10. 10. 2020

Bienále animácie Bratislava 2020 má svojich víťazov

Bienále animácie Bratislava 2020
 má svojich víťazov

Medzinárodný festival animovaných filmov pre deti a mládež Bienále animácie Bratislava (BAB) 2020 má svojich víťazov. Medzinárodná porota 15. ročníka festivalu postavila na najvyššiu priečku koprodukčný česko-slovenský film Šarkan Žilinčana Martina Smatanu.
"Členovia medzinárodnej poroty sa síce nezišli v Bratislave tak, ako po iné roky, zato už dva týždne pred začiatkom festivalu mohli hodnotiť kvalitu prihlásených animovaných filmov z celého sveta," TASR o tom informovala PR manažérka Janka Motyčková s tým, že konečné rozhodnutie padlo na záverečnom konferenčnom hovore porotcov - Cenu Viktora Kubala za najlepší film dostane Šarkan. Víťazná snímka, ktorá cez príbeh malého chlapca a jeho dedka citlivo nastoľuje otázku smrti, má na konte už 40 ocenení vrátane medzinárodného festivalu animovaného filmu Annecy 2019 či slovenskej národnej filmovej ceny Slnko v sieti.
Porota BAB ďalej udelila Cenu UNICEF iránskej snímke Jedna strana, druhá strana, autorkou ktorej je Lida Fazli. Cena Sv. Vojtecha patrí českému bábkovému filmu Dcéra od režisérky Darije Kashcheevovej. Cena ECFA (Európska asociácia filmov pre deti) patrí digitálnej papierikovej animácii Leňochod od nemeckej režisérky Julie Ocker. Cenu Prix Klingsor, ktorá predstavuje ocenenie za celoživotnú tvorbu a vyznamenáva osobnosti spájajúce vo svojej tvorbe vysoké výtvarné a filmárske kvality, získal tento rok ruský režisér Konstantin Bronzit.
Detskej porote sa najviac páčil portugalský bábkový film Zvláštny zločin čudáka pána Jaya od režiséra Bruna Caetana o tom, ako v meste, v ktorom bola zakázaná príroda, vyvolal malý zločin jednoduchého človeka reťaz nečakaných udalostí.
Čestnú medailu Albína Brunovského udelili maďarskému režisérovi Gézovi Tóthovi a in memoriam Kataríne Minichovej, ktorá zasvätila celý svoj profesionálny život animovanému filmu. Festivalovú Prémiu Literárneho fondu získala režisérka úspešnej pavúčej rodinky Websterovcov Katarína Kerekesová.
O víťazoch ôsmich cien udeľovaných na festivale rozhodovala medzinárodná porota v zložení Carlos Lascano (Argentína), Rebecca Akoun (Francúzsko), Volodymyr Diagilev (Ukrajina), Slovensko zastupovali Andrej Kolenčík a Halka Marčeková.
Ocenené filmy i ďalšie súťažné aj nesúťažné tituly si diváci môžu pozrieť ešte do sobotňajšej polnoci na zabezpečenom streame na webstránke podujatia festivalbab.sk.

Copyright © TASR 2020