6. 10. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Hovorkyňa Bieleho domu Kayleigh McEnanyová v pondelok oznámila, že mala pozitívny test na koronavírus. Stala sa tak ďalšou infikovanou osobou z okolia amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa z nákazy aktuálne lieči v nemocnici, píše agentúra AFP.
Hovorkyňa McEnanyová tiež informovala, že nateraz nepociťuje žiadne príznaky ochorenia a že začína pracovať z izolácie.
McEnanyová bola podľa vlastných slov na koronavírus testovaná niekoľkokrát - od minulého štvrtka bola testovaná každý deň, pričom všetky jej testy boli negatívne. Pozitívny výsledok testu mala až v pondelok.
Hovorkyňa naposledy pred reportérov v krátkosti predstúpila v nedeľu večer. Prišla v rúšku, avšak počas odpovedí na novinárske otázky si ho dala dolu. Podľa jej slov však žiadny z novinárov pokrývajúcich dianie v Bielom dome s ňou neprišiel do blízkeho kontaktu na dostatočne dlhú dobu, aby sa musel dať otestovať.
Prezident Trump krátko pred piatkovým oznámením svojej diagnózy potvrdil, že jeho spolupracovníčka Hope Hicksová mala vo štvrtok pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. McEnanyová v rovnaký deň vystúpila na tlačovej konferencii, povedala však, že o pozitívnom výsledku testu prezidentovej poradkyne Hicksovej vtedy ešte netušila.



Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden v pondelok uviedol, že je pripravený stretnúť sa s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na v poradí druhej prezidentskej debate, "ak vedci povedia, že je to bezpečné". Trump je totiž nakazený novým druhom koronavírusu a aktuálne sa lieči v nemocnici, píše agentúra AP.
"Ak vedci povedia, že je to bezpečné, ak budú bezpečné vzdialenosti, potom si myslím, že je to v poriadku," povedal Biden novinárom pred odletom na Floridu, kam odcestoval v rámci prezidentskej kampane.
To, či by sa mala nasle
dujúca prezidentská debata naplánovaná na 15. októbra v Miami, konať virtuálne, Biden komentovať odmietol.
Trump a Biden stáli od seba počas prvej debaty 29. septembra v Clevelande vo vzdialenosti zhruba tri metre, no žiaden z nich nemal na sebe ochranné rúško.
Trump mal pozitívny test na nový koronavírus minulý štvrtok a svoju nákazu oznámil v piatok v skorých ranných hodinách. Momentálne je hospitalizovaný vo vojenskej nemocnici Walter Reed Army Medical Center pri Washingtone. Lekári by mali ešte v pondelok večer rozhodnúť o jeho možnom prepustení do domácej liečby.
V rámci preventívnych opatrení sa počas debaty kandidátov na viceprezidenta, ktorá prebehne v stredu 7. októbra v štáte Utah, zväčší povinný odstup medzi účastníkmi
 z pôvodných dvoch metrov na 3,6 metra.
Vynárajú sa i otázky, či by sa nasledovná debata prezidentských kandidátov mala konať vonku, s povinnými rúškami, virtuálne alebo vôbec, poznamenala AFP.


Predsedníctvo europar
lamentu (EP) v pondelok súhlasilo s vytvorením nového ocenenia pre európskych novinárov. Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej spojenú s finančnou odmenou vo výške 20.000 eur navrhla politická skupina Zelení / Európs
ka slobodná aliancia (EFA).
Frakcia Zelených na úvod prvého októbrového plenárneho zasadnutia EP v Bruseli upozornila, že nová cena sa bude udeľovať za vynikajúce žurnalistické výkony podporujúce zásady a hodnoty Európskej únie.
Uchádzačov o cenu bude hodnotiť porota zložená z nezávislých novinárov.
Frakcia Zelení / EFA už dlhší čas požadovala zavedenie novinárskej ceny na pamiatku zavraždenej maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. EP si chce týmto spôsobom uctiť jej pamiatku a podporiť prácu novinárov.
Europoslanci si už predtým uctili aj pamiatku Jána Kuciaka, keď zákonodarný zbor EÚ od marca tohto roku ponúka stáže pre investigatívnych novinárov, ktoré sú pomenované po tomto zavraždenom slovenskom novinárovi.



Sociálna sieť Twitter začala s odstraňovaním tvítov, v ktorých si užívatelia želajú smrť amerického prezidenta Donalda Trumpa, informovala v utorok agentúra AFP.
Spoločnosť Twitter so sídlom v San Franciscu v americkom štáte Kalifornia sa rozhodla odstrániť komentáre, ktoré sa začali objavovať po tom, ako Trumpa v piatok (2. októbra) hospitalizovali s ochorením COVID-19. Sociálna sieť tvrdí, že želanie smrti akejkoľvek osobe porušuje jej pravidlá v súvislosti s nevhodným správaním.
"Tvíty, ktoré akejkoľvek osobe želajú smrť, vážne ublíženie na zdraví či smrteľnú chorobu, alebo v to dúfajú, nie sú povolené a budú musieť byť odstránené," uviedla spoločnosť Twitter vo vyhlásení.
Twitter v súvislosti s odstránením takýchto príspevkov čelí kritike, podľa ktorej by mal uplatňovať rovnaký postup voči všetkým užívateľom. Ľudia podľa AFP vo svojich príspevkoch vyhlasovali, že Twitter pri uplatňovaní týchto pravidiel nie je dôsledný.
Sociálna sieť v reakcii prisľúbila, že bude v tejto súvislosti spravodlivejšia.
Trump mal pozitívny test na koronavírus SARS-COV-2 minulý štvrtok (1. októbra) a svoju nákazu oznámil v piatok v skorých ranných hodinách. Neskôr ho hospitalizovali vo vojenskej nemocnici v Marylande, odkiaľ bol v pondelok prepustený.

Copyright © TASR 2020