život) a Faithful and Virtuous Night (v českom jazyku vydaná ako Noc věrnosti a ctnosti).
Nobelova cena za literatúru bola v posledných dvoch rokoch predmetom kontroverzie. V roku 2018 sa Švédska akadémia rozhodla cenu neudeliť. Stalo sa tak prvýkrát od roku 1942, a to pre škandál súvisiaci s obvineniami so sexuálneho zneužívania, ktorého sa dopustil Francúz Jean-Claude Arnault, manžel bývalej členky komisie pre udeľovanie Nobelovej ceny za literatúru Katariny Frostensonovej.
Arnaulta vlani v decembri odsúdili na dva a pol roka väzenia za dva prípady znásilnenia, ktoré sa týkali jednej ženy a ktoré sa odohrali koncom roku 2011. Spomínaná žena bola pritom len jednou z celkovo 18 žien, ktoré koncom roku 2017 podľa štokholmského denníka Dagens Nyheter obvinili Arnaulta zo sexuálneho obťažovania. Arnault je navyše zodpovedný aj za viacnásobný únik informácií o víťazoch Nobelovej ceny za literatúru.
V dôsledku tohto škandálu sa členstva vo Švédskej akadémii vzdalo osem z jej 18 členov. Cenu za rok 2018 nakoniec udelili v roku 2019, a to poľskej autorke Olge Tokarczukovej.
Nobelovu cenu za literatúru za rok 2019 získal kontroverzný rakúsky spisovateľ Peter Handke, ktorý je všeobecne známy ako obdivovateľ zosnulého srbského lídra Slobodana Miloševiča.
Handke sa v 90. rokoch stal horlivým obhajcom Srbov počas krvavého rozpadu bývalej Juhoslávie. Ich situáciu dokonca prirovnal k Židom, ktorí čelili nacistickému teroru, hoci tento výrok neskôr vzal späť. Rakúsky spisovateľ sa v roku 2006 zúčastnil na pohrebe Miloševiča, ktorý zomrel v Holandsku počas súdneho procesu v súvislosti s obvineniami zo spáchania zločinov proti ľudskosti.

Copyright © TASR 2020