9. 3. 2021

TASR dokázala zvýšiť produktivitu spravodajstva a hospodáriť so ziskom

TASR dokázala zvýšiť produktivitu 
 

spravodajstva a hospodáriť so ziskom


 Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) v 2. polroku 2020 vydala 132.858 multimediálnych správ, o 3000 viac ako v prvých šiestich mesiacoch minulého roka. Opätovne pozitívna hospodárska bilancia za sledované obdobie navyše priniesla celkovo za rok 2020 ziskový hospodársky výsledok vo výške 98.242 eur. Vyplýva to zo Správy o činnosti TASR za 2. polrok 2020, ktorú v utorok prerokoval a zobral na vedomie Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá.
Generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala na rokovaní výboru spresnil, že agentúra vydala v druhom polroku 2020 v slovnom spravodajstve 75.468 správ, priniesla 6546 zvukov, 48.150 fotografií a 2694 videospráv. Tematické zameranie logicky reflektovalo dominantnú tému, ktorou sa stala pandémia nového koronavírusu. "Kým v 2019 vydala TASR v domácom a zahraničnom servise v kategórii „zdravie“ 2652 správ, v roku 2020 počet správ v tejto kategórii stúpol na 14.149,“ priblížil šef verejnoprávnej tlačovej agentúry.
Konkretizoval aj bilanciu ekonomických ukazovateľov. "Úhrnné náklady dosiahli za 2. polrok výšku 2.564.074 eur, výnosy sumu 2.596.800 eur,“ oznámil. Vzhľadom na pozitívnu bilanciu oboch polrokov, zisk za prvý polrok predstavoval sumu 65.516 eur, TASR ukončila celkovo rok 2020 s konečným ziskovým hospodárskym výsledkom vo výške 98.242 eur.
Pri zhodnotení agentúrneho spravodajstva Puchala zvýraznil, že okrem dominantnej témy, koronakrízy, sa TASR venovala všetkým podstatným udalostiam doma i v zahraničí, v politike, ekonomike, kultúre či športe. "Priestor dostali iniciatívy polície a NAKA, súdne procesy, dianie v parlamente, voľba generálneho prokurátora, ekonomické balíky pomoci, protesty v Bielorusku, voľby v USA, brexit, témy z regiónov Slovenska, agendy z inštitúcií Európskej únie, ale aj postup futbalistov na európsky šampionát a úspechy zjazdovej lyžiarky Petry Vlhovej,“ konkretizoval.
Pripomenul kontinuálnu pozornosť venovanú regionálnemu spravodajstvu. "TASR rozšírila a naďalej rozširuje svoje spravodajstvo z regiónov aj o živé prenosy udalostí zo všetkých oblastí Slovenska,“ upozornil generálny riaditeľ TASR. "Doplnením mozaiky informácií z regiónov bol aj tematický seriál Zima 2020, propagujúci zaujímavé a menej známe zimné zákutia Slovenska,“ uviedol Puchala.
Poukázal tiež, že TASR v roku 2020 vydala a sprístupnila vyše 4000 správ o Európskej únii. "Exportný servis TASR v anglickom a maďarskom jazyku, ktorého odberateľom sú hlavne ambasády, investori a zahraničné agentúry, priniesol za 2. polrok 7664 správ, sumárne za rok 2020 to bolo vyše 16.000 informácií,“ dodal Puchala.
Informoval tiež, že doplnenie databázy obrazových záznamov TASR umožnilo zhromaždiť ku koncu roka 2020 vyše 806.000 kusov fotografií. „Databáza zvukov sa naplnila počtom 108.000 zvukových záznamov, počet archivovaných zvukovo-obrazových záznamov sa navýšil na 59.500,“ doplnil.
Priblížil aj bilanciu spravodajského webu teraz.sk. "Priemerná návštevnosť portálu bola v druhom polroku, rovnako ako v tom prvom, na úrovni takmer 740.000 reálnych užívateľov mesačne podľa AIM monitora, čo sú historicky najvyššie čísla,“ deklaroval riaditeľ.
Pripomenul aj rebranding Tablet TV, ktorá sa premenovala na TASR TV. "Cieľom bolo posilniť identitu a synergiu značky,“ vysvetlil Puchala. V rámci internetovej televízie zvýraznil skvalitnenie technologického reťazca a kvantity živých prenosov. "Sú umiestňované na sociálnych sieťach facebook a youtube, kde kontinuálne stúpa počet záujemcov o túto službu,“ upozornil.
Puchala na rokovaní výboru poukázal aj na problémové body, ktoré sťažujú kvalitatívnu akceleráciu činnosti agentúry. Patrí k nim nevyhnutnosť zmeny redakčného systému. Plánovanú zmenu ovplyvňuje fakt, že TASR, napriek opakovanej žiadosti a štúdii uskutočniteľnosti a takisto predchádzajúcemu súhlasnému stanovisku od vtedajšieho úradu podpredsedu vlády pre informatizáciu, nezískala kapitálové prostriedky na obstaranie nového redakčného systému od MK SR ani od MF SR. "Na základe tejto skutočnosti pristúpila TASR k príprave a obstaraniu minimalistickej verzie projektu, ktorá by vyriešila aspoň základnú havarijnú situáciu. Náklady na projekt musí TASR znášať z vlastných príjmov,“ uviedol Puchala.
Pripomenul tiež, že vlastné zdroje musí TASR použiť aj na aktualizáciu a zvýšenie kybernetickej bezpečnosti ako povinný subjekt v zákone, hoci legislatíva nerieši financovanie bezpečnostnej štruktúry. "Významným problémom sa stáva neoprávnené používanie fotografií TASR," dodal Puchala.
Avizoval takisto, že v rámci inovácií pripravuje agentúra projekt produktov zaznamenávaných dronom. Prevádzku chce TASR začať na jar.

 

Copyright © TASR 2021