10. 10. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 



Sociálna sieť Twitter v piatok oznámila, že zavádza nové obmedzenia a upozornenia v snahe zabrániť šíreniu dezinformácií a zneužitiu sociálnej siete v období okolo amerických prezidentských volieb, ktoré sa budú konať 3. novembra. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Všetky tvíty, v ktorých jedna zo strán predčasne ohlási volebné víťazstvo, budú označené varovným upozornením. Nikto nemôže podľa Twitteru vyhlásiť víťazstvo vo voľbách, ak to nebude oficiálne potvrdené alebo doložené dvoma nezávislými celoštátnymi médiami.
To, ktoré médiá Twitter považuje za spoľahlivé zdroje na potvrdenie volebného víťazstva, spoločnosť nespresnila. Počas volebného večera zverejňujú predbežné výsledky napríklad tlačová agentúra AP či stanice ABC News, Fox News alebo CNN. Volebný výsledok je oficiálne potvrdený spravidla až o niekoľko týždňov neskôr, keď sú zrátané všetky hlasy, približuje rakúska stanica ORF.
Twitter v rámci sprísnených opatrení tiež vymaže príspevky, ktoré vyzývajú na zasahovanie do priebehu volieb, implementácie volebných výsledkov či vyzývajú na násilie.
Od budúceho týždňa dostanú užívatelia pred možnosťou retvítovať príspevky označené za klamlivé rýchly odkaz na dôveryhodné zdroje.
Twitter bude upozorňovať aj na tvíty politických osobností či osôb z USA, ktoré majú viac ako 100.000 sledovateľov, ak obsahujú zavádzajúce informácie. Aby si užívatelia takýto obsah mohli vôbec prečítať, budú musieť odkliknúť danú varovnú správu. Takéto tvíty navyše nebude možné opakovane tvítovať ďalej.






Komisia pre prezidentské debaty (CPD) zrušila v poradí druhú prezidentskú debatu medzi republikánom Donaldom Trumpom a jeho demokratickým vyzývateľom Joeom Bidenom, ktorá sa mala konať 15. októbra. Informovala o tom v piatok miestneho času spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na oboznámený zdroj.
"Každý (kandidát) už oznámil alternatívne plány na tento dátum," uviedla CPD vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP. "Je teraz zjavné, že 15. októbra nebude žiadna debata," zdôraznila komisia.
Organizátori debaty, ktorá sa mala uskutočniť budúci štvrtok v Miami, o jej oficiálnom zrušení rozhodli deň po tom, ako oznámili, že sa bude konať virtuálne z dôvodu, že Trump je nakazený novým koronavírusom.
Trump však uskutočnenie debaty v inom než osobnom formáte odmietol a navrhoval presunúť tretiu debatu na 29. októbra, s čím však Biden nesúhlasil.
Druhá a zároveň posledná prezidentská debata sa tak uskutoční 22. októbra v meste Nashville v štáte Tennessee.



Copyright © TASR 2020

 


Pakistan zablokoval obľúbenú čínsku videoaplikáciu TikTok, pretože nevyvinula efektívny mechanizmus na kontrolu nezákonného obsahu. Pakistanský telekomunikačný úrad v piatok oznámil, že ku kroku pristúpil po tom, čo dostal sťažnosti na "nemorálny a nemravný" obsah na platforme. Úrad TikTok, ktorý vlastní čínska firma ByteDance, na tento obsah upozornil a dal mu čas, aby zareagoval v súlade s jeho pokynmi a smernicami. Keďže sa tak ale úplne nestalo, napokon ho v krajine zakázal.

Telekomunikačný úrad však nevylučuje možný návrat aplikácie na pakistanský trh. Podľa svojho vyhlásenia je otvorený dohode a posúdi svoje rozhodnutie, ak TikTok vyvinie mechanizmus na usmerňovanie obsahu.

V Pakistane, ktorý má úzke vzťahy s Čínou, je TikTok treťou najsťahovanejšou aplikáciou za uplynulý rok po WhatsAppe a Facebooku. V krajine si aplikáciu stiahli takmer 39 milión-krát.

Aplikáciu už skôr zakázala India a jej osud je otázny aj v USA.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.